Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, maj 16, 2010

  DN och sanningen

  Opinionsundersökningar och prognoser fortsätter att komma tätt. I går presenterade DI och Novus en ny mätning som bland annat visade vilket regeringsalternativ de tillfrågade trodde kommer att bilda regering efter riksdagsvalet i höst. Resultatet var ökad tilltro för alliansen och minskad för de rödgröna. Så långt inget märkligt.

  Dagens Nyheter valde dock att rapportera detta lite annorlunda. Jag hittar dessvärre inte notisen på nätet, men kolla gärna på bilden här intill. "En vinnare, enligt svenska folket" lyder DN:s bildtext till ett porträtt på en leende Fredrik Reinfeldt. 37 procent tror att Reinfeldt sitter kvar som statsminister, slås det fast. Först på slutet noteras att ännu fler, 44 procent, tror att det blir Mona Sahlin som bildar regering.

  Så kan man också vinkla det.

  En opinionsmätning som faktiskt undersökt hur människor skulle rösta om det var val i dag presenteras i Svenska Dagbladet. Enligt Sifo består gapet mellan allianspartierna och de rödgröna. Samtidigt lever både kristdemokraterna och vänsterpartiet farligt runt 4-procentsspärren. V ser ut att hänga kvar med 4,3 procents stöd, medan kd trillar ur med 3,5. Även Sd hamnar utanför riksdagen, ett ras som är statistiskt säkerställt.

  I SvD:s ledarblogg sägs skillnaden mellan blocken minska "med några tiondelar" från 3,5 till 3,1 procentenheter. Men faktum är ju att alliansen inte rimligen kan tillräkna sig kd:s 3,5 procent, då de i opinionsundersökning efter opinionsundersökning legat på 4-procentsgränsen - och ofta under den. Den reella skillnaden mellan blocken är därmed större än vad ledarredaktionen vill ge intryck av.

  På nyhetsplats hänvisar för övrigt SvD:s Göran Eriksson till interna s-mätningar där man bland annat låtit djupintervjua centersympatisörer - och drar slutsatsen att de centerpartistiska kärnväljarna är klart färre än fyra procent. Dessutom lutar de tveksamma c-väljarna åt socialdemokraterna.

  Ligger det någon sanning i detta är det enormt dåliga nyheter för alliansen. Att moderaterna är det enda parti på högerkanten som går signifikant framåt i Sifomätningen visar att väljarna uppfattar m som det egentliga dragloket. Och ett starkt parti av fyra räcker inte för att säkra regeringsmakten. Skulle både kd och c åka ur riksdagen så ökar dels Mona Sahlins chanser att bli statsminister dramatiskt, men dessutom skulle alliansen i praktiken vara utplånad.


  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "DN och sanningen"

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 maj, 2010 10:06) : 

  förvånades jag med av notisen i gårdagens DN.

  verkligen konstig nyhetsvärdering av DN. eller egentligen inte ens det eftersom de missade nyheten att 44 % ville ha Salin.

  /Helena SP

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 maj, 2010 10:21) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (16 maj, 2010 11:43) : 

  Vänligen respektera kommentarsreglerna: stå för dina åsikter med ditt eget namn. Anonyma kommentarer accepteras inte.

   

  Anonymous Mike skrev... (16 maj, 2010 15:20) : 

  Ok, ursäktar mig! Orkar givetvis inte skriva allt det där igen däremot ;)

  /Mike

   

  Blogger Pia skrev... (16 maj, 2010 19:46) : 

  Novus skickar ut sina undersökningar via mail. Kanske ger detta en överrepresentation av alliansvänliga väljare? Jag brukar få en undersökning i veckan från dem. Frågorna är så konstruerade att en övertygad vänsterväljare i princip måste avge svar som kan tolkas till borgelig fördel.

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 maj, 2010 01:05) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Svennis skrev... (17 maj, 2010 12:41) : 

  Bildtexter brukar skrivas av tidningens redigerare. I detta fall kan det möjligen vara fråga om en slarvig sådan, men lika gärna ett påbud ovanifrån som uppmuntrar positiva regeringsvinklar.

   

  Blogger Jah Hollis skrev... (18 maj, 2010 02:26) : 

  Låt oss be en stilla bön att KD och gärna även C åker ur riksdagen kommande val. Meningslösare partier får man väl leta efter. Ja, det är klart. Vi har ju SD med.

   

  kommentera