Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, december 08, 2008

  S-ledarröster om samarbetet

  Som bekant finns det inte så många s-märkta ledarsidor kvar i Sverige, och flera av dem som finns är lite långsamma med att lägga ut material på nätet. Jag har gjort en snabbgenomgång och återger här några kommentarer om gårdagens löfte om samarbete mellan s, mp och v.

  Aftonbladet ser beskedet som välkommet; ”Äntligen är det slut på den oklarhet i regeringsfrågan som förföljt och skadat oppositionen”, skriver man – och konstaterar att ”Väljarna kommer att ha två tydliga alternativ 2010”.

  Folket i Eskilstuna tycker att utgångsläget för trepartisamverkan ”är minst sagt gott” och att det nu gäller ”att hålla i och gå vidare”. Samtidigt tillstår tidningen att ”frågan om en trepartisamverkan på oppositionssidan inte kan betecknas som en process som i alla delar fungerat så smärtfritt som många önskat, men bättre sent än aldrig”.

  Länstidningen i Östersund menar att ”Det går fortfarande att invända att det hade varit mer logiskt att socialdemokraterna hade valt att gå fram i eget majestät inför valet”, och väljarna sedan fått avgöra hur regeringen ska se ut efter valet. Men ledarskribenten väntar sig nu ”ett framgångsrikt kompromissande”.

  Folkbladet i Norrköping är mer kritiskt och skriver att det ”Ärligt talat [inte] känns /.../ bra med den här trepartikoalitionen” och ställer sig frågan hur detta ska kunna bli en framgång. Ledaren avslutas med att slå fast att trepartikoalitionen för dagen känns ”mer som en eftergift åt interna s-kritiker än som en anpassning till väljarna och till ett möjligt regeringsskifte vid nästa val”.

  Dala-Demokraten tycker att ”Med de tre vänsterpartiernas deklaration om samarbete blir blockpolitiken mer cementerad”, och fördelen med det sägs vara att ”väljarna får två tydliga regeringsalternativ”. Tidningen konstaterar också att om Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen så står de utanför alternativen; ”en röst på ett sådant parti blir en bortkastad röst”.

  Östran i Kalmar anser att ”det i grunden /.../ var helt onödigt” för oppositionspartierna att ge ett tydligt besked i regeringsfrågan, men ”Oavsett formerna i det politiska arbetet är söndagens viktigaste besked att de tre oppositionspartierna nu samlat ihop sig”.

  Dagens Arena menar att socialdemokraterna har längst resa att göra för att samarbetet ska fungera; ”störst måste vara ödmjukast och ödmjukhet var länge ett okänt ord för det stora röda partiet som styrde landet”. Nättidskriften förefaller också hålla tummarna för att vänsterpartiet ska se till ”att s inte triangulerar ihjäl sig i mittens rike och visa att en trovärdig politik inte alltid måste vara mer höger”.

  * * *

  PS: Västerbottens Folkblad, Norrländska Socialdemokraten, Värmlands Folkblad och några till hade när ovanstående skrevs ännu inte lagt ut några ledarkommentarer om s, mp och v-samarbetet.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "S-ledarröster om samarbetet"

   

  Anonymous Tord Oscarsson skrev... (08 december, 2008 08:39) : 

  Jag har hört S-tidningsröster på morgonen som uttrycker tvekan om det är klokt att "knyta ihop påsarna".
  Det fanns en artikel i går på SAP:s hemsida,där det sägs att jobbkrisen förde oss samman. Jag tänkte omedelbart på en stor ekonomikris som hotar vår kommun. I det läget känns det som något alternativ till att samlas över partigränserna för att klara av det inte finns.

  Den ordning som gällt att s,v,mp kommer överens efter långa budgetförhandlingar som skett i 15 år känns inte längre trovärdig. Tempot i krisutveckling i de globala stormarna kräver regeringar som snabbt kan vidta åtgärder.

  Därför ser jag inget braalternativ än att samarbeta så som s,v,mp nu tänker göra.

   

  Blogger Bengt skrev... (08 december, 2008 11:23) : 

  Det var ju väntat att nyliberalen Vidar Andersson på Folkbladet skulle döma ut det samarbete som nu sett ljuset.Hur den mannen fortfarande kan kalla sig sosse är för mig oförklarligt och förnedrande mot partiets grundläggande värderingar och väljare!

  Bengt Nilsson, sosse

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 december, 2008 12:32) : 

  Bengt, lägg av med att använda "nyliberal" som ett skällsord! Du drar bara ned nivån på debatten.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 december, 2008 13:04) : 

  Håller inte med Dala-demokraten om att en röst på Sd skulle vara bortkastad. Tror tyvärr att den mer cementerade blockpolitiken bara gynnar ett tredje alternativ som Sd. Vart ska annars alla missnöjesröster ta vägen?
  Det är oerhört svårt att föra en debatt mot ett populistiskt parti som Sd.

  Mikael Lejdeby

   

  kommentera