Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, december 04, 2008

  Våldet trappas upp

  [UPPDATERAD] I måndags kväll utsattes en barnfamilj i södra Stockholm för ett bisarrt brandattentat. En eller flera ännu oidentifierade gärningsmän hällde någon brännbar vätska i postinkastet till familjens lägenhet och tände eld. Polisen misstänker att nazister kan ligga bakom – och motivet ska vara att det drabbade paret är aktiva syndikalister.

  Flera medier har uppmärksammat händelsen, liksom många bloggare.

  Den eldhärjade bostaden ligger i Högdalens centrum, inte långt från kulturhuset Cyklopen som två dagar tidigare förstördes i vad som visade sig vara en anlagd brand. Enligt vissa uppgifter kopplar polisen ihop dessa två händelser.

  Jag vet inte mer om vad som ligger bakom än vad vi alla kunnat ta del av medierapporteringen, men onekligen finns det en del som talar för nazistteorin. Enligt planerna skulle det ha hållits en antinazistisk stödfest på Cyklopen inför lördagens aktiviteter i Salem då såväl så kallade ”nationella” grupper som antinazister väntas demonstrera.

  Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius skriver på sin blogg att man väl inte ska ”vara 100 procent säker på att det är nazister som ligger bakom”, men konstaterar att mordbränder är extremt ovanliga. Hon påpekar också att ”Det finns en lång historia av hat mot syndikalister från nazistiskt håll”.

  Själv oroas jag över det synbart upptrappade våldet mellan olika politiska grupper. Som Lodenius skriver så verkar man ”i autonoma kretsar” utgå från att bränderna anlades av nazister, medan man i själva verket borde vara ”väldigt försiktig med att anklaga någon grupp i dagsläget”.

  Risken förefaller stor för nya våldsdåd i Salem på lördag.

  * * *

  Säkerhetspolisen verkar dela min oro. Säpo beskriver konfrontationerna mellan olika extremistgrupper som mer intensiva än någonsin tidigare, och en ökad aktivitet i offentliga miljöer. Vitmakt-anhängare vill sprida budskapet om sin manifestation, de autonoma vill stoppa dem.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Våldet trappas upp"

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 december, 2008 20:35) : 

  Se till att visa erat avstånd mot dessa nazistiska mordförsök i Salem Centrum kl 12.00 nu på Lördag. Alla är välkommna att delta med Nätverket Mot Rasism!

  http://www.dagenskonflikt.se/admin/mordbrannare-som-ordningsfraga/

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 december, 2008 10:13) : 

  Är absolut inte för nazisterna på något som helst sätt. Men som många motdemostranterna uppför sig (bråk) är det under all kritik i en demokratisk stat. Jag försvarar allas rätt att med demokratiska medel demonstrera sin åsikt.

   

  kommentera