Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, april 06, 2009

  När kommunerna krisar

  Trots finansminister Anders Borgs dystra förutsägelser om att krisen blir ännu värre än befarat – med en arbetslöshet som beräknas stiga till nästan 12 procent 2011 och ett fallande BNP med 4,2 procent – blir det inte mer pengar till kommunerna i den omfattning som efterlysts, enligt Dagens Nyheters Johan Schück.

  Regeringen håller fast vid att ekonomin inte ska stimuleras med offentliga medel och Borg kritiserar statliga Konjunkturinstitutet som sagt att regeringen måste skjuta till 50 miljarder nästa år.

  Samtidigt höjs nu allt fler röster för att Borg ska lätta på plånboken. I Fokus skriver Martin Ådahl att svensk ekonomi måste stimuleras mer. ”Dels därför att Riksbankens räntesänkningar tar för lång tid att slå igenom, dels därför att när räntan redan är nära noll finns inget annat att göra”.

  Även Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, skriver att ”Regeringen har chansen att visa att man kan föra en riktig jobbpolitik även i lågkonjunktur, men då krävs det helt andra tag än vad som hittills har visats”.

  På TV8 har man under en tid sänt en programserie som sätter ett lite annat ljus på den kris allt fler företag och offentliga förvaltningar känner av. I programmet Innovatörerna försöker experterna Kaj Mickos och Hans Björkman hjälpa företag ut ur krisen och lågkonjunkturen. I det senaste avsnittet tog man sig an Bengtsfors kommun, som länge haft det riktigt tufft ekonomiskt.

  I programmet, som går att se här, arbetar Mickos och Björkman tillsammans med personal inom äldreomsorgen för att få fram idéer och tankar kring hur verksamheten kan utvecklas. Vilda idéer, terapi för deprimerade kommunanställda – eller rent av en riktig solskenshistoria?

  Se programmet själv. Kanske kan det tjäna som inspiration även för herrar Reinfeldt och Borg?

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "När kommunerna krisar"

   

  kommentera