Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, december 30, 2009

  Ikea och solidariteten

  Jag noterade en rätt ovanlig annons i tidningen i morse. Under rubriken "Har Ikea 20 minuter för rättvisa?" var en bild på en ung familj som allvarligt tittade in i kameran. Och längst ned den bekanta loggan från Solidarnosc - den polska fackföreningen som under Lech Wałęsa blev en massiv folklig motståndsrörelse mot kommunistregimen.

  Bakgrunden till annonsen är en konflikt jag missat. I Polen anlitar tydligen Ikea företaget Solid Security för att sköta bevakning och säkerhet på Ikeas varuhus i landet. Solid uppges dock - med Ikeas goda minne - motarbeta sina anställdas rätt att organisera sig fackligt, få rimliga anställningsvillkor och sociala förmåner.

  Just nu genomförs på grund av detta flygbladsaktioner och protester mot Ikea förutom i Sverige också i Australien, Belgien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Irland, Spanien, Schweiz, Nederländerna, Storbritannien samt i USA - där engagemanget sägs vara som störst.

  Detta har tidigare uppmärksammats av bl a Expressen och SVT.

  När svenska TT konfronterar Ikea med detta svarar företagets polska presstalesperson att man inte förstår varför Solidarnosc håller Ikea ansvariga för den konflikt som har uppstått mellan facket och Solid. "Enligt vår uppfattning har inget företag rätt att direkt lägga sig i ett annat oberoende företags legala affärer", säger talespersonen i ett skriftligt svar. Och det har de kanske en poäng i. Men i praktiken måste självklart ett företag som Ikea, som slår sig för bröstet om sitt sociala och miljömässiga ansvar för sin egen och sina underleverantörers produktion, inse vilken skada det gör om ett företag man anlitar beter sig illa mot sina anställda. I synnerhet när det sker i Ikeas egna varuhus.

  Jag noterar också att inget om detta nämns på svenska Ikeas pressrum eller i den ambitiösa avdelningen om företagets sociala och miljömässiga ansvar.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Ikea och solidariteten"

   

  Anonymous Norbert Kilen skrev... (30 december, 2009 20:09) : 

  Hi, many thanks for your post. I would also like to add that you can find some more detailes on IsIKEAOk.org and on our Polish website www.CzyIKEAJestOk.pl .Regards from Poland!

   

  Blogger Unknown skrev... (02 januari, 2010 05:20) : 

  Gott nytt år!!

  :)

   

  kommentera