Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, maj 12, 2010

  Det här med frihet...

  [UPPDATERAD] Förra året hade vi en nettoinvandring till Sverige på 63 040 personer. Det kan man tycka är mycket eller lite, men personligen hade jag gärna sett att vi hade varit mer generösa och i princip haft öppna gränser.

  Jag tycker att det är fantastiskt att Sverige är ett land människor söker sig till när de på andra håll utsätts för politisk eller religiös förföljelse och förtryck, och inte får leva eller uttrycka sig som de själva vill. Därför blir jag så bedrövad varje gång jag läser om idioter som inte förstår betydelsen av yttrandefrihet och människors rätt till självbestämmande.

  Och med idioter menar jag exempelvis homofober som attackerar människor i samband med Pride, nazister som ger sig på invandrare samt "antirasister" som tar till våld mot sverigedemokrater och andra politiska ytterlighetsfigurer.

  Men till gruppen idioter räknar jag också dem som i går överföll konstnären Lars Vilks i samband med en föreläsning på Uppsala universitet, och då också misshandlade två poliser. Ingen verkar vid tillfället ha blivit allvarligt skadad, men att människor tar till våld för att hindra någon att utöva sin yttrandefrihet - ironiskt nog just i samband med en föreläsning om yttrandefrihetens gränser - är självklart illa nog.

  I måndags greps för övrigt en "ledande socialdemokratisk kommunpolitiker" från Stockholmstrakten, misstänkt för inblandning i en planerad kidnappning av dottern till en av politikerns bekanta - en diplomat som kommer att utvisas. Enligt uppgift ska politikern ha varit familjerådgivare åt diplomatens familj. Orsaken till kidnappningsplanerna var att diplomatens dotter inlett ett förhållande med en man mot pappans vilja.

  Att det är åtminstone en idiot inblandad i den här historien förefaller uppenbart. Däremot vill jag avvakta med att sätta den stämpeln även på s-politikern i fråga, då det framkommit uppgifter om att han bara försökte medla i en infekterad familjefejd.

  Det som gör Sverige till ett fantastiskt land är bland annat det faktum att konstnärer, komiker och vem som helst i övrigt får uttrycka vanvördiga saker om till exempel religion och religiösa förgrundsgestalter - även om det finns de som tar illa upp av det. Vill man inte ta del av detta så går det utmärkt att låta bli. Ingen tvingar någon att gå på en Lars Vilks-föreläsning eller att titta på hans verk. Vi har också en laglig rätt att inleda förhållanden med vilka vi vill, oavsett vad föräldrar eller andra må tycka om det. Och ja, det är ganska fantastiskt.

  I går var jag och såg en föreställning med Magnus Betnér som bland annat pratade en hel del om det här med yttrandefrihet och människors rätt att få leva sina liv som de själva vill. Kloka och viktiga ord! Nedanstående klipp är från ett annat tillfälle, men väl värt att se ändå:  * * *

  PS: För andra aspekter på svårigheterna med att respektera yttrandefriheten, läs Peter Santesson-Wilson.


  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Det här med frihet..."

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (12 maj, 2010 11:10) : 

  Jag noterar att du -med rätta- pekar ut nazister, homofober och "anti-rasister" som idioter som inte förstår betydelsen av yttrandefrihet. Men när de gäller de som anfallit Vilks tassar du runt den heta gröten. Vilka är det? Där är det "dem som överföll" och "människor som tar till våld."

  Varför skrek de "Allahu akbar"? Var det språkstudenter i Uppsala som ville öva upp sin arabiska? Eller var det representanter för de tydligen alldeles anonyma grupper som står bakom den ökade anti-semitismen i Malmö?

  Betnér är en patetisk figur. Jag är glad att du länkar till Santesson-Wilson och hoppas att flera läser den artikeln. Då får de också läsa att Betnér menar att Vilks får skylla sig själv när han "marknadsför" sig på detta vis.

  Det finns i Sverige en otäck tendens att relativisera yttrandefriheten. Göran Rosenberg och nyligen Ulrika Knutson representerar denna inriktning. Men ger man ett finger åt Allah tar han hela handen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 maj, 2010 12:21) : 

  Bengt, jag såg ingen anledning att formulera mig annorlunda än vad jag gjorde - eftersom jag faktiskt inte vet vilka de som attackerade Vilks var eller vilka motiv de hade. Visst, det ligger onekligen nära till hands att tro att det var muslimer - drivna av missriktad religiös nit. Min poäng är att det inte är det intressanta. Jag skiter ärligt talat i vilka motiv man har för att med våld försöka beröva någon sin yttrandefrihet - det är lika idiotiskt oavsett motiv.

   

  Blogger Schack skrev... (12 maj, 2010 12:23) : 

  Skönt att läsa en blogg som håller en sansad ton och faktiskt problematiserar kring yttrandefrihet istället för att bara skrika generaliserade skällsord om muslimer.

  Det är lite dumt, för det hela blir inte värre än vad man själv gör det - hade de upprörda muslimerna bara tagit det hela för vad det är - en aningen fånig konstnär som vill ha uppmärksamhet, så hade det stannat vid det. Men nu när de gör en så stor grej av det hela, så blir det en stor grej av det hela. Tråkigt är det också att den lilla minoriteten förstör för alla de övriga muslimerna som faktiskt inte är vanligt vettigt folk.

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 maj, 2010 13:11) : 

  Jonas Morian skriver: ”Visst, det ligger onekligen nära till hands att tro att det var muslimer - drivna av missriktad religiös nit. Min poäng är att det inte är det intressanta. Jag skiter ärligt talat i vilka motiv man har för att med våld försöka beröva någon sin yttrandefrihet - det är lika idiotiskt oavsett motiv”
  Aftonbladet har skrivit om händelsen och av artikeln att döma så förhåller det sig på det sätt som Jonas Morian och andra redan gissat sig till. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7114587.ab
  Vilks konstnärskap handlar ofta om att provocera. Hade muslimska företrädare fört en vanlig debatt av det slag som oftast förs så hade antagligen Vilks släppt det här och sökt sig vidare.
  Jonas skriver: ”Det som gör Sverige till ett fantastiskt land är bland annat det faktum att konstnärer, komiker och vem som helst i övrigt får uttrycka vanvördiga saker om till exempel religion och religiösa förgrundsgestalter - även om det finns de som tar illa upp av det.”
  Men frågan är om det här inte är på väg att ändras. Inte på så vis att det är på väg att införas någon ny lagstiftning utan på grund av att många drar sig för att kritisera islam med tanke på vilka konsekvenser det kan få.
  Ian Koehl ordförande i Heimdah som själv var på plats skriver i Newsmill:
  “En grupp åhörare stormade mot podiet. Flera personer slog efter Vilks och slagsmål uppstod mellan förövare och tillskyndande poliser som ingrep med batonger och pepparspray. Attentatsmännen ryggade tillbaka men tillmälen och okvädingsord tog vid och haglade mot poliserna och mot oss andra som kommit fram till undsättning… Efter hand stävjades våldsamheterna och strax klev säkerhetspersonal fram och förklarade att föreläsningen avbrutits. Segerstämningen som utbröt i föreläsningslokalen var vämjelig. Ingen som bevittnade föreläsningen var tvingad eller påbjuden att vara där. Det stod var och en fritt att avstå från att ta del av innehållet. De som invänder mot Vilks material genom konfrontation på det här sättet, kräver inte bara att själva slippa se det, utan att ingen ska få ta del av det alls. De kräver allmän underkastelse för antidemokratiska värderingar som vi i Sverige tar avstånd från, och de visar att de är beredda att ta till våld för att uppnå” http://www.newsmill.se/artikel/2010/05/12/segerstamningen-nar-forelasningen-avbrots-var-vamjelig
  Det faktum att föreläsningen fick avbrytas visar ju i sig att vem som helst faktiskt inte får utrycka vanvördiga saker om religion. I vart fall inte på Uppsala Universitet.

  Lars-Olov

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 maj, 2010 20:36) : 

  Och när det nu är så att man inte på Uppsala universitet (och antagligen också på en del andra ställen) inte längre kan uttrycka vanvördiga saker om till exempel en viss religion och en viss religiös förgrundsgestalt så inställer sig frågan ”hur kommer det att påverka vårt samhälle?”
  Och svaret på den frågan tror jag lyder ”inte så mycket faktiskt”.
  Vad som kommer att hända är att det svenska samhället kommer att anpassa sig till detta genom självcensur. Tex genom Uppsala Universitet inte kommer att bjuda in fler föreläsare som häcklar profeten.
  På samma sätt som vi anpassade oss gentemot Hitlertyskland. Den Svenska säkerhetstjänsten visste tex vilka svenska tidningar som den tyska ambassaden prenumererade på genom svenskar som jobbade på ambassaden och då kontaktade företrädare för UD dessa tidningar och bad dom om att inte publicera vissa skribenter vilket dom gick med på. Därför fick tex författaren Sven Stolpe skriva i Smålandsposten vilket UD accepterade eftersom den inte lästes på Tyska ambassaden. Så fungerade Sverige då och kanske också idag.
  Som Ian Koehl skrev:
  ” De som invänder mot Vilks material genom konfrontation på det här sättet, kräver inte bara att själva slippa se det, utan att ingen ska få ta del av det alls. De kräver allmän underkastelse för antidemokratiska värderingar..”
  Och det är antagligen kärnan i hans artikel.
  Du minns kanske 1989 då Ayatollah Khomeini utfärdade en fatwa med anledning av Salman Rushdies Satansverser. Den gången var varenda svensk kulturjournalist på tå och tog Salman Rushdies parti. Kerstin Ekman lämnade Svenska akademin med buller och bång eftersom det inte fanns en majoritet för en appell till den svenska regeringen att ingripa i Rushdie-frågan. http://www.dn.se/dnbok/kerstin-ekman-peter-englund-svenska-akademin-salman-ruschdi-1.963844
  Jag gick in på Aftonbladets, DN:s och Expressens kultursidor för att se vad dom tyckte om anfallet mot Lars Vilks. De två förstnämnda verkar inte tycka något. I Expressen så skriver dock Karin Olsson om det som hänt vilket hedrar henne. http://www.expressen.se/kultur/1.1985186/ett-hundliv

  Lars-Olov

   

  Blogger magnus skrev... (13 maj, 2010 19:43) : 

  Kan förresten påpeka att jag t o m 2001-2002 i diskussion med de som då talade om SD hävdade att invandringen spontant började gå ner och att problemet inte var stort. Jag medgav att det kunde vara stort om invandringen ökade kraftigt. SCB menade då att den skulle falla och jag trodde att hyggligt generös politik var möjlig och att 90-talets invandring från Balkan var speciell och historia. Förordade generös invandring (ser jag i min blogg) även 2005-2006. Men SCB:s prognos var en tolkning av ett litet hack i kurvan och invandring steg samt har nästan dubblats sedan dess med främst migration från Afrika och Mellanöstern.

  Men SCB sa även 2007 att år 2006 .. eller 2007 hade speciellt hög invandring pga amnestin (detta mejlade mig en SCB-demograf) och att den skulle falla kommande år, men den steg kraftigt sedan dess.

  SCB säger nu, igen, att den kommer att falla dramatiskt närmaste år och lägga sig på låg nivå hela detta sekel. Jag vet inte hur de resonerar, men politiker som -- på denna grund eller inte -- tar beslut om att fortsatt ha lika generös invandring finns det vissa som anser bör ses som kriminella. Jag förstår den kommentaren.

  Ditt påstående att du gärna ser fler av de unga muslimer som enligt undersökningar till hälften eller mer är antisemiter samt i Storbritannien till 37 procent anser att homosexuella bör dödas är i bästa fall naivt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 maj, 2010 00:13) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 maj, 2010 06:39) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  kommentera