Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, januari 02, 2007

    Sverige och Europa

    [UPPDATERAD] Förra året medverkade jag i en antologi där nio skribenter med olika ideologiska utgångspunkter och syn på EU-samarbetet gav sin syn på hur EU ska gå vidare efter Frankrikes och Nederländernas nej till en gemensam EU-konstitution. En konstitution som för övrigt två av tre svenskar anser skulle göra EU mer demokratiskt.

    I det kapitel jag bidrog med skrev jag bland annat att ingen EU-motståndare hittills har lyckats leverera ett realistiskt alternativ till det EU-samarbete som faktiskt redan finns och som allt fler vill delta i. Detta faktum blev vid årsskiftet ännu mer tydligt när antalet medlemmar i EU steg från 25 till 27, då Rumänien och Bulgarien firande sitt inträde. Samtidigt införde den relativt färska EU-medlemmen Slovenien euron som valuta.

    En titt på en karta över Europa visar att fläckarna av länder som ännu står utanför EU-samarbetet blir allt mindre och färre. Och av dessa så står flera på kö för att komma med. Makedonien, Kroatien och Turkiet står närmast på tur.

    I år fyller den organisation vi i dag kallar EU 50 år, och få kan nog på allvar hävda annat än att det har varit 50 väldigt framgångsrika år. Men i Sverige talar vi fortfarande om EU som något främmande, skrämmande och utländskt. Inte minst bland socialdemokratiska väljare finns sådana uppfattningar, och det är därför en tuff utmaning för nästa socialdemokratiska partiledare att göra EU-frågorna till en integrerad del av den vardagliga svenska politiska debatten.

    Mot den bakgrunden rekommenderas Aftonbladets ledarskribent Mats Engströms inlägg på sin Europablogg om socialdemokratin och Europapolitiken. Engström konstaterar att Mona Sahlin har lång erfarenhet av EU-frågorna, och bland annat ledde förhandlingarna om arbetsmarknaden under Sveriges EU-ordförandeskap. Resultatet blev bland annat ett direktiv om medbestämmande i företagen, på svenska ofta kallat ”EU-MBL”.

    Lika lite som Engström vet jag var Mona Sahlin står i frågor om Europaparlamentets makt, avskaffad vetorätt på fler områden eller EU:s militära insatser utomlands. Mats Engström gissar, antagligen helt korrekt, att hon som partiordförande skulle vara försiktig, åtminstone till en början, och försöka hålla ihop partiet kring en mellanstatlig hållning.

    I alla händelser så vore det välkommet med lite besked från det socialdemokratiska partiet i ett flertal EU-relaterade frågor. Dessa borde vara en naturlig del av eftervalsdebatten och diskussionen om socialdemokratins framtid.

    * * *

    För ett väldigt... annorlunda grepp på EU:s senaste utvidgning; läs Syrran.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Sverige och Europa"

     

    Anonymous Anonym skrev... (22 april, 2007 03:18) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    kommentera