Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, april 28, 2010

  Glåpord, överdrifter och politiskt debattklimat

  I går gick stora delar av socialdemokratin i spinn över Mats Odells uttalande om de rödgrönas miljardlöfte till kommunerna var ”ren Tobleronepolitik” där ”Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket”.

  Thomas Östros krävde en ursäkt. Odell ”uttalar sig som den kristna högern i USA”, menade Östros, och tillade att ”Så här uppför man sig inte. Han borde skämmas.”

  För att understryka allvaret ville Östros se Reinfeldt kalla samman till etik- och moralmöte med den egna regeringen.

  Det börjar märkas att det är valrörelse.

  Självklart var Mats Odells uttalande löjligt, osakligt och opåkallat. Men låt oss vara ärliga; han var knappast först med grova överord i den politiska debatten.

  Det är något med valrörelser som tar fram trista sidor hos politiska aktivister på snart sagt alla håll och kanter. Trots att de politiska skillnaderna mellan de svenska riksdagspartierna i ett internationellt perspektiv är relativt små, blir ändå allting på liv och död i retoriken.

  Jag har viss förståelse för logiken bakom detta. När det blir allt svårare för väljarna att se skillnad på partierna så måste dessas företrädare ta till de riktigt stora orden för att slå fast hur man själv står för sanning och rätt – medan meningsmotståndarna just trätt fram ur Mordors skuggor.

  I själva verket har partipolitiskt aktiva, åtminstone i de etablerade partierna, nog mer gemensamt än vad som skiljer. Det märks allra tydligast i lokalpolitiken där samsynen om vad som är det rätta att göra ofta är hög och oväntade koalitioner uppstår regelbundet.

  Det måste förstås finnas motsättningar och konfliktytor, annars utplånas i praktiken betydelsen av allmänna val – alternativt så lämnas fältet öppet för extremistpartier. Och jag förespråkar verkligen inget annat än ett flerpartisystem. Däremot vore det välkommet om våra politiska företrädare, i alla läger, tonade ned retoriken några grader och kommenterade såväl den egna som motståndarnas politik en smula mer sakligt.


  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Glåpord, överdrifter och politiskt debattklimat"

   

  Anonymous Bengt skrev... (28 april, 2010 08:00) : 

  Ge mig hellre en politiker med visioner som insett att det lokala i ekonomi är förbi och vi måste vara med och tävla på den globala ekonomin för att vara konkurrenskraftiga.

   

  Blogger Mary X Jensen skrev... (28 april, 2010 08:10) : 

  Ungefär som jag tycker. Man kan inte hänga upp sig alltför mycket på enskilda uttalanden. Det lär bli fler.

   

  Blogger Unknown skrev... (28 april, 2010 09:24) : 

  Jag kan inte riktigt hålla med dig Jonas. Jag tar hellre i lite för mycket i mitt fördömande av argumentation som jag tycker går över gränsen, hellre än att låta det gå och sedan se normen för vad som är okej flytta sig närmare träsket.

  Men vist har du rätt i att man kan förvänta sig detta under ett valår. Fast det är ju inte egentligen vad som sagts utan vem som sagt det som är det allvarliga. Hade det varit Niklas Wykman som sagt detta så hade det inte varit samma sak. Ingen tar ändå Wykman på allvar. Men Odell är minister och borde kunna uppträda mer professionellt enligt mig.

   

  Blogger Bengt Nilsson, sosse skrev... (28 april, 2010 10:05) : 

  Du skriver att det är
  "välkommet om våra politiska företrädare, i alla läger, tonade ned retoriken några grader och kommenterade såväl den egna som motståndarnas politik en smula mer sakligt."
  Jamen det är ju precis det denne framgångsteologiska kristne kristdemokrat gör! Han visar sakligt vilken skitstövel och gödselspridare både han och hans parti och högeralliansen är!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

   

  Anonymous Peter L skrev... (28 april, 2010 23:48) : 

  Håller med om att sakligt argumentera för sin vision och sakligt kritisera motståndarnas politik är i den bästa av världar det ultimata. Tyvärr blir det nog värre med retoriken än den onödiga tobleronepolitiken som Mats Odell nämde ju närmare valet vi kommer.

   

  kommentera