Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, april 16, 2009

  Socialdemokraterna avgör valet

  I Göteborgs-Posten skriver Niklas Nordström en tänkvärd krönika där han drar intressanta paralleller mellan hur socialdemokraterna agerar som oppositionsparti i dag jämfört med 1991-94.

  Nordström menar att det då ”fanns en valanalys som ledde socialdemokratin rätt”. Partiet vågade ompröva ”såväl politik som partiorganisation”. Han påminner om att nya personer släpptes fram och nya grepp prövades; ”bland annat med Mona Sahlin som en djärv partisekreterare”. Och mitt i 90-talskrisen framstod den socialdemokratiska oppositionen som den trygga och trovärdiga politiska kraften.

  Av opinionssiffrorna att döma så ser situationen i dag mycket annorlunda ut.

  ”Nu har vi ett läge inom arbetarrörelsen som är svårare än på många årtionden”, skriver Niklas Nordström, som tror att om inte socialdemokraterna ”snart tar sig samman och gör en ordentlig presentation av den politiska färdriktningen så väljarna förstår att det finns ett alternativ” så kommer det vara svårt att vända opinionen.

  Och jag tror att han har rätt. Under den tid som nu återstår fram till riksdagsvalet 2010 – med valet till Europaparlamentet i sommar som en viktig temperaturmätare – har s inte råd med fler missar. Nu måste alla kort spelas rätt.

  Via Johan Sjölander görs jag uppmärksam på en artikel av DN:s Henrik Brors där den senare konstaterar att ”hur det går i valet 2010 avgörs av om oppositionen lyckas samla sig och framstå som ett dugligt regeringsalternativ i kristider”.

  Sjölander skriver att ”det kan ju först tyckas banalt (hur det går i valet kommer att påverkas av hur de politiska alternativen lyckas framstå – åh fan)”, men han inser sedan att vad Brors i själva verket slår fast är att det är oppositionen som ”äger” frågan om hur det går i valet.

  Den sittande borgerliga regeringen har verkligen inte lyckats med vad de föresatt sig, det har Johan Sjölander helt rätt i. Däremot är jag inte lika övertygad om att bara de tre oppositionspartierna ”presenterar gemensamma svar på de angelägna frågor regeringen struntar i”, så kommer vi att kunna se ”opinionssvängningar som är minst lika dramatiska som de vi sett de senaste månaderna – fast åt andra hållet”.

  Jag tror att det är upp till socialdemokratin. Det är vi och vår förmåga att övertyga väljarna som kommer att avgöra valet, inget annat.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Socialdemokraterna avgör valet"

   

  kommentera