Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, mars 18, 2009

  Rätt att leva – rätt att dö

  Dagens Nyheter tar i dag upp den känsliga frågan om dödshjälp, genom ett välskrivet reportage om en kvinna vars mamma är inte kontaktbar efter en hjärnblödning för tolv år sedan. ”Man måste ta större hänsyn till patienternas och de anhörigas vilja så att alla får ett värdigt livsslut”, säger dottern i artikeln.

  Om detta har jag skrivit i vad som antagligen blir min sista krönika i Broderskap (tidningen görs om, får en ny redaktör och kommer troligen att anlita nya krönikörer). Min utgångspunkt är att jag vill ha rätten att själv avgöra när mitt liv inte längre är värt att leva.

  Men självklart är detta inte en okomplicerad fråga. Jag menar dock att det behövs klarare riktlinjer för livsuppehållande åtgärder och dödshjälp. Det handlar om ett vägande av lidande mot rätten till liv, och inte minst definitionen av mänskligt liv.

  DN har även uppmärksammat det här temat i flera andra bra artiklar på sistone. Bland annat skriver man om vårdpersonal som berättar att många patienter de möter som tidigare varit fast övertygade om att de vill ha hjälp att dö om de drabbas av en mycket svår sjukdom, ångrar sig när de insjuknat. Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (fp) sitter i Statens medicinsk-etiska råd och som tidigare chef för Social­styrelsen och ordförande i Sveriges pensionärsförbund har hon många gånger mött människor som varit oroliga för om de verkligen kommer att få vård och och tillräcklig smärtlindring om de drabbas av en svår sjukdom.

  Läs också gärna om läkaren ­Margareta Persson, som berättar om hur döden ­ständigt är närvarande i hennes arbete.

  Komplicerade frågor som sagt. Men samtidigt otroligt viktiga att diskutera.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Rätt att leva – rätt att dö"

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 mars, 2009 19:48) : 

  Jonas,
  ett mycket viktigt inlägg i Broderskap. jag kan bara instämma, och tilägga, rätten till ett värdig liv och död, i livets slutskeede borde vara en självklarhet. En rättighet.

  Det är långt i från eutanasidebatter, även man måste respektera denna rädsla baserad på historisk grund, och klargöra att den rätt till dödshjälp som förekommer i bl.a. Schweiz är ett u grunden humanitärt ageranda.

  Jag såg en film igår om en hund som blir som en familjemedlem. Och det slog mig just då att det är märkligt att hundar ska behandlas bättre och mer 'människovärdigt' än människor, och kunna sövas in till den eviga vilan i livets slutskeede.

  UBYMIC

   

  kommentera