Stärk riksdagsinflytandet över EU-beslut!
Flera medier, bland annat Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, uppmärksammar att en utredning, ledd av talman Björn von Sydow, föreslår att de ordinarie riksdagsutskotten - snarare än den märkliga EU-nämnden - ska bli mer aktiva i EU-arbetet och ge sig in i debatten redan när EU-kommissionen kommer med sina utredningsförslag. Detta för att ge riksdagen mer inflytande över den linje Sverige driver i ministerrådsmöten på EU-nivå. Dessvärre har man från socialdemokratiskt håll protesterat mot utredningsförslaget och varnat för att det skulle binda upp regeringen i förhandlingar med andra medlemsländers regeringar. Jag hoppas dock att man tänker om. Som jag ser det så är förslaget definitivt rimligt. Regeringen bör, i EU-frågor liksom inrikespolitiskt, hålla sig inom de ramar som riksdagen fastställt. Det är också rimligt att EU-frågor behandlas i riksdagsutskotten på samma sätt som inrikespolitiska frågor. Det stärker dessutom, om än indirekt, det folkliga inflytandet över beslutsprocessen i EU. Däremot har jag lite svårt att förstå varför von Sydow i utredningen ändå föreslår att EU-nämnden ska finnas kvar "för att diskutera med regeringen inför de slutliga förhandlingarna om EU-lagar". Om frågorna redan är behandlade i respektive berört utskott så finns det väl ingen anledning till ytterligare en dragning i en nämnd utan reellt inflytande? |
Kommentarer om "Stärk riksdagsinflytandet över EU-beslut!"
I bästa fall kan det vitalisera den svenska EU-debatten, eftersom transparensen skulle öka. Värt att testa.
/Anders
En annan attityd i denna fraaga borde overvaegas inom s.
Foerslaget bygger pa att att det redan finns det goda exemplet fran Finland. Daer bereder expert-riksdagsledamoeterna sina EU-fraagor. EU-blir inte bara foer en foermodat allkunnig grupp av RD-ledamoeter (som EU-naemden) som ska yttra sig i alla EU-fraagor, utan i Finalnd sa bereder vart expert utskott av ledamoeter sina fraagor. Redan idag finns faktiskt mojligheten (NB !) foer utskotten i Sverige att behandla EU-fraagrona, men det maste bli en tuffare skrivning, att de MASTE goera det!
Samt avskaffa EU-nameden som sagt, det aer ett dansk-inspirerat paafund. Aeven de i Danmark overvaeger att avskaffa det och infoera ett mer finskt system, daer hela Riksdagen jobbar med EUfraagor.
Laes SOU 2002: 88 om jag minns numret raett.
/UBYMIC