Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, december 07, 2005

  Dagens Media – en förebild för morgondagens?

  [UPPDATERAD] Just nu pågår förändringar i den mediegranskande pressen. Resumé har länge flaggat för en rejäl "remake" av tidningen, och i förra veckan presenterade konkurrenten Dagens Media en delvis omstrukturerad tidning – för tydlighetens skull försedd med ett svartgult avspärrningsband längs tidningsryggen. Inuti tidningen berättar man att man bygger om i omgångar, och började med att skapa tydligare avdelningar markerade med färgkoder (marknadsföring i blått, medienyheter i ljusblått, affärsblocket i "seriöst grönt"). Men den riktigt stora innovationen tycker jag nog ändå är att man på sin webbplats börjat lägga ut obekräftade nyheter, försedda med varningen "Läs på egen risk". I Journalisten kommenterar chefredaktör Rolf van den Brink tilltaget med att webben "är en experimentlåda för att jobba på nya sätt" och att när de på tidningen har hört något som de tror på men inte hunnit få tag på någon som kan bekräfta, så kan de markera att det finns en osäkerhet genom att skriva ut det tydligt.

  Jag tycker själv att det är ett ganska intressant experiment. van den Brink har helt klart en poäng i att varningstexten är ett tydligare sätt att markera obekräftade uppgifter än de klassiska "enligt uppgift" eller "erfar". Men det kräver förstås ändå en journalistisk bedömning, och Rolf van den Brink betonar för Journalisten att meningen inte är "att publicera löst skvaller".

  En annan mediegranskande tidning som står inför förändringar är Pressens Tidning, som i fortsättningen ska handla mer om affärer och mindre om publicistiska frågor. Det innebär samtidigt att den nuvarande chefredaktören Torbjörn von Krogh lämnar sitt uppdrag. Dessutom ska utgivningen av papperstidningen minskas från dagens 20 nummer/år till "mellan 11 och 20", enligt ett styrelsebeslut från ägarna Tidningsutgivarna. Men förändringen sägs också innebära "en ökad närvaro på nätet", något som vore önskvärt då Pressens Tidnings webbplats länge varit hopplöst eftersatt jämfört med konkurrenterna.

  Inte oväntat har den aviserade förändringen av Pressens Tidning väckt en hel del kritik, något som redovisas i det senaste numret av Journalisten. Bland annat säger Expressens gamle chefredaktör Bo Strömstedt att beslutet är "oerhört sorgligt, inte minst med tanke på hur läsvärd Pressens Tidning varit". Och tillägger:
  "Om affärer står det i varje spalt. Om bokstävernas magi, fysik och metafysik är det få som skriver. Om inte ens Tidningsutgivarna inser att de goda bokstäverna är de goda siffrornas förutsättning kan de skotta ner sig på Klara kyrkogård. Och någon krans skickar jag inte."

  Ser nu att Lidbom på "Vassa Eggen" skrev om det här redan i torsdags.