Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, december 07, 2005

  Kryssa för föryngring

  Urban Lindstedt skriver på sin Sblogg under rubriken "Dinosariepolitik" om hur i går landstingslistorna antogs av socialdemokraterna i Stockholm (Stockholms arbetarkommun). Urban skriver att på listorna dominerar helt representanter i åldrarna 40 till 69 år, men även några 70-åringar slinker med. "Därför blev jag närmast chockad när två äldre herrar äntrade talarstolen för att tala sig varma för fler äldre på listorna", skriver Urban Lindstedt som uppmanar alla oavsett parti eller ålder, som inte vill att politiken ska stelna i valet kryssar upp folk i åldrarna 18-39 år.


  Kommentarer om "Kryssa för föryngring"

   

  Anonymous Fredrik skrev... (07 december, 2005 14:11) : 

  Ja så är det tyvärr över lag i partiet nu, yngre orkar inte och det ligger någon form av äldrehegmoni över partiet som en blöt filt

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (07 december, 2005 17:44) : 

  Nej, 70-åringar, va hemskt! Har ni inte kvar ättestuporna i Sverige? ;-)

   

  Blogger Maryam skrev... (07 december, 2005 20:50) : 

  Så otroligt tråkigt att läsa det bengt o skriver. Så här är det alltid när man diskuterar åldersspridning och företrädare. Av smilyn förstår jag att du försöker vara ironisk - men det här är en för viktig fråga att ironisera över. varje gång man påpekar att det bör finnas unga människor bland företrädarna säger någon - men, det finns ju inga 80-åringar heller. Nej, men finns det några 80-åringar nominerade då? Nej, är min erfarenhet. Däremot finns det allt för ofta en hel drös unga människor nominerade som "tyvärr har bristande erfarenhet"...Lyd Jonas råd!

  Hälsningar från sammankallande i valberedningen, Solna AK, som imorgon kommer att presentera 16 ombud till partiets distriktskongress. De personer vi föreslår är födda på 20-, 30-, 40-, 50-, 60-, 70-, 80- och 90-talen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 december, 2005 09:06) : 

  För tydlighets skull: uppmaningen att kryssa yngre kandidater kommer från Urban Lindstedt, inte mig. Jag själv, som bor i Stockholm, känner mig minst sagt kluven till flera av de unga kandidaterna på Stockholms arbetarekommuns antagna kommunalvalslista.

   

  Anonymous Fredrik skrev... (08 december, 2005 10:48) : 

  Är det inte så här, vi har det Socialdemokratiska partiet och sen har vi stockhlms arbetarekommun??

  Maken till svågerpolitikisk, ämbetsmannainflytandeopåverkad, regeringskanlibemannad arbetarekommun får man leta efter.

  När man sen är så storhuvad så att man tar en öppen konflikt mot sitt finansborgarrpd för att hon just försöker göra upp med svågerpolitiken så bevisar det väl allt.

   

  Anonymous Fredrik skrev... (08 december, 2005 10:49) : 

  ...påverkad ska det vara givetvis, ursäkta min stavning

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 december, 2005 14:27) : 

  Det mest ironiska är att GP Himself på kongressen påpekade att vi nu ska satsa på äldre på våra listor.
  Jippi!! Nu ska vi höja medelåldern bland s-förtroendevalda! Från 60 till 70. Typ.
  Man blir ju lätt bitter.
  /Ung

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 december, 2005 15:58) : 

  Det ligger i sakens natur att åldersfördelningen ser ut som den gör. 20-30-åringarna har för lite erfarenhet, 30-40-åringarna har fullt upp med familjeliv, därför blir det en majoritet medelålders och äldre som står på listorna. Inget stort problem enligt min mening.
  /Jens

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 december, 2005 16:13) : 

  Jens: Långt ifrån alla 20-30-åringar "har för lite erfarenhet" för att kunna göra bra insatser som folkvalda, och inte alla 30-40-åringar "har fullt upp med familjeliv". Förklaringen håller inte.

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (08 december, 2005 17:20) : 

  Till Maryam: Jag fastnade på Urban Lindstedts text som jag uppfattade som omogen och aggressiv och som jag, tydligen felaktigt, trodde att Jonas Morian citerade med gillande. Jag tyckte den var värd en ironisk släng - dessutom är det ju helt kontraproduktivt att uttrycka sig på det sätt som UL gör. I sakfrågan vågar jag inte ha någon bestämd åsikt eftersom jag inte känner till kandidaterna. Dessutom var det fel av mig att lägga sig i vad som tydligen är en intern diskussion.

  Om jag fattat det rätt har ni ju i och för sig en fin spridning i "Solna AK" - hoppas att ni gått på individuella kvalifikationer och att det mest slumpat sig så.

  Med mycket vänliga hälsningar från Wien.

   

  Blogger Nathalie Sundesten Landin skrev... (08 december, 2005 22:06) : 

  Jag har samma erfarenhet som Maryam - inga äldre som är nominerade. Ute på möten med s-pensionärer kan vi få höra att det minsann inte finns äldre, att deras frågor inte kommer upp på dagordningen. Sedan vid nomineringstid kommer då s-pensionärerna in med nomineringar... Nope!

  Jens: 20-30 åringar har mängder med erfarenhet - men kanske inte samma erfarenheter som 60 åringar. Men bäst blir det väl om vi blandar olika erfarenheter.

  När det gäller min egen ålderskategori - 30-40 åringar - så kan vi inte bara skylla på familjeliv mm. Även partiets sätt att hantera möteskultur, organisation och annat måste kunna anpassa sig.

  Vid ett möte sa någon om en ganska opolitisk person (=ej politiskt aktiv i 100 år) att den kan ha svårt att anpassa sig till rådande kultur och organisation. Men hallå! Då får kanske kulturen och organisationen anpassas till individerna!!!

  In med fräscha 20 åringar som verkligen kommer ihåg hur det var (är) att vara ung. Det är en nog så viktig erfarenhet. In med 80åringar som vet hur det är att vara gammal... osv! och fram för 60-talister (ironi!)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 december, 2005 14:31) : 

  Nathalie fäller som alltid de klokaste och mest klockrena kommentarerna. Tack!

   

  Blogger Urban Lindstedt skrev... (09 december, 2005 20:20) : 

  Jag vill gärna förtydliga att jag inte propagerar för enbart unga på listorna. Jag vill ha ett brett spektrum av kandidater jämnt spridda över åldrar, kön, etnisk bakgrund osv. När det gäller kön och etnisk bakgrund klarar socialdemokraterna det bra, men inte ifråga om ålder.

  Bengt O kallar mitt inlägg omoget och aggressivt utan att uppenbarligen ha några kunskaper om sakfrågan. Jag kanske bör tillägga att jag inte är så där purung själv, 38 år för att vara exakt.

   

  Kryssa för föryngring'">kommentera