Förstamajrapport
I morse presenterade TV4 och Novus Opinion en ny väljarbarometer som föreföll visa att kräftgången stannat upp för oppositionen. Samtidigt tappar regeringspartierna stöd och gapet mellan blocken ökar till 4,3 procentenheter. Detta var sannolikt en välkommen nyhet för Mona Sahlin och de andra socialdemokratiska förstamajtalarna i dag. Själv inledde jag mitt firande i dag med att bevittna när Alexandra Einestam och Åsa Andersson gifte sig med varandra. Det var en fin ceremoni och en stor dag, inte bara för det lyckliga paret utan för alla oss som väntat länge på en könsneutral äktenskapslagstiftning. Tyvärr bjöd dagen även på en del tråkigheter. Ett gäng MUF:are hade ställt sig vid korsningen Birger Jarlsgatan och David Bagares gata och skanderade spydigheter mot folk såväl på väg till samlingen Humlegården som när de passerade i demonstrationståget. Även vid Norra Latin, när Wanja Lundby-Wedin talade, var det en grupp idioter som buade och betedde sig illa. Har man det minsta respekt för demokratin så bör man respektera demonstrations- och yttrandefriheten och inte störa fredliga sammankomster. Eller handlar det kanske om avundsjuka? Det är ju inte så att moderaterna klarar av att samla över 12 000 människor i några politiska manifestationer. Bisarrt nog verkar den ena gruppen respektlösa idioter gett sig på den andra. Flera medier uppger att polisen gripit en ung AFA-kvinna, misstänkt för både att ha lett protestskanderandet under Lundby-Wedins tal samt för att ha fysiskt attackerat en MUF-tjej. Om uppgifterna stämmer visar det återigen att AFA-folket fullständigt saknar perspektiv och förnuft. Griper man till våld mot meningsmotståndare visar man bara att man inte har några vettiga argument. Andra skriver intressant om politik, socialdemokraterna, första maj. |
Kommentarer om "Förstamajrapport"
Håller med dig, Jonas! En annan skamfläck var också de eritreaner som gick i S-tåget och hyllade diktaturen i Eritrea. Obegripligt att inte demonstrationsledningen plockade bort de plakaten.
Mats Erikson
http://www.dn.se/opinion/huvudledare/jobben-sist-1.856751
Vem skrev detta? Jag misstänker Wolodarski, som ibland är riktigt vettig. Huvet på spiken här.
Det här är usla paroller, som inte alls gagnar Sveriges ekonomi. Man smetar pengar där de ingen verkan har. De skulle ha satsats på investeringar och insatser för de sämst ställda.
Sossarna är bara för erbarmliga.
- Peter Ingestad, Solna
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
12 000 människor som aktivt deltar i 1:a maj. En framgång för (s)? Kanske, men vad demonstrerade man för? Den socialdemokratiska parollen "jobben främst"? Den som partiet inte ens klarar av att leva upp till om man läser deras budgetmotion.
Barack Gater
Man firade en högtidsdag och tog tillfället i akt att protestera mot alliansens orättfärdiga politik som ökar de ekonomiska klyftorna i samhället. Det finns välbärgade inkomsttagare som erhåller 150 000 :- varje månad i jobbskatteavdrag. Kan någon människa behöva sådana summor för sin egen välfärd? Tror du att dessa skattereduktioner ger några nya arbetstillfällen?
Har Klara Olsson sett andra skattetabeller än Skatteverket, regeringen, riksdagen med flera? Enligt de regler som finns i dagsläget så är det högsta skatteavdraget på cirka 1580kr/månad. Jobbskatteavdragets storlek per år uppgår till maximalt 18 340kr. Detta kan alla enkelt ta reda på genom att besöka http://www.skatteverket.se/skatter/skattetabeller/jobbskatteavdrag.4.3d6c82f21107cfb119f8000669.html samt de länkar som finns på plats.
Vad är orättfärdig politik? En person med en inkomst på cirka 17 000kr har fått behålla drygt tusen kronor mer i plånboken.
Ursäkta att jag har debatterat under ett anonymt namn. Jag har inte kunnat logga ur det kontot och logga in på mitt riktiga Gmail-konto! Hur som helst så kommer här en kortare länk till skattverket.se. Det verkar som att bloggers marginaler stör långa länkar.
http://tinyurl.com/3bf9m6
Och vad hade det med moderaternas demonstrationsetikett att göra? Det spelar väl ingen som helst roll om jag fått några kronor extra i plånboken, när jag nu, som arbetslös, tappar hela den effekten och dessutom får sämre ersättning.
Den situationen är redan en realitet för många, och för oss är ett nytt jobb avsevärt viktigare än en allmosa i lönekuvertet.
Fridén undrar vad Moderaternas "demonstrationsetikett" har med saken att göra. Det var ett svar till Klara Olsson som valde att diskutera ämnet, och därefter kom med felaktiga uppgifter. Då efterlyser jag saklighet i debatten, men det har vänstern haft svårt för under en längre tid.
Ersättningsperioden är 80 procent upp till 200 dagar. Däremot har säkert beräkningsgrunden förändrats. Personligen är jag en aning kritisk mot en del av förändringarna i a-kassan, och det står jag för. Det betyder dock inte att jag inte kan försvara jobbskatteavdraget och andra delar av regerings politik som verkligen är bra.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tobias Schelin.
Jag har inte följt med i steg 2 och 3 i jobbskatteavdraget, men de visar sig nu vara småsmulor. Jobbskatteavdraget har genomförts i tre omgångar, även om man på regeringshemsidan försöker mörka omgång ett. Den trädde i kraft 070101. Omgång ett var mycket, mycket generös för höginkomsttagare och det är förmodligen därifrån de siffror jag uppgav är tagna. Taket tillkom 2008 för att sedan ytterligare sänkas 2009. Tack för länken. Den påminde mig på nytt om vilka bedragare vi har i regeringen. Det står uttryckligen nu på regeringshemsidan att jobbavdraget infördes 2008. Det är ett lögnaktigt, bedrägligt och riktigt svinaktigt påstående men inte det första av detta slag. Borg och CO är korkade nog att ljuga om ting som kan kontrolleras. De har satt lögnen i system.
Calle Fridén
Instämmer. I en arbetsmarknad som många går in och ur p.g.a. konjunkturförändringar och arbetsbrist är inte moderaters populistiska godisregn i form av jobbskatteavdrag något att ha. Varken detta regn eller alliansens repressiva åtgärder som försämrat socialförsäkringarna har gett några nya arbetstillfällen och det var väl det den gick till val på?
I Göteborg ger nu den s-ledda kommunledningen anslag till åtgärder för den galopperande ungdomsarbetslösheten fastän denna är regeringens ansvar, men eftersom regeringskansliet befolkas av goddagspiltar varav en heter Littorin lär inga åtgärder komma därifrån.
F.ö. har vi rationaliserat bort arbetsmöjligheter så till den grad att det inte finns arbete åt alla som kan arbeta, ens i en högkonjunktur. Som jag ser det är en utväg ur detta dilemma att vi sänker arbetstiden och börjar dela på jobben. Jag tror att de social utgifterna skulle sjunka dramatiskt och att den förkortade arbetstiden skulle leda till både friskare och mer harmoniska barn och vuxna. Vad tror du?
När ska Klara Olsson förhålla sig till fakta? I regeringens proposition (2006/07:1) presenterades jobbskatteavdraget som infördes 1 januari 2007. Enligt de siffror som framförs i propositionen så gav regeringens dåvarande förslag till skattereduktion cirka 5 000kr och 11 000kr mer per år i plånboken. Detta skiljer sig långt ifrån de ofantligt stora summorna på upp till 150 000kr som Klara anger i sitt första svar till mig. Det visar sig ganska snabbt att det inte är den nuvarande regeringen som har satt lögnen i system.
Tobias Schelin
Tacksam för länkanvisning samt gärna en kommentar om varför regeringen på sin egen hemsida mörkar omgång ett. Du vet ju hur det är :-)
Regeringens proposition (2006/07:1) om det första jobbskatteavdraget är fullt sökbart på www.riksdagen.se. Jag ser med glädje fram emot ett bemötande på de faktafel som du fortsatt presentera, Klara Olsson.
Om regeringen har valt att inte skriva ett korekkt datum för införandet av första skattereduktionen så är det knappast mitt problem. Det är heller inte mitt ansvar.
Min siffra 150 000/månad var naturligtvis inte korrekt. Det kunde ett barn begripa och vuxna människor borde veta att satirens verktyg är överdriften, men att driva gäck med dig var roligt :-)
De allra suraste kritikerna av socialdemokratin är f.d. partimedlemmar som gick med i partiet utan att vinna gehör för sina åsikter. De som trodde att de visste bättre. Tobias lämnade S-bloggar 2007, men var det frivilligt?
Jag ger inte mycket för att du skulle ha försökt att "driva gäck" med mig.
Jag lämnade s-bloggar 2007, ja. Detta var ett frivilligt beslut i och med att jag inte längre kunde försvara varken Socialdemokraterna eller vänstern. Det har knappast att göra med att jag skulle vara tvingad att lämna partiet på grund av att jag inte fått gehör. Fast det är väl som vanligt att vänsterns debattörer ska försöka med dåliga härskartekniker.
Jonas:
Jag kollade dina tre länkar om MUF:arena och ingen av dem nämns ju något alls om att de "skanderade spydigheter". Eller var du på plats och såg det själv.
Det nämns däremot att de höll banderoller och att folk ut tåget skulle ha försökt attackerat MUF:arna. Jag vet inte om det stämmer - men det är vad som står i dina källor.
Sedan står det om burop under själva talet - men inget om att det skulle vara MUF:are som gjorde det.
Dags att hitta nya källor kanske eller förklara dessa uppgifter.
Först av allt: jag har raderat några anonyma kommentarer samt kommentarer som pekar ut en specifik person som ansvarig för burop mot Wanja Lundby-Wedin under hennes tal.
Mats, jag instämmer i att de eritreaner som försvarade Eritreas regim och buade när Dawit Isaak nämndes från talarstolen var pinsamma. Samtidigt är det knepigt att säga exakt var gränsen går för vilka plakat och banderoller som ska tillåtas i ett förstamajtåg. Det måste ju vara tillåtet att kritisera den förhärskande bilden av en konflikt eller situationen i ett land. Men rimligen bör inte s acceptera stöd till diktaturer eller burop mot demokratikämpar.
"Kraxpelax"/Peter, att du inte är socialdemokrat har vi förstått. Men att s lärt sig sin läxa och nu sätter jobben främst, det kan inte rimligen betecknas som "erbarmligt" - oavsett hur illa man tycker om politiken.
"Barack"/Tobias, just jobbskatteavdragen är - hur man än vänder och vrider på det - en detalj. Det viktigaste är inriktningen i politiken. Kritiken från s och LO mot regeringen handlar framförallt om hur den senare inte agerat i tid eller kraftfullt nog för att möta lågkonjunkturen och finanskrisen. De åtgärder man i början av mandatperioden vidtog som fick en halv miljon människor att lämna a-kassan är ett gigantiskt misslyckande.
Johan, jag och tusentals andra kan vittna om hur MUF:arna betedde sig. Det var pinsamt, omoget och respektlöst. Däremot har jag aldrig påstått att det var MUF:are på plats på Norra Latin. De höll sig, såvitt jag kunde se, vid korsningen Birger Jarlsgatan och David Bagares gata.
Jonas Morian
Regeringen "justerade" avgifterna i a-kassan med ambitionen att göra den mer marknadsanpassad. Detta innebar dels ökad individuell finansering och dels att man också frigjorde resurser till skattesänkningar. Att Socialdemokraterna och LO är kritiska till detta är full förståligt. Vad som däremot är svårare att förstå är isf varför (s) och LO inte har sett till att a-kassan bäddas in i socialförsäkringarna. Man verkar ändå inte vilja ha en försäkringsmodell.
Att många har lämnat a-kassan är problematiskt, men samtidigt så måste individen själv ta ansvar så länge försäkringen är frivillig. Med facit i hand så hade nog många varit glada över att betala den extra summan för att ha ökat ekonomisk trygghet.