Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, september 14, 2005

  Bosses dråpslag mot kampsporten

  [UPPDATERAD] Uttalandet från idrottsminister Bosse Ringholm nyligen om att det drygt 30 år gamla förbudet mot proffsboxning i Sverige inte bara blir kvar utan också kan komma utökas till att omfatta även andra kampsporter, är bedrövligt men inte direkt överraskande. Att Ringholm ogillar boxning är välkänt. Möjligen hade man kunnat hoppas att han skulle ha tagit intryck av den utredning som dåvarande idrottsministern Ulrica Messing lät tillsätta för fyra år sedan och som resulterade i ett förslag om att proffsboxning bör tillåtas om vissa säkerhetskrav är uppfyllda och arrangemangen fått tillstånd av en särskild myndighet. Man hade också kunnat hoppas på att han lyssnat på sin regeringskollega Mona Sahlin som när hon var idrottsminister lät antyda att proffsboxningsförbudet var på väg bort. Men Ringholm verkar hålla fast vid sin förbudslinje.

  Han säger bland annat att regeringen inom kort kommer med ett lagförslag ”som förbjuder också andra former av kampsporter där man tillåter slag eller till och med sparkar mot huvudet som exempelvis K1”. Det skulle innebära att Sverige knappast lär kunna ställa upp i den numera olympiska sporten Tae Kwon Do om förbudet blir verklighet. Någon medicinsk bedömning av dessa kampsporters skaderisker verkar inte det kommande lagförslaget baseras på, då det är allmänt känt att exempelvis ishockey, fotboll och för den delen ridsport har en betydligt mer oroväckande skadestatistik än kampsport. Gissa till exempel vem som fått flest hjärnskakningar av Peter Forsberg och Armand Kranjc (ledtråd: det är han som bär hjälm och kevlarrustning när han utövar sin sport).

  Läs gärna också vad Gustav Dahlin och Stephanie Krus skriver om det här.

  Chadie, som kommenterat detta inlägg, har också skrivit ett eget inlägg där vi diskuterar vidare om det här.


  Kommentarer om "Bosses dråpslag mot kampsporten"

   

  Blogger CV skrev... (14 september, 2005 20:36) : 

  Fast många som jag som är aktiva inom olika så kallade kampsporter är livrädda för den dag proffsboxning blir tillåten. Själv har jag tränat och varit aktiv inom karate i 25 år. K1 och sådant, där det går ut på att nocka motståndaren är inte samma sak som våra kampsporter där vi har kontroll och har etikett omkring. Ringholm kämpar alltså för oss kampsportare.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 september, 2005 20:49) : 

  Nej, det för inte Ringholm. Han tror faktiskt på fullt allvar att de flesta kampsporter inte innehåller slag- och sparktekniker riktade mot huvudet. Jag har själv tränat karate i många år (gör det dock inte längre), och visst - våra tekniker var återhållna markeringar, ingen fullkontakt. Men jag har inga problem med att folk som vill ägna sig åt fullkontaktsporter gör det. Ringholm vill inte tillåta dem det. En sådan "vänskap" betackar jag mig för.

   

  Blogger Lisa Falk skrev... (15 september, 2005 08:55) : 

  Det finns förstås en stor skilland mellan proffsboxning och idrotter som fotboll och ridning nämligen att det inte går ut på att slå ner folk. Men jag håller med om att förbjudet är sjukt, vuxna människor får ta eget ansvar för vad de utsätter sig för.

   

  Anonymous Gustav skrev... (28 oktober, 2005 16:54) : 

  Det här inlägget hade jag inte sett tidigare. Bra och förnuftigt skrivet, och jag håller helt med dig. Särskilt din slutkläm är väldigt talande, och tillika sann.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 november, 2005 15:45) : 

  Tragiskt är vad det är! Dessutom bsaeras det hela på uppgifter som helt saknar grund! Allt baseras på Ringholms egna tycke och smak vad gäller fullkontaktssporter.

  www.kampsportsfakta.se

   

  Bosses dråpslag mot kampsporten'">kommentera