Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, december 07, 2008

  Samarbete med förhinder

  [UPPDATERAD] I förmiddags kallade socialdemokraterna, mp och v till en pressträff kl. 14. På agendan stod ”Ett nytt ungdomspaket för framtiden”, men dessutom skulle ”Fler resultat av samtalen på partiledarnivå” presenteras.

  Vad som meddelades var att de tre rödgröna partierna planerar för ett gemensamt regeringsalternativ inför valet 2010. Man presenterade fem arbetsgrupper som ska lägga fram förslag till grund för ett gemensamt valmanifest. Frågorna i fokus för grupperna är jobb och ekonomi, klimat och miljö, välfärd, storstädernas villkor samt internationell utrikes- och säkerhetspolitik. Partierna kommer förutom det gemensamma valmanifestet ”Ett rödgrönt samarbete” också att komma med enskilda valmanifest.

  Så sent som i går beslutade vänsterpartiets valkonferens att det i plattformen inför Europaparlamentsvalet ska stå att EU:s överstatlighet förhindrar internationellt samarbete och att vänsterpartiet därför vill att Sverige lämnar EU.

  Nu lär knappast EU-frågorna stå i fokus under riksdagsvalrörelsen, men rimligen kommer de rödgröna att ansättas med frågor om vilken linje som egentligen gäller; socialdemokraterna och miljöpartiets – som förespråkar ett aktivt svenskt deltagande i det europeiska samarbetet, eller vänsterpartiets önskan att vi ska hoppa av.

  Och skiljelinjerna mellan s, mp och v handlar om mer än synen på EU. Även när det gäller skatter, transfereringssystem, synen på företagande, konkurrensutsättning av tidigare offentliga monopol, energi och mycket annat så återstår mycket att lösa. De fem arbetsgrupperna lär inte sakna sysselsättning framöver.

  * * *

  PS: Redan innan pressträffen i dag möttes de tre rödgröna partiernas ledare och spelade in ett eget videoklipp där de - jäkligt professionellt - presenterade sitt samarbete i intervjuform. Resultatet går att se nedan:  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Samarbete med förhinder"

   

  Blogger Bengt Nilsson, sosse skrev... (07 december, 2008 15:48) : 

  Ja i dessa frågor du tar upp har vänsterpartiet mycket att lära ut eller upp till de andra samarbetspartiernas högerfalanger!
  Bra att vänsterpartiet tar detta ansvar för en återgång till den offentligt drivna välfärdspolitik som kännettecknade sossarna den gång i tiden när Sverige var världsledande inom väldtåndspolitiken.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 december, 2008 18:27) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 december, 2008 18:39) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 december, 2008 23:37) : 

  Om samarbetet håller fram till valet återstår att se..

  Mvh
  Klara

   

  Blogger hogrelius skrev... (08 december, 2008 00:10) : 

  Hur kunde Sahlin?  Här står Ohly och hångrinar åt alla dumskallar som släppte in honom i denna röra av motsatta åsikter.
  Om denna "allians" vinner valet, vad ska han då få för ministerpost? Försvarsminister kanske?
  Eller Polisminister?

  Ohly och hans kamrater vet att ge löften , de har lärt av historien. Alltså att man kan lova vad som helst därför att man inte tänker hålla något ändå.
  Hans lärofäder tex. DDR:s ledare Honecker lovade sitt folk så mycket och hur blev det ? Jo , landet blev ett fängelse med en mur runt om!

  Ohly har rest mycket i österled när han var ung och kom aldrig hem med någon kritik. Jag var med i VPK i sex år och kommer ihåg alla jävla resor de gjorde från ledningen . Kyssar hit och dit med alla dessa groteska figurer som var partichefer. Ett parti med denna historia borde för länge sedan ha förpassats ut ur riksdagen!
  Jag litar inte ett skvatt på honom och hans parti!

  Att Socialdemokratin nu tillåter denna allians är ett svaghetstecken som de aldrig visat förut!
  Aldrig någonsin under hela sin långa historia!

  Jag hoppas innerligt att detta samarbete kommer att straffa Mona Sahlin och partiet.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 december, 2008 12:14) : 

  Hade vi inte problem förut med att förnya socialdemokratin så har vi definitivt skaffat oss det nu. Hur ska vi lyckas förena en socialdemokrati med ett underifrån- coh medborgarperpsktiv med de statssocialistiska ambitioner som v har? Hur ska vi kunna föra en progressiv socialdemokratisk offensiv i EU med v´s utträdelsekrav? Hus ska vi vinna de som befinner sig de som befinner sig i mellanskikten av löntagare (många offentligt anställda) när v vill låta dem skattevägen bekosta höginkomstagaranas a-kassa?

  Det här samarbetet kommer bara att leda till att vi till nästa val ställer upp med ett löfte om vara de bästa förvaltarna av staten, vara duktigare administratörer och trognare systemförsvarare. Av ideoligsiskt nyskapande och politisk djärvhet kommer vi att se noll.

  Kort sagt, socialdemokratin är de stora förlorarna. Och jag är rädd för att vi kommer at få lida för det i valet 2010. Vi hade chansen men sumpade den.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 december, 2008 12:48) : 

  Nej, EU-politiken lär kanske inte stå i fokus under själva valrörelsen, men den kommer däremot att sätta sin prägel på hela arbetet i en eventuell rödgrön regering. Jag har bloggat om samma sak på: http://www.martinandreasson.nu/news.asp?ID=414

   

  kommentera