Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, april 18, 2009

  Välkommet besked om nytt Slussen

  Jag har fler gånger tidigare skrivit om Stockholms skamfläck Slussen och hur skandalöst jag tycker det är att våra politiker väntat så länge med att fatta beslut om att riva eländet och ersätta det med något nytt.

  I går kom så – äntligen – beskedet att stadens politiska ledning bestämt sig för ”en ny stadsfront” i samma skala som dagens hus kring Slussen och i Gamla stan. Bakom denna formulering döljer sig en lösning där bilströmmen på Stadsgårdsleden i framtiden ska gå under ett betongdäck. Även bussterminalen läggs en trappa ned. Den breda passagen över vattnet är tänkt att gå längst ut mot Saltsjön på en bred bro över en ny bredare sluss och ska ha plats för bilar, bussar, gående och cyklister – och en eventuell framtida spårvagn. Gående och cyklister får en alldeles egen bro mitt i nya Slussen.

  Förslaget presenterades av Lotta Edholm, gruppledare (fp) i Stockholms stadshus, på Newsmill och hennes egen blogg.

  Det är ett bearbetat förslag från Foster+Partners och Berg Arkitektkontor så kommer att ligga till grund för ombyggnaden av nya Slussen. Mindre spektakulärt, och därmed också tråkigare, än ursprungsidén med en iögonfallande ”spaghettibro”. Denna är i stället ersatt av en mer traditionell gång- och cykelbro. Men, som nätverket Yimby påpekar, ”ur en rent urban aspekt finns det flera goda poänger”. Tidigare döda betongytor ersätts av en ny stadsfront som kommer närmare vattnet, och avståndet mellan Gamla stan och Södermalm blir kortare.

  Det brittisk-svenska förslaget är ett ekonomiskt förslag, med goda intäktsmöjligheter från bostäder och kommersiella ytor. Finansborgarrådet Sten Nordin (m) säger till SvD att det antagligen blir ett par miljarder billigare än Jean Nouvels och Mia Häggs uppmärksammade förslag, som innehöll överbyggda broar och begränsad exploatering på Södermalmssidan.

  Självklart finns det dock invändningar mot den nu presenterade lösningen. Oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (s) säger sig i huvudsak vara positiv men vill nog ändå se ”någon form av märkesbyggnad på Slussen”, något jag kan instämma i. Mer kritisk är SvD-skribenten Ola Andersson som tycker att förslaget för Gamla stan och Södermalm ”inte på något sätt skiljer sig från trafiklösningarna på Järvafältet eller i norra Botkyrka”. Han menar att stadslivet i Stockholm nu ”snörs av på mitten”.

  Själv är jag mest tacksam för att politikerna äntligen satt ned foten och enats om en lösning. Det är nämligen bara en tidsfråga innan förfallet av Slussen går så långt att sprickor och ras på allvar utsätter människor för livsfara.

  Parallellt med den nu stundande ombyggnaden av Slussen ska även Munkbrohamnen i Gamla stan få en ansiktslyftning. Tre café- och restaurangbyggnader, delvis byggda ute i vattnet, ska bindas samman med ett trädäck. ”Det här kommer att komplettera nya Slussen som kommer att skapa ett helt nytt cityliv både på Södermalm och i delar av Gamla stan”, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (m) till SvD.

  Jag hoppas att hon får rätt. Hela det område som snart alltså blir en gigantisk byggarbetsplats förtjänar en rejäl uppryckning och har potential att bli en fantastisk del av stan. Sätt spadarna i marken snarast!

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Välkommet besked om nytt Slussen"

   

  Anonymous Anonym skrev... (26 april, 2009 11:46) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (26 april, 2009 12:10) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  kommentera