Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, april 05, 2009

  En skadskjuten arbetarrörelse

  [UPPDATERAD IGEN] Med bara några veckor kvar till socialdemokratins och fackföreningsrörelsens högtidsdag första maj så är den svenska arbetarrörelsen nu svårt skadeskjuten.

  De senaste opinions- och förtroendemätningarna har varit dyster läsning för s-ledaren Mona Sahlin, samtidigt som LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin har fått klä skott för pensionsskandalerna i AMF Pension där hon sitter i styrelsen. Ett uppdrag Sahlin och partisekreteraren Ibrahim Baylan uttryckt att Lundby-Wedin borde lämna.

  Hans Hoff, s-riksdagsledamot och medlem i partistyrelsen, har öppet sagt att Wanja Lundby-Wedin borde avgå som LO-ordförande. Till DN.se säger Hoff att opinionsraset för s kan ”bara tolkas som en reaktion på AMF:s generösa löneavtal samtidigt som LO-medlemmar får sänkta pensioner”.

  Också Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, har uttryckt att Wanja Lundby-Wedin lär avgå från posten som LO-ordförande. Utan ett 100-procentigt stöd från s-ledningen blir det svårt för henne att sitta kvar, enligt Bjereld.

  Hans Tilly, ordförande i Byggnads, uppger att det bland medlemsförbundens ordförande hittills inte varit några diskussioner om att hon borde avgå som LO-ordförande. Det var dock innan dagens extrainkallade möte.

  Av vad som hittills framkommit så har LO-ledningen inte kommit fram till något. Mötet uppges nu vara avslutat och fortsätter i morgon. Redan nu står det dock klart att Wanja Lundby-Wedin lämnar sin styrelsepost i AMF Pension. Enligt DN kräver fortfarande minst ett stort medlemsförbund att hon också avgår som LO-ordförande.

  Skulle Wanja Lundby-Wedin tvingas gå så lär det inte vara hon som blir huvudtalare på Norra Bantorget den 1 maj, trots att det står på den av trotsigt röda flaggor dominerade officiella affischen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "En skadskjuten arbetarrörelse"

   

  Anonymous Klara Olsson skrev... (05 april, 2009 16:34) : 

  Varför skulle Wanja Lundby-Wedin tvingas avgå?
  Ulf Bjereld är en av alla dessa "nationalekonomer" som anser sig ha rätt att tycka om allt och inget och mer än de flesta? Att han dessutom är broderskapare gör inte hans sak bättre. Skam och skuld- problematiken är fortfarande högst levande där.
  Wanja är en fantastisk god representant för S inom LO. Går hon lämnar hon fältet fritt för stora manliga egon som kommer att fortsätta att anse att de är värda sin vikt i guld. Och inte bara det - de anser att deras ord är värda detsamma. Se på de f.d. LO-företrädare med feta pensionsavtal som uttalar sig som experter på svensk politik i artiklar i dagspress och i soffprogram i TV. Wanja behövs i LO och Europafacket.
  Att hon däremot ska lämna AMF pension är för mig solklart och det hade hon nog tänkt själv också när väl alla fakta var lagda på bordet...

   

  Anonymous Peter L skrev... (05 april, 2009 17:33) : 

  Det känns som desperationen ligger tung hos sossarna. Nu ska Wanja offras men tror faktiskt att det är kört hur som helst för Mona Sahlin och sossarna.
  Det finns ingen seriös politik när det gäller välfärden,skatterna och jobben hos sossarna. Väljarna inser att det enda realistiska alternativet i svensk politik är alliansen som är en regering för hela svenska befolkningen.

   

  Blogger Nils Dacke skrev... (05 april, 2009 17:43) : 

  Problemen för (S) är mycket djupare än huruvida Wanja ska bli trädgårdsodlare på heltid med miljonpension. Det saknas visioner och ideer om framtiden och är att resultat av att rörelsens barnbarn nu styr, dvs de som redan som spermier gick med i SSU och aldrig har haft ett civilt jobb. Även Alliansen lider delvis av samma fenomen men inte i samma omfattning.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (05 april, 2009 17:56) : 

  Klara, själv vill jag verkligen inte att Wanja Lundby-Wedin avgår som LO-ordförande. Jag tycker att hon har gjort ett mycket bra jobb, och det vore olyckligt om hon fick sluta i förtid. Däremot kan jag förstå att det är oro i både s- och LO-toppen. Man letar nu rimligen efter snabba lösningar som kan vända mediebilden och åter sätta fokus på regeringens hantering av krisen och den stigande arbetslösheten. Jag hoppas att man inte kommer fram till att WLW bör offras.

  Peter L, herrejösses. Får du betalt för att skriva sådana onyanserat regeringslojala hedersbetygelser?

  "Nils Dacke", presentera dig på allvar om du vill skriva här.

   

  Anonymous Klara Olsson skrev... (05 april, 2009 18:10) : 

  Jonas.

  Jag vill också att Wanja sitter kvar som LO-ordförande. Självklart!
  Man tvättar inte byken genom avgångar, man tar bort iögonfallande fläckar.
  Heder åt Wanja som försökte reda ut hur AMF-styrelsen kunde bli bedragen och svindlad.
  Har hon nu fått det emot sig att hon inte agerat direkt som en fläckborttagare utan att hon verkligen ville tvätta byken?
  Massmedia är nu efter hennes avgång
  ur AMF´s styrelse tyvärr inte det minsta intresserade av VEM hennes ersättare kommer att bli. Det är JAG...
  Likaså är jag intresserad vem eller vilka i fackföreningsrörelsen som står upp mot motparten och inte låter den få politiskt inflytande i samhällsbygget med sin kapitalistiska modell. När den svenska samförståndsmodellen efterhand kommit att utvecklas till den svenska samförståndskartellen där löneförmåner och pensionsavtal snart är lika stora på ömse sidor om förhandlingsborden måste något radikalt göras om vi värnar vår demokrati. De "Wallenbergare" å andra sidan som inte gör det borde flytta till "paradiset" Brunei.
  Det är sorgligt att Orwell fick rätt snarare än vi kunde tro och i en socialdemokratisk blandekonomi!
  Hans bevinage ord "Some pigs are more equal than others" borde ges ut som tavla till alla "guldkantade" pensionsuppbärare inom bl.a. LO och andra fackförbund, inom statlig verksamhet (fru Persson kan få tavlan retroaktivt) när de går i pension...
  Det är inte girigheten som premierats utan den rena skära grisfärgade dumheten.

   

  Anonymous Peter L skrev... (05 april, 2009 19:14) : 

  He he, Nej Jonas jag får inte betalt. Försöker bara vara objektiv från min erfarenhet i den realistiska vardagen. Tror du kommer få erfara att det ligger något i mitt enkla resonemang hösten 2010.

   

  Blogger Tobias skrev... (06 april, 2009 14:35) : 

  Jag tror helt enkelt att manga ar irriterade over att Wanjas uppdrag i LO inte racker for henne och att hon vill ha mer pengar an sa.

  Hon prioriterade sina uppdrag i andra organisationer an LO hogre.

  Mona ar oerhort klantig som jamt hoppar pa alla populististiska tag utan att tanka.

  Jag skulle hellre se ett LO som inte ar knytet till sossarna an Wanja avgar. Tror anda inte det skulle losa manga problem.

  Gor LO till ett fackforbund for medlemmarna istallet for att det forblir en stodorganisation for sossarna...

   

  kommentera