Jobben, jobben, jobben
I veckan invigs socialdemokraternas 36:e ordinarie partikongress på Stockholmsmässan i Älvsjö. Jobbkongressen kallas den, och den socialdemokratiska planen framöver kan sannolikt sammanfattas i tre ord: jobben, jobben, jobben. Låter det bekant? För 15 år sedan, i valrörelsen 1994, betonade Mona Sahlin enträget att ”jobben, jobben, jobben” var den viktigaste valfrågan för socialdemokraterna. Det har blivit dags att ta upp det mantrat igen. Och det sker i så fall med svenska folkets förtroende. Mer än var tredje svensk, 35 procent, känner störst förtroende för socialdemokraterna när det gäller jobben och arbetslösheten. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander. Socialdemokraterna har ett klart större förtroende i jobbfrågan än moderaterna. "När arbetslösheten växer är det allt fler som känner någon som blivit av med jobbet och kanske oroas för egen del", säger Westanders vd Patrik Westander i en kommentar. Samtidigt ska nu regeringens och Arbetsförmedlingens förmåga att sköta arbetsmarknadspolitiken granskas av Riksrevisionen, uppger Riksdag & Departement. I granskningens förstudie har Riksrevisionen redan identifierat ett antal problem, däribland en allt för invecklad målstruktur samt dålig uppföljning från regeringens sida. Regeringen får också kritik på flera punkter från sitt eget finanspolitiska råd för sin ekonomiska politik. Bland annat sägs innebörden av jobbskatteavdragen vara svåra att förstå, och ofinansierade skattesänkningar riskerar att försämra de framtida statsfinanserna. Det är med andra ord guldläge för Sahlin och socialdemokratin just nu. Återstår att se hur läget ser ut efter kongressen. Andra skriver intressant om politik, socialdemokraterna, jobbkongressen. |
Kommentarer om "Jobben, jobben, jobben"
Jag tycker väldigt mycket om din blogg. Det är den i särklass bästa socialdemokratiska bloggen. De inlägg jag tycker minst om är dock de i vilka du driver partilinjen ("folket gillar sossarna, borgerligheten är kass"). Mer introspektiv, analyserande självkritik, tack! Det är visserligen lätt för mig att kritisera från sidlinjen. Jag förmodar att du faktiskt tycker att socialdemokratisk politik är bra, och inte bara håller god min inför utomstående. :-D
OT: Jag brukar läsa Johan Ingerö på ungefär samma vis: ganska tradig när han kritiserar sossarna eller hyllar folkpartiet, men intressant och insiktsfull när han påpekar underligheterna i den borgerliga politiken.
Det blir som vanligt mycket att sanera efter borgarna.
Klara
Jesper, roligt att höra att du uppskattar min blogg. Tack för vänliga ord. Och jo, precis som du skriver så är det ju faktiskt så att jag tycker att socialdemokratisk politik är bra. Oftast, men långt i från alltid. Och när jag inte gillar politiken så drar jag mig inte för att kritisera den. I just det här inlägget skriver jag dock egentligen inte så mycket alls om s-politiken, mer än jag välkomnar det fokus på jobben som verkar bli ett tema framöver.
Klara, det brukar pratas mycket om sanering och återställande i opposition och i valrörelser. I praktiken undrar jag dock hur mycket av Alliansregeringens beslut som en ev. rödgrön regering egentligen kommer att riva upp.
Klara, sanera tror inte det. Kommer bli möjligtvis någon form av uppdatering på a-kassan eller nåt annat kosmetiskt. Om det skulle bli maktskifte 2010 så har iaf alliansen krattat manegen. :)
"Det är med andra ord guldläge för Sahlin och socialdemokratin just nu."
OMFG!
Om man separerade jobben och A-kassan, skulle (s) vinna stort på A-kasse sidan, men förlora stort på jobb sidan. Det var väl just jobben alliansen vann på i förra valet?!
Det är inte förrän (s) slutar leka med ord och lär sig, ärligt skilja på riktiga arbeten och all "sysselsättning" i form av bokstavskombinationer, det kanske kan lossna. Och då menar jag för Sverige, inte för det gamla maktpartiet..
Att folk ser A-kassan som en inkomstförsäkring utan att vilja betala premien är ett reellt samhällsproblem som kostar enorma pengar, och är till nackdel för Svenska företag och arbetere.
Dessutom måste (s) acceptera företagen och framförallt företagarna och börja behandla dem med respekt, vare sig stor eller liten.
den ekonomiska motorn i världen är företagen och ekonomin, inte politikerna. De kan hjälpa eller stjälpa, och med Svenska skatter och regleringar förlorar vi hela tiden jobb till utlandet.
Ta varvsindustrin. Ta TEKO nedläggningarna. Dessa industrier ger många tusentals arbetstillfällen i Finland, Norge, Sydkorea och Italien, Portugal nu istället. bar för att LO och den tidens politiker inte ville se sin samtid som den var.
Vad kommer härnäst?