Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, oktober 25, 2010

  Dags att hamra fram nya idéer

  Det rör på sig en del i socialdemokratin. Några av rörelsens mer framstående personer inom politisk kommunikation ger sig i kast med nya jobb; Karin Pettersson som under valrörelsen varit partiets kommunikationschef har debuterat på Aftonbladets ledarsida där hon nu är chef och Eric Sundström är på väg att lämna partitidningen Aktuellt i Politiken (han inleder sitt farväl här) för att ta över Dagens Arena.

  Båda de ovan länkade texterna är intressant läsning.

  Karin Pettersson konstaterar att ”Det enda som är farligare för socialdemokratin än att förklara valnederlaget med det diffusa ’vänsterns kris’, är att hoppas att Reinfeldt kommer falla på eget grepp”. Hon påminner också om en läxa från Göran Perssons sista mandatperiod: ”enbart en opposition som faktiskt tar tag i sina problem blir en verkligt farlig utmanare”.

  Eric Sundström är mycket tydlig med att krismedvetenheten inom s ”är under all kritik”. ”Vi mötte väljarna med samma politik och samma företrädare två val i rad”, skriver han – och tillägger att ”Vi förlorade båda gångerna”. Sundström menar även att s måste inse att moderaterna ”verkligen har förändrats och inte längre är ett ’miljonärsparti’ i väljarnas ögon”. Lösningen när det går dåligt är inte att skrika om ökade klyftor och bara företräda de som lämnas efter i Reinfeldts Sverige.

  Tänkvärda ord från två kloka sossar.

  Så vad kan då göras för att få fram de idéer och den politik som vi – trogen våra grundläggande värderingar – kan möta väljarna med 2014? I mitt gamla SSU- och partidistrikt, Stockholms län, drar man nu igång en egen tankesmedja. ”Syftet är att lyfta politiken och diskussionen och hitta den röda tråden i vad som är socialdemokrati i framtiden”, säger Haninges oppositionsråd Robert Noord som ska leda arbetet.

  Noord, som gjort sig känd som en framsynt nytänkare, är ett utmärkt val för detta. Tanken är att inspirera till en ökad och bred idédebatt inom socialdemokratin, vilket verkligen behövs. Jag gillar också att man tar sig utgångspunkt i Stockholmsregionen – där socialdemokratin fortfarande står stark i många kranskommuner, men blir allt mer marginaliserade i huvudstaden. Här kan man uppenbarligen lära sig mycket av varandra.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Dags att hamra fram nya idéer"

   

  Blogger Bengt Nilsson, sosse skrev... (25 oktober, 2010 13:49) : 

  "Lösningen när det går dåligt är inte att skrika om ökade klyftor och bara företräda de som lämnas efter i Reinfeldts Sverige."
  Nej man skall göra som Attendo Care och andra giriga vinstdrivningsföretag, bara bry sig om de som är ekonomiskt och socialt välbeställda här i Sverig!Vad har högersosse-nyliberalerna Noord, Morian, Nordström, KO Feldt med flera att tillföra sossarnas valanalys?? Ingenting!!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (25 oktober, 2010 14:55) : 

  Citatet du kommenterar är varken mitt, Robert Noords, Niklas Nordströms eller Kjell-Olof Feldts. Läs ordentligt så ser du att det kommer från Eric Sundström, avgående chefredaktör på AiP.

  Är det inte konstigt, Bengt, att din lista över "högersosse-nyliberaler" bara blir längre och längre? Känns det inte ensamt att vara den ende rättlärlige?

   

  Anonymous Asterix Obelix skrev... (25 oktober, 2010 17:28) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 oktober, 2010 17:38) : 

  Hejsan Jonas.Jag tolkar ditt inlägg såhär och det kan vara fel?
  Att nå ut till övriga grupper,inte bara arbetslösa och sjuka.Som det givetvis inte ska tystna om.Men det ena utesluter inte det andra.Marika Lindgren Åsbrink skrev bra om det här sambandet att högutbildad i arbete röstade på S och givet sjuka och arbetslösa.Hur når man dom som nu i mitt tycke röstar emot sig själva.Jag tror ändå att det inte gått upp för alla ännu, hur hårt det slår om olyckan är framme och att Annika o Emilies historia gjorde avtryck i slutet av valrörelsen.
  En annan historia finns på youtube-owatunes-låten heter social security
  http://www.youtube.com/user/Owatunes#p/u/6/1l4aYvXCECc
  Där var länken.
  Undrar om det är så jag ska tolka det du skriver,att vi aldrig ska tystna om orättvisor men att givet ska dom i arbete också ha det bra.
  MVH Mia Sjöqvist

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (25 oktober, 2010 18:33) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

  Med det sagt så ja, jag var spydig mot Bengt. Han har å andra sidan i snart sagt alla år jag bloggat allt fånigare kommentarer som alla går ut på hur jag och många andra är höger men att han minsann vet hur "riktig" socialdemokrati är. Det är egentligen rätt meningslöst att svara på hans kommentarer eftersom han aldrig verkar läsa dem eller är intresserad av dialog. I dag fick jag dock lust att bemöta hans fånerier. Beklagar om någon annan än Bengt tog illa upp.

  Mia, som jag skrev ovan så är citatet du kommenterar inte mitt utan Eric Sundströms. Exakt vad han menade med det är det bättre att du tar med honom. Men jag tror att du är något på spåren. S bör definitivt vara ett parti för sjuka och arbetslösa - men vi måste vara bredare än så. Om vi uppfattas som enbart ett parti för sjuka och arbetslösa så kommer vi aldrig att vinna tillräckligt med stöd för att åstadkomma politisk förändring för de som behöver det mest.

   

  Anonymous Peter L skrev... (26 oktober, 2010 23:38) : 

  Eric Sundström har rätt, det hjälper inte att bara skrika om vidgade klyfter. Sossarna(rödgröna) måste bli bredare än så om dom ska bli en verklig utmanare om regeringsmakten 2014. Med en politik för hela sverige som alliansen har "visste" jag att valsegern 2010 var klar. Om inte sossarnas(rödgrönas) politik förändras till en politik för oss alla är även valsegern 2014 klar till alliansen.

   

  kommentera