Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, april 04, 2005

  Engagemang och infiltration

  Ytterligare en gammal polare, Magnus Ljungkvist, har börjat blogga. I ett av sina första inlägg skriver Magnus om Sverigedemokraternas planer på att aktivera sig i Skattebetalarnas förening i syfte att utnyttja föreningen för att argumentera mot invandring och flyktingmottagande. Jag och andra kommenterar strategin, som Magnus tycks hysa viss sympati för. Att människor engagerar sig politiskt för att förändra är inget konstigt. Inte heller att man väljer att gå med i ett parti, en politisk rörelse eller en organisation som man i grunden stödjer - men vill åstadkomma en del förändringar i. Att däremot organiserat, i samarbete med andra, infiltrera i smyg i syfte att utnyttja en befintlig organisations rennomé och inflytande för sina egna syften - det är inget annat än enterism.


  Kommentarer om "Engagemang och infiltration"

   

  Anonymous Vera Dettmann skrev... (04 april, 2005 12:17) : 

  vad betyder "enterism"?
  undrar Vera D.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 april, 2005 12:27) : 

  Jag snor Magnus Ljungkvists definition: enterism är en politisk metod lanserat av fjärde internationalen - den trotskistiska - som gick ut på att radikala element skulle gå in i de etablerade masspartierna för arbetarklassen för att inifrån åstadkomma en radikalisering och maktövertagande. I Sverige är det främst tidningsföreningen Offensiv man förknippar med begreppet.

   

  Anonymous Fredrik Jansson skrev... (04 april, 2005 13:49) : 

  För en längre förklaring kan man använda sig av utmärkta wikipedia som har en artikel i ämnet:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Entryism

   

  Blogger Magnus skrev... (04 april, 2005 14:13) : 

  Nja, entrism är ju ett eget fenomen. Alla typer av maktövertaganden i organisationer är ju inte entrism, faktiskt. Att byta ut ledningar och byta policies i en organisation kan ju också vara helt demokratiskt legitimt. Även om det genomförs av nya medlemmar.

   

  Blogger Magnus skrev... (04 april, 2005 14:16) : 

  Tappade frågan som skulle avsluta kommentaren ovan. Vem är det som bestämmer vilken skillnaden är mellan entrism och normal demokratisk aktivitet?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 april, 2005 14:57) : 

  Själv betraktar jag skillnaden mellan å ena sidan entrism och å andra sidan normal demokratisk aktivitet som att entrism innebär organiserad infiltration i smyg i syfte att utnyttja en befintlig organisations rennomé och inflytande för sina egna syften. Detta är något i grunden annorlunda än "normal demokratisk aktivitet".

   

  Engagemang och infiltration'">kommentera