Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, mars 17, 2009

  Vad kvällens duell borde handla om

  I kväll möts alltså Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i en tv-sänd debatt. Den ekonomiska krisen och dess konsekvenser för människors jobb och privatekonomi lär – tillsammans med frågan om regeringsalternativen – stå i centrum. Det är upplagt för stor underhållning för politiskt intresserade.

  Aftonbladet har låtit sin blogganalytiker Sofia Mirjamsdotter ta pulsen på bloggosfären om hur man ser på Sahlin och de många negativa skriverier som varit om henne på sistone (öven på Bloggvärldsbloggen). Tidningens politiske kommentator Lena Mellin noterar att datumet för kvällens duell är välvalt. I dag är det exakt 2,5 år sedan förra valet – och 1,5 år och två dagar till nästa. Dessutom är det precis två år sedan Mona Sahlin valdes till s-ledare.

  I kväll kommer även Aftonbladet att länka till blogginlägg som kommenterar partiledardebatten. Erik Laakso berättar mer.

  Peter Andersson hoppas på att mer än de förutsägbara frågorna tas upp i kväll; han vill se K-G Bergström ”pressa statsministern på värderingsfrågorna” och att Mona Sahlin får chansen att berätta att ”det faktiskt finns socialdemokratiska drömmar och konkreta förslag också i dag”. Kanske kommer också Reinfeldts bok Det sovande folket, som Alliansfritt Sverige gjort tillgänglig på nätet, att tas upp?

  En viktig fråga för partiledare med ambitionen att inte bara leda sitt eget parti och en regering, utan också hålla samman en grupp partier med egna prioriteringar och väljare att ta hänsyn till, är hur man ska få alla inblandade att känna sig som vinnare.

  DN:s Henrik Brors tar upp detta i tidningen i dag, och konstaterar att de övriga riksdagspartierna ”har hamnat helt i skymundan och trampar vatten runt 4-6 procent i opinionsmätningarna”, medan allt ljus är på moderaterna och socialdemokraterna ”och det sker dramatiska förändringar i väljarstödet för de två i nära nog varje mätning”.

  Brors drar dock fram statistik från förr som visar att småpartier klarat av att på valdagen få betydligt bättre resultat än opinionsmätningar visar. Och det beror sannolikt på att mätningarna är missvisande; i undersökningar är väljare mer polariserade och uttrycker främst stöd för de partier som uppfattas som huvudalternativen – s och m. På valdagen kan det däremot komma att se annorlunda ut.

  Även stödröstfaktorn träder då in, vilket kan få borgerliga väljare som oroar sig för exempelvis kd att lägga en röst på dem – och vänsterväljare att stötta v snarare än socialdemokraterna.

  Men om inte detta räcker till så hamnar vi i ett intressant läge. Vad händer om, för att hålla fast vid det exemplet, kd åker ur riksdagen? Givet att m, c och fp ändå får majoritet så kan detta snarare stärka samarbetet, då kd setts som en bromskloss i vissa frågor. Men vad händer om tre kvarvarande borgerliga partier inte får majoritet i riksdagen – och Sverigedemokraterna kommer in? Det vore intressant att höra Reinfeldt ge besked om detta.

  Själv tänkte jag kommentera debatten framförallt via Twitter. Kanske blir det något inlägg även här på bloggen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Vad kvällens duell borde handla om"

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 mars, 2009 17:05) : 

  En regeringspolitik med inflytande av Sverigedemokraterna är nog inte märkbart sämre än Miljöpartiet som oppositionen måste hantera. I vilket fall så tror jag inte att Kristdemokraterna kommer att hamna under riksdagsspärren även om det vore en dröm för vänstern. Särskilt inte om Kristdemokraterna kommer att skapa en tydligare profil för kärnfamiljen.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 mars, 2009 02:03) : 

  Är det inte troligare att sd får en vågmästarroll om kd håller sig kvar, medan v-blocket får egen majoritet om kd åker ur?

   

  kommentera