Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, mars 16, 2009

  Sahlin, socialdemokratin och medierna

  Få partier är så snabba på att agera i nya medier som socialdemokraterna. I kraft av att vara det största svenska partiet, såväl räknat i antal väljare som medlemmar, har man ett stort antal aktiva bloggare och att döma av aktiviteten på Twixdagen så håller även partiets riksdagsledamöter ett högt tempo som mikrobloggare.

  socialdemokraterna.se skyltar man med hur partiet finns representerat i sociala mediesammanhang som Facebook, Twitter, YouTube, Flickr och Bloggy.

  Partiledare i bloggar respektive övriga medierMediebevakningsföretaget Cision konstaterade nyligen att Mona Sahlin dominerar starkt i fråga om synlighet i bloggosfären. Faktum är att hennes synlighet mer än fördubblas om man jämför bloggar med mer traditionella medier, något också Twixdagen uppmärksammade.

  Nu skriver Erik Lundbom, chef inom analysverksamheten på Cision, att synlighet förvisso är bra men att ”kvantiteten måste också följas av kvalitet”.

  Lundbom påminner om att mediebilden byggs i flera parallella kanaler. Tidningar, radio och tv har fortfarande en väldigt viktig roll i att nå ut och påverka potentiella väljare. Och där menar Erik Lundbom att Sahlin och socialdemokraterna har haft problem sedan i höstas.

  Jag är förstås väl medveten om hur mediesituationen ser ut i Sverige; de borgerligt sinnade ledarsidorna dominerar starkt. Mediekoncentrationen är hög och det är extremt glest med vänsterorienterade dagstidningar. Men även med det i åtanke är det problematiskt att socialdemokratin tycks ha så svårt att tränga igenom med ett positivt budskap.

  Om en vecka kommer Cisions Politikbarometer för årets första månader, och jag är ärligt talat skeptisk till om oppositionen enligt denna har lyckats flytta fram sina positioner och fått ut sina viktigaste sakfrågor.

  Min gissning är att kommunikationsfolket på det socialdemokratiska partiet kommer att fundera ett par varv till hur man ska få Mona Sahlins lyskraft i sociala mediesammanhang att smitta av sig till andra, där genomslaget ännu inte verkar vara lika gott.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Sahlin, socialdemokratin och medierna"

   

  Blogger Emil skrev... (16 mars, 2009 17:51) : 

  Jonas, ert problem just nu väl ändå i ärlighetens namn inte att ni har svårt att tränga igenom med ett positivt budskap utan snarare att ni inte har något positivt budskap att tränga igenom med?

   

  Blogger Per Tenggren skrev... (16 mars, 2009 20:28) : 

  Trams. Oavsett vad socialdemokraterna lägger för förslag nu så kommer de borgerliga papegojorna att säga "inget bra förslag", "kostar för mycket", "socialdemokraterna har ingen politik". Tröttsamt är vad det är.

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 mars, 2009 21:49) : 

  Per Tenggren: Så som du skriver är vad oppositionen säger hela tiden utan att lägga fram något eget realistiskt förslag. Det enda som kommer ut är bara en massa floskler och försök att skaffa sig billiga poäng hos folket. Men folket är vaknare än så det är en sanning som kommer krypande hos oppositionen mer och mer.

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 mars, 2009 08:34) : 

  Sahlin må synas i bloggosfären men det är knappast i särskilt positiva ordalag.

  Sen tycker jag det är överdrivet med att synas i "nya medier" som Facebook, twix etc..

  Jag själv är väldigt intresserad av politik, men att ha tid att följa nåt meningslöst mikrobloggande som inte tillför särskilt mycket till debatten, eller att gå med i någon ännu mer meningslös Facebook grupp där man tar ställning i hundra frågor som tack vare mängden bara försvinner i densamma, nej tack.

  Artiklar och bloggposter där sakfrågor dryftas och diskuteras/debatteras är för mig mycket mer intressanta.

  Sen till Per:
  Om det är något som ALLA politiker är bra på är det att skylla på de som regerar för tillfället.
  Det är tamejfan det som är mest trist med politiken.

   

  kommentera