Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, mars 12, 2009

    Kommissionen och öppenheten

    För en tid sedan replikerade EU-kommissionens talesman i handelsfrågor Peter Power på det debattinlägg där en grupp integritetsvänner av olika partifärg – Erik Josefsson (v), Karl Sigfrid (m), Erik Laakso (s) samt Erik Hultin (c) – krävde korten på bordet om handelsavtalet Acta.

    Power uppgav att han ”blev besviken” när han läste vad de ovan nämnda skrev. Han menade också att EU-kommissionen aldrig haft ”någon avsikt att dölja det faktum att förhandlingar äger rum”.

    I dag får han svar, och budskapet är att EU-kommissionen inte förstår vad en öppen politisk process är. ”Det intressanta är inte var och när Acta-förhandlingarna äger rum, utan innehållet i det avtal som förhandlas fram”, skriver Josefsson, Sigfrid, Laakso och Hultin.

    De sätter därmed fingret på en viktig skillnad mellan svensk politisk tradition och den som kommit att bli standard i EU-samarbetet. ”Om vi i svensk lagstiftningsprocess tillämpade EU-kommissionens principer skulle utredningar, propositioner och riksdagsbetänkanden hållas hemliga till dess att lagstiftningen är färdigförhandlad och beslutad”, konstaterar skribenterna.

    Men, och det här är ett viktigt men, man ska också komma ihåg att i EU-sammanhang så finns det inget som gäller för evigt. Allt handlar om vilja. Vad vi behöver är politiker i våra nationella församlingar, i regeringar och i Europaparlamentet som faktiskt står upp för öppenhet, insyn i de politiska processerna och modet att vilja förändra.

    Jag väntar fortfarande med spänning på att Fredrik Reinfeldt ska ta bladet från munnen i Acta-frågan.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Kommissionen och öppenheten"

     

    Anonymous Anonym skrev... (12 mars, 2009 14:48) : 

    Kritiken mot Actaavtalet för bristande öppenhet är intressant, men är det inte så att alla handelsavtal som EU träffar lider av samma åkomma?

    Vad jag menar är att frågan knappast är specifik för Acta utan för alla typer av internationella avtal där "gammeldiplomatin" fortfarande regerar.

    I höstas klubbade EU avtal om avancerad status med Marocko och Israel, båda stater som illegalt ockuperar annat territorium. Båda avtalen signerades utan någon som helst debatt och utan att dess innehåll var kända i förväg.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (12 mars, 2009 15:45) : 

    Lars, du har säkert helt rätt. Skälet till att hemlighetsmakerierna kring just Acta blivit så uppmärksammade handlar antagligen om avtalets långtgående konsekvenser för människors integritet. Detta tenderar, tyvärr, att engagera mer än att vi bedriver långtgående samarbeten med stater som a) är ytterst demokratiskt tveksamma och/eller b) begår övergrepp mot civilbefolkning.

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 mars, 2009 10:07) : 

    Jonas, jag menade inte att man inte bör rikta uppmärksamhet mot Actaavtalet utan bara att hemlighetsmakerierna snarast är norm när det gäller sådana här avtal, och inte något som specifikt gäller Actaavtalet.

    Det vore kanske bra med både fokus på ökad öppenhet i det specifika Acta-fallet och en större översyn av hur EU hanterar sådana här avtal rent generellt. I riksdagen har det varit mycket tyst, både i kammaren och i EU-nämnden.

    Vad gäller EU:s samarbetsavtal med Israel och Marocko så är det vad jag vet "bara" ramavtal som har ingåtts. Exakt hur samarbetet ska se ut återstår att bestämma så här finns nog fortfarande tid att lyfta frågorna och få tillstånd en debatt.

     

    kommentera