S-studenter vill studera på sommaren
I ett pressmeddelande förra veckan krävde s-studenters ordförande Magdalena Streijffert att regeringen tar tag i frågan om treterminerssystem, alltså att studieåret läggs om så att studenter läser 3 X 15 veckor istället för som nu 2 X 20 veckor/år. Motiven är dels studiesociala - många studenter får stora ekonomiska problem under sommaren, och skulle gärna använda sommaren åt meningsfulla studier samtidigt som man minska antalet studieterminer och alltså levnadsår på studiemedel; men också samhällsekonomiska, studier på sommaren skulle utnyttja lärosätenas lokaler och bibliotek samtidigt som studenterna skulle komma ut i arbete fortare. I nuläget går det att läsa sommarkurser, men de utgörs till mycket liten del av kurser ur det ordinaire kursutbudet som kan räknas in i en examen. Min lokaltidning unt nappade på pressmeddelandet och intervjuade Marika Lindgren-Åsbrink, ordförande i min s-studentförening Laboremus: - Att studera borde vara som ett heltidsjobb. Det behövs inte tre månaders semester. Det ställer till problem för många studenter som har svårt att försörja sig under sommaren, säger Marika Lindgren Åsbrink, ordförande för den socialdemokratiska studentföreningen Laboremus i Uppsala.Uppsala universitet svarar i artikeln genom Einar Lauritzen, chef för studerandebyrån. Han menar att det inte är möjligt att utöka undervisningen inom nuvarande budgetramar eftersom det framför allt handlar om lärarresurser som skulle krävas för fler sommarkurser eller längre terminer. Tanken på ett treterminerssystem i Sverige lanserades för ett par år sedan av SACO studentråd (rapporten finns här i pdf) och har diskuterats på olika sätt men inga riktiga konkreta förslag har kommit fram. Redan idag vore det möjligt för lärosätena att införa ett nytt terminssystem, eftersom terminsdatum inte regleras centralt. Ändå håller de fast vid de traditionella terminstiderna. Om ett förängt studieår verkligen skulle fungera och förändra situationen för studenterna, skulle det också behöva innebära helårsförsörjning. Alltså c:a 47 veckors studier och 5 veckors betald semester. Och det ligger nog ganska långt bort från den nuvarande situationen. I nuläget är nog en radikal förbättring av sommarkurserna ett genomförbart men viktigt första steg till ett förlängt studieår. Om det gick att läsa 10-pongskurser som ingår i ordinarie program, skulle den student som så vill minska sin utbildningstid med en termin genom att plugga två somrar. Då kan de studenter som vill arbeta på sommaren och få erfarenhet, men de som i nuläget ser sommaren mest som en ångestfylld ekonomisk kollaps skulle kunna använda den mer konstruktivt. Andra bloggar om: politik, studier, utbildning, student, sommar, treterminssystem Pingat på intressant.se |
Kommentarer om "S-studenter vill studera på sommaren"
Att ersätta 2x20 med 3x15 är väl lite slappt. Ynka 5 poäng mer per år. Nu kanske poängberäkningar dåligt representerar hur mycker studier som ligger bakom men ytterligare 10 poäng borde kunna klämmas in.
Jo, men frågan är om det går att göra det obligatoriskt. Många stuenter vill/måste jobba, och behöver vara lite lediga också. Universitetslärare och forskare behöver semester också. 50 veckors heltidsstudier skulle i princip innebära att det inte skulle bli något sommarlov - de sista två veckorna skulle "gå åt" till jul och helgdagar.
Redan nu studerar ju en del 10 poäng på sommaren, men som sagt sällan som del av examen, och i så fall är det ett frivilligt val.
Behöver vara lite lediga!? Att folk behöver jobba beror ju främst på att man har 13-14 veckors ledighet om året. Att skära ner det till lite mer normala 5-6 veckor skulle alla tjäna på.
Det är naturligtvis helt rätt att öka på studieåret så det mer liknar det vanliga arbetslivet, men det måste löna sig i form av poäng också. Själv läste jag mellan 45 och 50 poäng per år, jag tycker nog att ett vanligt studieår på högskola och universitet bör omfatta minst 48 veckors studier och högst 4 veckors ledighet om det hela ska finansieras med studiemedel.