Tala klarspråk om Sd
SR:s Ekoredaktion visar i två reportage att det dels är stor skillnad på hur många moderater ser på Sverigedemokraterna jämfört med partiledningen, och att det dels görs olika tolkningar inom centerpartiet om hur man ställer sig till att regera med stöd av Sd. Tutti Johansson-Falk, kommunalråd i Landskrona, tycker inte att man kan ”generalisera” och säga att Sverigedemokraterna är ett ansvarslöst parti. Om hon har ”ett bra förslag” så får vem som helst rösta på det, säger hon till Ekot, och tillägger att hon i det läget inte skiljer på moderater, vänsterpartister och sverigedemokrater. Anders Flanking, partisekreterare i c, förefaller mena att hans parti kan acceptera Sverigedemokraternas stöd om det behövs för att kunna bilda regering efter valet. CUF:s ordförande Magnus Andersson håller inte med Flanking, utan påpekar att om Fredrik Reinfeldt ber om stöd för att bilda en Alliansregering ”så måste han ju veta att han vinner den voteringen i riksdagen”. Och ett inte otänkbart scenario är trots allt att Alliansen efter valet har stöd av 48 procent i riksdagen, och att Sd har en vågmästarroll. Detta är ett perspektiv som Reinfeldt rimligen måste ha med i beräkningen – och lämna ett besked om hur han då tänkt agera. Andra skriver intressant om politik, Sverigedemokraterna, valet 2010. |
Kommentarer om "Tala klarspråk om Sd"
Räcker det inte med de besked han lämnat?
Inte direkt, nej. Reinfeldt säger ju inget mer än Flanking, och det är knappast klargörande.
Frågan är om S kan tänka sig att fälla en Allians-regering med hjälp av SD. Här borde man ge besked.
Det är just detta som är farligt. I Norge och Danmark kunde inte partiledningarna ta avstånd från främlingsfientliga partier utan att få mothugg från lokalpolitiker som redan inlett samarbete med dessa partier.
Det är därför våra politiker i partiledningarnas Stockholm totalt har missat att det politiska arbetet mot Sd måste utföras på lokalnivå. Vad man säger och gör i partiledningarna har bara marginell betydelse, när det gäller att motarbeta Sd.
Sd är uppbyggt som ett gräsrotsparti, inte alls som det gamla Ny demokrati som var uppbyggt via toppen. Medan partierna, media och andra diskuterar hur de ska motarbeta Sd, så växer de hela tiden på lokal nivå. Sedan tror media att de kan påverka genom att hitta rasistiska uttalanden från Sd-ledamöter. För ett populistiskt parti är även negativ media bra för då framstår man som offer.