Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juli 14, 2006

  Lär av Göteborg

  Som stockholmare har man ofta en lite lätt nedlåtande attityd till Sveriges två andra storstadsregioner; Göteborg och Malmö. De betraktas som lite larviga småbröder med komplex. Det finns dock all anledning att ompröva den här inställningen.

  Både Malmö och Göteborg har på ett helt annat sätt än Stockholm vågat göra djärva satsningar för att förbättra sitt rykte, skapa egna starka identiteter och locka till sig investeringar och turister. Mycket tyder på att man lyckas väl.

  I dag publicerar Svenska Dagbladet ett väldigt intressant reportage om just Göteborg och Västra Götaland, som där beskrivs som en "region i förvandling". I reportaget beskrivs de dramatiska förändringar som skedde när först tekoindustrin kraschade i slutet av 1960-talet och sedan varvsnedläggningarna några år senare. Tekoindustrin hade stått för 28 procent av sysselsättningen av regionen, och de fyra stora varven – Götaverken, Eriksberg, Uddevallaverken och Lindholmen – för 30 procent. När dessa viktiga verksamheter försvann lämnade de ett stort svart hål efter sig.

  Göteborgs lösning var först ett starkt samarbete mellan kommunen och näringslivet, och sedan ett utvidgat samarbete som kommit att omfatta elva kommuner som samarbetar om näringslivsutvecklingen. Och man har lärt sig en läxa: i stället för att fokusera på en eller ett fåtal näringsgrenar myntade man begreppet ”dussinet fullt” - syftandes på tolv branscher som skulle utvecklas. Detta för att undvika ”bruksfällan”. Faller en bransch, så återstår de andra. Och i dag är det inte någon som dominerar över alla andra.

  Jag tror definitivt Stockholm har något att lära av ”lilebror” Göteborg. Och mycket riktigt så pekas Göteborg allt oftare ut som föredöme för näringslivsutveckling. Stockholm Business Region är i mångt och mycket en kopia av Business Region Göteborg, som fått ta emot flera studiebesök från Stockholm.

  I min valplattform slår jag fast att jag vill göra Stockholm till en världsstad; en huvudstad som växer och är öppen för alla. Av det följer att jag vill se satsningar på jobb, bostadsbyggande, tillgänglighet och turistvänlighet. Och för att detta ska bli möjligt så tror jag att vi bör titta mer på hur man lyckats i Göteborg och andra ställen.


  Kommentarer om "Lär av Göteborg"

   

  Blogger Nickersson skrev... (15 juli, 2006 01:14) : 

  Jösst det Jonas! Bra att du erkänner det!

  ;)

   

  kommentera