Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    onsdag, december 21, 2005

    Klokt och bra om Expressens journalistik

    Via Vassa eggen hittar jag en mycket bra genomgång om Expressen, Mikael Persbrandt och Otto Sjöberg, skriven av SvD:s medieanalytiker Martin Jönsson (tidigare bl a chefredaktör för Journalisten). Jönsson skriver:
    "Familjen Bonnier är vana att försvara sina kvällstidningar och när styrelseordförande Carl-Johan Bonnier i Ekots lördagsintervju fick frågor om Expressen talade han varmt om tidningens roll som opinionsbildare, samhällsgranskare och som en tidning som står på 'den lille mannens sida' och att det krävs 'starka signaler på löpsedlar och förstasidor' för att varje dag nå ut till en stor publik med det goda innehållet. På frågor om hur tidningens löpsedlar och inriktning gick ihop med familjens värderingar svarade han då bara kort att 'våra värderingar handlar om att leverera kvalitet i respektive genre' och ville inte närmare kommentera enskilda publiceringar.

    Jönsson fortsätter med att konstatera att grundbulten i det svenska mediesamhället är att "vi har en liberal tryckfrihetslagstiftning som utgår från mediernas rätt att publicera det man anser vara relevant och av allmänintresse" samt att det enskilda utgivaransvaret "är det som är bärande". Detta kompletteras sedan med ett självsanerande system för medierna, där branschen förväntas ta ett kollektivt ansvar för en god pressetik. Och att detta kollektiva ansvar tas är centralt, då risken annars är uppenbar att hoten om skärpt lagstiftning blir allvar. "Vilket skulle vara förödande för det fria ordet", avslutar Martin Jönsson.