Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, maj 14, 2010

  Hur röd är mp:s gröna dröm?

  I dag drar miljöpartiet igång sin kongress. Bland annat ska man fatta beslut om valmanifest – och partistyrelsen hoppas att man ska besluta om att gå till val på ”en politik för en grön omställning som skapar nya jobb, ökad trygghet och ett starkare Sverige”.

  Jag har tidigare ifrågasatt borgerliga ledarskribenter som velat utmåla dagens gröna miljöparti som alltmer socialistiskt rött. Men uppenbarligen upplevs mp som hotfullt, vilket illustreras av att nu även Expressen på ledarplats etiketterar partiet som ”de röda”, samt en mycket satirisk krönika i Svenska Dagbladet raljerar om ”En dag i gröna Sverige”.

  Men som det konstateras i Dagens Nyheter så bedömer strategerna i miljöpartiets ledning snarare att det nu finns ett utrymme för partiet att mer varaktigt knyta till sig stora väljargrupper som inte är så inriktade på höger-vänster-frågor. Redan i höstens val hoppas partiet bli större än socialdemokraterna och moderaterna i vissa kommuner. En nyckel för att lyckas är att locka medelklassen i städerna.

  Det som talar för att de kan lyckas är att, som Nisha Besara skriver i Dagens Arena, miljöpartiet ”skiljer ut sig på många sätt i den svenska riksdagspolitiken”.

  Mp är, enligt Nisha Besara, ”radikalt på ett genomgripande och systemkritiskt sätt, som inget annat parti vågar vara”. Man är inte rädda för väljarna utan utmanar dem att hänga med in i framtiden.

  Det betyder dock inte att de alltid träffar rätt i sina ställningstaganden. Personligen har jag väldigt svårt för mp:s tillväxtkritik, idéer om friår och en del annat. Men jag instämmer i att socialdemokratin är i starkt behov av radikalt nytänkande på många områden. Och där kan förslag som sänkt moms på tjänster; höjda miljöskatter; ökade anslag för innovationer, produktutveckling och miljöteknikutveckling, samt tredelad föräldraförsäkring vara välkomna inslag.

  * * *

  PS: Följ gärna bevakningen av mp-kongressen på Makthavare.se och Twitter.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Hur röd är mp:s gröna dröm?"

   

  Blogger Wonder Warthog skrev... (14 maj, 2010 19:37) : 

  Mp har inte varit röda sen Schlaug la partiet på hyllan!

   

  kommentera