Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, januari 04, 2010

  Sahlin kan. Bättre.

  I helgen publicerade Svenska Dagbladet en stort uppslagen dubbelintervju med Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Bakgrunden sades vara att i år möts för första gången två ledare för varsin politisk allians i ett svenskt val.

  Intervjuerna var båda intressanta och inte minst Sahlins utsträckta hand till något av mittenpartierna om inget block får majoritet och Sverigedemokraterna får vågmästarställning, har blivit uppmärksammad. Hon gjorde klart att det då i potten ligger ett antal ministerposter.

  Själv reagerade jag dock över något annat Mona Sahlin sa i intervjun. Under avsnittet 5 snabba frågor ombads hon beskriva hur hon förbereder sig inför en duell mot Fredrik Reinfeldt i tv. Svaret blev:
  Jag är ingen som sitter och läser sju timmar innan, jag tänker och reflekterar. Sedan när debatten börjar kan tänka "nej det där blev inte bra". Då får man försöka rätta till det eller svälja tre gånger och göra det bättre nästa gång.


  Jag tror helt enkelt inte att det är sant. Min bild är snarare att Sahlin, i likhet med andra ledande politiker på den nivån, har gott om kompetenta medarbetare som hjälper till med research och andra förberedelser för att ge de bästa möjliga förutsättningarna innan en debatt. Och detta finns det ingen anledning att mörka. Tvärtom tror jag att väljarna verkligen vill veta att deras politiska företrädare tar tv-debatter och andra framträdanden på största allvar och gör sitt yttersta för att vara väl förberedda inför dessa.

  Skulle däremot det hon säger stämma så blir jag faktiskt en smula orolig. Visst, ingen kan ta ifrån Mona Sahlin att hon är en av svensk politiks mest erfarna rävar. Och sannolikt behöver hon mindre tid till förberedelser än många andra helt enkelt på grund av att hon har tagit betydligt fler debatter än vad de flesta andra har. Men trots det så måste man kunna ta in intryck och råd från sin stab som ju har till uppgift att ta fram all fakta och argument som är relevanta inför varje givet tillfälle.

  Det finns skäl att påminna om debatten mellan Mona Sahlin och Jimmie Åkesson i TV4:s Kvällsöppet för några år sedan. Även om hon öppnade starkt med att slå fast att Sverigedemokraterna är ett "högerparti som vill försvaga facket" och "ett kvinnofientligt parti som vill inskränka aborträtten", trasslade hon sedan in sig och kom att spela defensivt resten av programmet. Läs gärna DN:s referat och Johan Ingerös kommentarer. Mitt intryck var att hon helt enkelt inte var tillräckligt väl förberedd och underskattade Åkesson. Sådana misstag kan man inte kosta på sig i hennes ställning.

  Mona Sahlin är i sina bästa stunder en stark och driven debattör - men för sin egen skull bör hon inte göra misstaget att tro att enbart rutin räcker för att vinna debatten och väljarnas gunst. Hon kan bättre än så.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Sahlin kan. Bättre."

   

  kommentera