Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, januari 24, 2010

  Supervecka rond 2 - fördel Sahlin

  I kväll möts valets två huvudmotståndare, Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin, i en debatt i SVT:s Agenda. Debatten har föregåtts av en hel del uppladdning på båda sidor. Socialdemokraterna har rent av utnämnt det som nu pågår för en supervecka med inte mindre än fyra partiledardebatter.

  Och mycket står onekligen på spel. Valåret har börjat och om åtta månader avgörs vilken konstellation av partier som ska styra Sverige de kommande fyra åren.

  Att döma av opinionsmätningarna så ser det ljust ut för de rödgröna. Svenska Dagbladet presenterade i dag siffror från Sifo där oppositionen har ett fortsatt rejält övertag med 51,8 procent mot de borgerligas 41,5.

  Försprånget för de rödgröna är därmed hela 10,3 procentenheter, och enligt Sören Holmberg – professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet – så har den som har lett i Sifos januarimätning under ett valår vunnit 10 gånger av 13. Och då ska man komma ihåg att kd i mätningen får exakt 4 procent och alltså endast med knappast möjliga marginal tar sig in i riksdagen. Även centerpartiet hänger på gärdsgården med 5 procent. Skulle ett av de borgerliga partierna inte ta sig över 4-procentsgränsen på valdagen så är då i praktiken alliansen utplånad, även om det förhållandevis starka stödet för Reinfeldts moderater skulle hålla i sig.

  Det här betyder dock inte att socialdemokraterna nu lättade kan luta sig tillbaks. Som Aftonbladet påminner om så skulle Fredrik Reinfeldt ligga bäst till om valet om handlade partiledarens popularitet. Betydligt fler förefaller känna förtroende för honom än för Mona Sahlin. Men svenska väljare röstar traditionellt sett inte på person – utan på parti. Det gör att utgångsläget inför valet ser betydligt bättre ut för oppositionen än för sittande regering, slår tidningen fast.

  Samtidigt konstaterar statsvetarprofessorn Henrik Oscarsson att det inte är socialdemokraterna som ligger bakom de rödgrönas stora ledning. I stället är det miljöpartiet och den populära Maria Wetterstrand som agerar draglok, samtidigt som alliansens tre småpartier drar ner siffrorna för regeringen.

  I kväll får dock Sahlin klara sig utan stödet från mp. Och ska man tro Expressen så visar ett internt strategidokument från moderaterna att man nu och under våren kommer att pressa henne och socialdemokraterna på besked om på vilket sätt blir jobben fler av att höja skatten för vanligt folk och göra det dyrare att anställa unga, hur s kan tala om ansvar för ekonomin när man vill göra sig beroende av vänsterpartiet, samt vilka kärnkraftsreaktorer som de rödgröna vill stänga och när det ska ske.
Målet är, enligt tidningen, att utmåla de rödgröna som ett ”vänsterexperiment” med en oansvarig ekonomisk politik.

  Detta bör således Sahlin vara beredd att svara på i kväll.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Supervecka rond 2 - fördel Sahlin"

   

  Blogger Unknown skrev... (24 januari, 2010 16:17) : 

  En rolig kommentar av SvD:s Göran Eriksson i veckan: "Fredrik Reinfeldt borde leda en rödgrön regering. Då skulle svenska folket få den statsminister och den politik som vinner alla opinionsmätningar".

   

  Blogger Micke skrev... (24 januari, 2010 19:22) : 

  Ett annat problem som (just nu) ser ut att lösa sig är: SAAB. Om Spyker köper SAAB nu i dagarna så försvinner ett stort problem för Alliansen. Då är det "bara" sjukförsäkringen kvar av de frågor som sänkt Alliansen under senare tid.
  Sedan medias skriverier om Monas väska. En krönikör skrev: "En från överklassen hade aldrig låtit sig fotograferas med en sådan väska." Förstår inte uppståndelsen då många yngre kvinnor köper så dyra väskor (speciellt om de jobbar och fortfarande bor hemma).

   

  kommentera