Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, september 13, 2005

  Utan egen medieröst – men med en massa klöver

  [UPPDATERAD] Centerpartiet kan bli ett av Europas rikaste politiska partier. Genom sitt holdingbolag Randello Invest äger man nämligen koncernen Centertidningar där tio lokala nyhetstidningar* (samt Idrottsbladet Motorsport) med en sammanlagd upplaga på 165 000 ex ingår. Centertidningar har 700 anställda, omsatte i fjol 741 miljoner kronor och gjorde en vinst på 80 miljoner kronor. Nu är koncernen till salu. Priset väntas bli över en miljard kronor.

  Enligt uppgift har ett tiotal intressenter lämnat in anbud på Centertidningar. I princip alla mediekoncerner i Sverige, inklusive Bonniers, och jättar i Norge och Finland som Schibsted och Orkla förväntas ha lagt bud. Centerpartiets uttalade ambition är att koncernen ska säljas i sin helhet. Man kommer också enligt uppgift att väga in "vilka som ger indikationer på att de vill utveckla företaget".

  Rimligen blir också frågan om vilken politisk färg ledarsidorna på tidningarna kommer att ha när ägarbanden till centerpartiet klipps, en svår nöt att knäcka. För de liberala tidningarna är det ju inget problem att kalla sig just liberala, då det är en beteckning som i Sverige används av såväl folkpartister, moderater, vissa centerpartister och en del icke-partibundna debattörer som av andra snarare skulle kallas nyliberala. Det är också möjligt att tänka sig – även om det kräver viss ansträngning – beteckningen "socialdemokratisk" på en person, eller ledarsida, som inte är medlem i det socialdemokratiska arbetarepartiet. Men hur många kallar sig centerpartistiska, som inte är medlemmar i och/eller röstar på partiet?

  Klöver, i det här fallet syftandes på pengar snarare än den centerpartistiska partisymbolen, väger dock tungt i sammanhanget. Enligt partisekreterare Jöran Hägglund ska centerpartiet använda pengarna till utbildning och andra typer av opinionsbildning, exempelvis via tankesmedjor. Hur mycket av pengarna som centern kommer att lägga på valkampanjen nästa år är inte känt, men förra valet spenderade de 20 miljoner kronor och Hägglund tror att det blir ungefär lika mycket. Om affären blir klar inom kort så finns det dock skäl att tro att partiets valbudget kan komma att bli betydligt större än så.

  * Centertidningar består av Hallands Nyheter, Hudiksvalls Tidning, Hälsinge Kuriren, Ljusdals-Posten, Länstidningen Södertälje, Östersunds-Posten, Södermanlands Nyheter, Norrtelje Tidning, Nynäshamns-Posten och Lidingö Tidning.

  Läs gärna Göran Rosenbergs kommentar till affären och hans spekulationen om varför centerpartiet säljer sina tidningar:
  "För de miljarder som partiet räknar med att tjäna på tidningsförsäljningen kan det nu istället köpa sig oändligt många och förmodligen långt effektivare PR-konsulter och reklammakare och ideologiproducenter, och på så sätt försöka omsätta ekonomiskt kapital i politisk valuta."