Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, mars 15, 2009

  Dags för nya idéer

  Enligt dagens Sifomätning som publiceras i SvD och en rad andra medier får moderaterna sin högsta opinionssiffra på 12 år. 35,3 procent av de svarande säger sig stödja dem.

  En del av moderaternas framgångar sker på bekostnad av folkpartiet som minskar från 7,7 till 5,6 procent, men alla de tre rödgröna partierna hamnar också på minus. Gapet mellan blocken sägs nu vara endast 3,3 procentenheter. Men som Erik Laakso påpekar så håller inte den räkneövningen. Kristdemokraterna får enligt Sifo nämligen bara stöd av 3,3 procent och åker därmed ut ur riksdagen. De kvarvarande borgerliga partierna får då 43 procents stöd, jämfört med 49,6 procent för s, mp och v.

  Som SvD:s Göran Eriksson konstaterar kan alltså moderaterna ”göra ett rekordval 2010 men ändå förlora regeringsmakten”.

  Till Ekot säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap, att han ändå tror att kd kommer att räddas av borgerliga broderröster. Men även om kd åker ut räcker inte det för att ett regeringsskifte kan bli av. Socialdemokratin och de rödgröna samarbetsparterna måste först formera ett politiskt alternativ som attraherar väljarna.

  De framgångar s, mp och v haft i tidigare opinionsmätningar efter valet 2006 har framförallt handlat om – befogat – missnöje med regeringen Reinfeldt. Men att vara missnöjd med en sittande regering är inte detsamma som ett stöd för vad som helst annars. Mona Sahlin har tidigare varit tydlig med att väljarnas besked var en signal som s måste ta på allvar; en rejäl förnyelse av politiken måste till innan vi kan hoppas på att få förtroendet att regera igen.

  Och som PJ Anders Linder skriver på SvD:s ledarsida så har det rödgröna samarbetet ”gett Lars Ohly nycklarna till Socialdemokraternas politiska förnyelse och Miljöpartiet veto om energin”. De positiva tankar som framkommit i rådslagsarbetet har fortfarande inte resulterat i någon förändring som beslutats av någon partikongress, och nu när de rödgröna samarbetsgrupperna inleder sitt arbete är det högst tveksamt vilken betydelse rådslagsarbetet överhuvudtaget kommer att få.

  ”Oppositionen har varit duktig på att kritisera regeringen, men inte på att ha egna idéer”, säger Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap till Ekot. Det börjar bli hög tid att börja leverera sådana.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Dags för nya idéer"

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 mars, 2009 18:09) : 

  Bra då vet vi att SIFO är politiskt partiska lögnhalsar.

  Bra att veta.

  Låt sifu istället redovisa hur många som inte röstar.

  Hycklarsystem.

  http://vaken.se/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=14083&forum=34&post_id=117299#forumpost117299

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 mars, 2009 19:26) : 

  Oppositionens problem heter Mona Sahlin och Lars Ohly. Till viss del också Thomas Östros.

  Nästa gång ni skall välja ny partiledare så kanske ni kommer att titta på vad personen har i huvudet istället för vad personen har mellan benen? Eller så har ni helt enkelt slut på talanger.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 mars, 2009 19:46) : 

  Mike, konspirationsteorier kan du ägna dig åt på Vaken-sajten. Sifo har inga partikopplingar och deras jobb är inte att redovisa antalet väljare; för sådant kan du med fördel vända dig till SCB och Valmyndigheten.

  Peter, din analys lämnar en hel del i övrigt att önska. Och självfallet valdes Mona Sahlin på andra kriterier än sitt kön.

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 mars, 2009 19:56) : 

  Just brísten på förnyelse hos (s) är problemet för (s). Moderaterna har fortsatt förnyelsen av politiken. Fokus är att attackera samhällsproblem. Det känns som om (s) fokus är att attackera (m). Jag tror väljarna är kloka och genomskådar det. Partierna måste ge sin syn på vart politiken ska ta vägen. Till detta kommer att Reinfeldts ledarskap skördar framgångar medans Sahlin skördar motgångar. Det kommer bli ett jämnt och spännande val.

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 mars, 2009 21:36) : 

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2596951.svd

  Fjäsk fjäsk fjäsk fjäsk fjäsk från SvD:s hopplöst efterblivne svammelgubbe P J Anders-Valfrid Lindeman. Dutti't folk som röstar glatt på Moderatet klapp klapp klapp på huvudena. - Hög tid att SvD sparkar fåntratten, vafaan, är dendära redaktionen nån sorts form av skyddat vindskontor, där Gammalmediala Paschakastens proffsnollor framgent kan sitta där de ligger med armarna i kors & tvärs & tycka till om dittan eller dattan hur som hafs bara!? Det kallar jag få UTANFÖRSKAP i enlighet med den sluge statsministerns något, hm, persuasiva semantik; hur vore det att börja producera. (Akterseglade! DNs opinionssida har det blitt fason på däremot sen Wolodarski ryckte in.)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 mars, 2009 22:15) : 

  Peter "Kraxpelax", hyfsa tonen om du vill skriva här. Det finns ingen anledning att idiotförklara meningsmotståndare.

   

  Blogger Peter skrev... (16 mars, 2009 00:04) : 

  35 procent var det i alla fall inte....

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 mars, 2009 00:53) : 

  Hellre att s förlorar valet, än att några få högersossar kuppar socialdemokratin till att följa PJ anders linders program, påhejad av jonas morian.

  Problemet för s är att s ledning inte vill föra den politik som dess medlemmar föredrar.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (16 mars, 2009 05:51) : 

  "vingines", att snacka gömd bakom en signatur går ju. Men vill du bli tagen på allvar så får du våga stå för dina ord och presentera dig på allvar.

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 mars, 2009 21:43) : 

  Jonas: Blev inte Mona vald på grund av sitt kön och kanske för att ingen av dom "kallade" ställde upp när partiet behövde dom. Det tror jag iaf. Har sagt det förut att jag inte är orolig för valutgången 2010. Alliansen är en regering för hela svenska folket och det kommer visa sig i valresultatet 2010.

   

  kommentera