Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, april 30, 2009

  Piratpatiet till EU?

  Mycket intressant. I går skrev jag att om Piratpartiet bara kan mobilisera sina anhängare att faktiskt gå och rösta så har de, hur osannolikt det än tedde sig för bara några månader sedan, en reell möjlighet att ta plats i Europaparlamentet.

  I dag kommer en opinionsmätning som visar att det verkligen kan bli fallet.

  Enligt DN/Synovate får Piratpartiet 5,1 procent och skulle därmed få in sin toppkandidat Christian Engström i parlamentet.

  Övriga intressanta saker att notera är att s tycks öka kraftigt jämfört med EU-valet 2004. Junilistan, som fick över 14 procent, är nu nästan helt utraderat i den här mätningen och får bara 1,3 procent. Även för Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ ser EU-valet ut att bli ett fiasko. Sd ligger på 1,5–2 procent, ungefär hälften av det stöd partiet har i inrikespolitiska mätningar, och Fi under en halv procent.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Piratpatiet till EU?"

   

  Blogger Daniel skrev... (30 april, 2009 10:42) : 

  Det här EU-valet tycks utveckla sig precis som jag förutspådde: det normaliserar sig i förhållande till rikspolitiken.

  Socialdemokraterna går framåt, men mobiliserar fortfarande och inte särskilt konstigt sämre än i riksdagsvalet. Själva EU-politikens effekt är nog försumbar, för likaväl som den EU-positive skulle kunna hänvisa till Vänsterpartiets och Junilistans tapp skulle den EU-kritiske påpeka att partiet nu toppar med Marita Ulvskog och, kanske, släpper in Anna Hedh i värmen till sist.

  Vänsterpartiet backar och i stället ökar Miljöpartiet och Piratpartiet.

  Moderaterna är starka och kan mycket väl bli största parti.

  Kristdemokraterna hänger på gärdsgården men klarar förmodligen fyraprocentsspärren.

  Folkpartiet har en i EU-sammanhang hög mobiliseringsgrad och får därtill en Marit-effekt som räddar mandaten.

  Sverigedemokraternas väljare är mycket lågt mobiliserade, men även i EU-valsmätningar finns nog effekten att folk inte riktigt vill tala om att de tänker rösta på ett borgerligt rasistiskt parti.

   

  Anonymous Klara Olsson skrev... (30 april, 2009 16:16) : 

  Jag hoppas verkligen att PP kommer in i Europaparlamentet så socialdemokrat jag är. Upphovrätten behöver förändras. All lagstiftning förändras över tid. Usel lagstiftning är att skruva åt tumskruvarna enligt reaktionär modell. Det kommer PP att motarbeta och dessutom kommer PP förmodligen att stödja oss socialdemokrater i alla andra frågor som inte rör IT, såvida vi lyckas behålla enskild majoritet av de svenska platserna i EU-parlamentet och total ihop med V och MP.

   

  Blogger Thomas Tvivlaren skrev... (01 maj, 2009 09:48) : 

  "Jag hoppas verkligen att PP kommer in i Europaparlamentet så socialdemokrat jag är. Upphovrätten behöver förändras."Det där värmer att läsa för en f.d. socialdemokrat.

  "Usel lagstiftning är att skruva åt tumskruvarna enligt reaktionär modell. Det kommer PP att motarbeta och dessutom kommer PP förmodligen att stödja oss socialdemokrater i alla andra frågor som inte rör IT, såvida vi lyckas behålla enskild majoritet av de svenska platserna i EU-parlamentet och total ihop med V och MP."Stödjer ni oss så stödjer vi er. Det finns dock ingen preferens hos PP i relation till politiskt block på vänster/höger-skalan. Bland medlemmarna finns det dock givetvis det, varav jag själv föredrar det vänstra blocket med brasklappen att det måste gå att känna igen blocket baserat på dess substans istället för partinamn... Till syvende och sidst så handlar det om vilken konstellation som bäst förstått demokratin i den nya tiden och den nya tidens förändrade möjligheter och villkor (på gott och ont).

  Trevlig helg!

   

  kommentera