Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, september 18, 2005

  Rosenberg kan vara Hägglunds bästa chans

  Göran Eriksson skriver i SvD i dag i en analys att för kristdemokraterna så kan Feministiskt initiativs Tiina Rosenberg vara ett bevis på att Gud hör bön: "Äntligen någon som på allvar utmanar de traditionella värderingar, som kd så gärna vill vara främsta garant för". Göran Hägglund har ju sannerligen inte haft det lätt sedan han tillträdde som partiledare efter den populäre Alf Svensson. Opinionssiffrorna har ständigt dalat, det har varit uppslitande ordförandestrider i ungdomsförbundet och de moralfrågor som kd tidigare profilerat sig inom (motstånd mot fri abort, en negativ syn på homosexuella, konservativa värderingar om kvinnor och familjepolitik etc.) har blivit allt mer otidsenliga. Och så kommer då Fi in på arenan med radikalfeministiska värderingar och ett queerperspektiv som skakar om den svenska politiska debatten. Här är plötsligt ett parti som vill avskaffa äktenskapsbalken, avköna namnlagen och totalt utmana den traditionella synen på könsroller. Äntligen en värdig motståndare för kristdemokraterna, som nu kan locka röster från konservativa väljargrupper både till höger och vänster som tycker att Fi går för långt och känner sig hotade. Det återstår dock att se om väljarintresset för såväl Feministiskt initiativ och en moralkonservativ motreaktion från kd räcker hela vägen för ge att båda - om ens något - av partierna plats i riksdagen efter valet.


  Kommentarer om "Rosenberg kan vara Hägglunds bästa chans"

   

  Blogger Magnus Andersson skrev... (18 september, 2005 14:34) : 

  Ulrika Knutson sa i dagens Gomorron Världen att Hägglund och en FI:are har haft ett lugn intelektuell debatt om nya äktenskapsformer, vilket för henne - och ävenm i mina öron - var en positiv överaskning; inte nödvändigtvis negativt för KD (folk gillar inte konflikter).

  Vidare känns väl MP skakigare än KD när man summerar de tre senaste opinionsundersökningarna (och i synnerhet om man lägger till dagens hallabalou kring budgeten kanske)?

   

  Blogger Magnus Andersson skrev... (18 september, 2005 14:44) : 

  Eller: MP _lika_ skakigt som KD...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 september, 2005 09:38) : 

  Intressant att höra om debatten mellan Hägglund och Fi. Partitaktiskt tror jag dock att det är fel strategi. Folk må ogilla konflikter, men det finns en outnyttjad nisch i svensk politik som kd skulle kunna fylla - om de bara tordes.

   

  Blogger Magnus Andersson skrev... (22 september, 2005 00:39) : 

  Jag tror inte att Hägglund flyttade på några av sina tidigare ståndpunkter, utan bara att han försvarade dem sakligt utifrån en god argumentation grundad i äktenskapets ursprungliga syfte, nämligen barnens behov under uppväxttiden.

  Att uppbragt ta till övertoner gör väl bara den som saknar bra argument.

  (Förresten: Om den där "arga leken" som Kristian Luuk brukar köra i sina program istället skulle gå ut på att hålla sig lugn i debatter, tror du verkligen att Persson skulle slå Reinfeldt? Oops, här blev jag visst lite aggressiv... ;-)

   

  Rosenberg kan vara Hägglunds bästa chans'">kommentera