Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, maj 04, 2009

  Den journalistiska glipan

  Om en 48-årig man, ledarskribent på Sveriges största dagstidning, recenserat en ung kvinnlig politiker med en i skribentens ögon alltför anmärkningsvärd glipa i den förras blus i blickfånget – ja, då hade det sannolikt tagit hus i helvete. Och det med viss rätt.

  Men nu är det en kvinnlig 48-årig ledarskribent det handlar om, Malin Siwe. Och föremålet för hennes indignation är vänsterpartisten Hanna Löfqvist som står på andra plats på vänsterpartiets lista i valet till Europaparlamentet.

  Siwe uppmärksammade vänsterpartiets kampanjmaterial, utformat som en kvällstidning. Det är skickligt gjort. Bildval, rubriker, vinkling och formgivning skulle mycket väl kunna se precis likadan ut i Aftonbladet eller Expressen. Personligen tycker jag att innehållet är vedervärdigt, men jag inser att jag inte direkt är målgruppen.

  Problemet är att Malin Siwe inte nöjer sig med att döma ut vänsterpartiets kampanjmaterial och de budskap v går till val på. Hon levererar även ett mycket märkligt och direkt osmakligt angrepp på Hanna Löfqvist, baserat på hur hon ser ut på en bild.

  I en krönika i v-tidningen skriver Löfqvist att det är för många slipsar i Europaparlamentet. Detta kommenterar Siwe på följande sätt:
  Men Hanna Löfqvist har i alla fall inte slips. Fast hon kanske borde skaffa en. Eller köpa en blus i större storlek, för den hon har på bildbylinen glipar över bysten på ett sätt som renderat anmälningar till reklamombudsmannen ifall hon förekommit i en bilannons.

  Hanna Löfqvist och den omskrivna glipanSiwes artikel har resulterat i en hel del läsvärda bloggkommentarer. Hanna Löfqvist själv verkar ta det rätt coolt och håller med om att blusen är något för liten. ”Det beror på att jag ätit för många slipsar”, skriver hon på sin blogg. Isobel Hadley-Kamptz tycker att Siwes kommentar var ”något av det mest bisarrsexistiska” hon läst i en svensk tidning. Eva Westerberg konstaterar att ”Alla eventuella intelligenta analyser som kanske skulle kunna finnas faller helt platt”. Och tidningen Dagens webbredaktör Emanuel Karlsten påminner om att samma ledarsida hävdat att den svenska bloggosfären är en bloggsörja. Själv börjar han känna motsatsen; att i bloggosfären finns nyanserna jämfört med ledarsidornas elitism.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Den journalistiska glipan"

   

  Blogger Hansa skrev... (04 maj, 2009 17:52) : 

  Siwe har humor. Det har inte feministerna!

   

  Anonymous Jonathan skrev... (04 maj, 2009 20:18) : 

  Om jag hade haft en blogg hade jag skrivit exakt samma inlägg. Jag reagerade också starkt på Siwes stick, och letade upp v-skriften för att se vad det var frågan om. Maken till överreaktion får man leta efter. Jag tycker snarare att blusen är i rätt storlek, att köpa en större vore olyckligt, rent stilmässigt.

  Delar även din observation att innehållet är vedervärdigt. Det man tar med sig från den här historien är att det finns en anledning till att man inte läser DN längre. Varken ledarplats eller kulturdelen är något annat än sörja. Rocky är det bästa dom har...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 maj, 2009 20:24) : 

  Hansa, vissa feminister har humor - andra har det inte. Vissa icke-feminister har humor - andra har det inte. Något direkt samband mellan det ena och det andra går nog inte att dra.

  Jag kallar mig inte feminist, men det Siwe skrev var inte mer humor än att det möjligen var ofrivilligt tragikomiskt.

   

  Blogger Andreas skrev... (04 maj, 2009 21:09) : 

  Men varför läser inte folk vad Siwe skrivit, bokstavligt alltså? Jag är ganska hundra på att hon har rätt, en sådan bild på en kvinna i en bilannons hade rimligtvis fällts av reklamombudsmannen.

  Det är för övrigt en intellligent sätt att påpeka att vänsterpartiet i det här fallet bidrar till vad som brukar kallas för en sexualisering av det offentliga rummet, något som partiets feministiska gren annars stenhårt slår ned på.

   

  Blogger Calle Fridén skrev... (04 maj, 2009 21:17) : 

  Men vad är det som är sexistiskt med den bilden? Ursäkta mig, men folket ser ut så. Man kan se såna blusar lite här och var numer - såpass många att det knappt kan kallas provocerande längre. Vad blir nästa grej? Att man inte får ha trånga jeans på sig? Eller kortärmad tröja om man är lite mer vältränad?

   

  Blogger Hansa skrev... (04 maj, 2009 23:13) : 

  Läs vad Siwe skriver. Hon ger en välförtjänt känga åt vänsterfeministernas gränslösa hyckleri.

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 maj, 2009 00:06) : 

  DN går onekligen från klarhet till klarhet... Har med sorg i hjärtat lämnat tidningen efter att ha varit prenumerant i 20 år.

   

  Anonymous Klara Olsson skrev... (05 maj, 2009 14:00) : 

  FYI.

  http://www.resume.se/nyheter/2003/03/10/tungviktare-startar-veckoti/index.xml

   

  kommentera