Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, februari 16, 2007

  Håll Gud utanför EU

  Frilansjournalisten Annika Ström Melin skrev häromdagen i Svenska Dagbladet om hur EU:s nuvarande ordförandeland Tyskland, under förbundskansler Angela Merkels ledning verkar vara angeläget om att ”Gud” ska finnas med i den högtidliga deklaration som ska undertecknas i Berlin den 25 mars, med anledning av 50-årsjubileet av Romfördraget.

  Den polska regeringen, skriver Ström Melin, lär vara överlycklig. Efter 50 år av tullar, kvoter och konkurrensbestämmelser anses EU nu på allvar närma sig etiska och moraliska frågor – som EU enligt mig inte har något att göra med.

  I synnerhet inte då den kristna etiken uttolkas som den görs av det ultrakonservativa LPR, som ingår i den polska koalitionsregeringen. Partiet har föreslagit att tillägget ”från konceptionsögonblicket” ska in i den polska konstitutionens artikel 38 rörande rätten till liv. Ett grundlagsskydd för liv från befruktningen skulle sannolikt leda till en skärpning av den redan ytterst restriktiva abortlagstiftningen i Polen.

  Annika Ström Melin konstaterar att rätten till liv garanteras både i Europakonventionen och i (det bordlagda) förslaget till nytt konstitutionellt fördrag för EU. Polska LPR:s företrädare i Europaparlamentet anser för sin del att det innebär förbud för aborter.

  Jag har aldrig stuckit under stol med att jag är en varm anhängare av EU, att jag gärna ser att arbetet med en samlande konstitution för EU-samarbetet skyndsamt återupptas, och att vi i Europa behöver symboler och visioner. Men reaktionära, kvinnofientliga värderingar har ingen plats i det EU jag brinner för.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Håll Gud utanför EU"

   

  Anonymous Johannes skrev... (16 februari, 2007 15:43) : 

  Är du som kristen för eller emot att Turkiet ska bli medlem i Europeiska Unionen?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (16 februari, 2007 15:54) : 

  Jag är inte kristen. Och jag ser gärna att Turkiet blir medlem i EU, när de uppfyller alla krav om demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (16 februari, 2007 18:11) : 

  Jag tror nog att detta försök att "damma av Gud" ,som den kristna (!) tidningen Dagen skrev enbart är ett försök att försvåra Turkiets medlemsskap. Bara en diskussion om detta kommer att få oerhört negativa effekter på opinionen i Turkiet och även annorstädes.

  Lena Hjelm-Wallén kämpade ju för "inga anknytningar till Gud." Skal bli spännande att se hur den kd-stödda Alliansen ställer sig.

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 februari, 2007 21:42) : 

  Kloka åsikter i diskussionen om Gud och EU. Själv menar jag att GUD är större än att printas ner i någon konstitution. Moral och etikfrågorna är dock viktiga, men det inget som kristna, muslimer, judar eller hinduer har monopol på.

   

  Anonymous Stefan skrev... (16 februari, 2007 22:27) : 

  En annan aspekt på det hela är att samtliga "grundare" av EU var katoliker.

  Med andra ord vill jag påstå att de har större tolkningsföreträde än somliga ateister.

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 februari, 2007 01:20) : 

  Religion har inget med fragan om medlemskap i EU att goera. Inom EU finns alla religioner. Som bekant. Daermed saa aer den som anfoer religion som argument foer medlemskap aer helt ute och cyklar.

  Daeremot -ska/kan/kommer EU fungera med fler och fler och fler medlemstater-det aer den stora fragan. 'Priset' okear foer allt fler medlemmar innan maskineriet helt stannar. Sannolikt kommer vi faa se vad EU kommissionen kallade 'a ring of friends' och 'everything but membership' . Det aer m.a.o. mer flytande granser foer vilka som aer inne/utanfoer EU. Foer att kunna fatta beslut om att forstaetta vara vaerldens stoersta bistandsgivare, handelspartern och givare av humanitaert stod saa maaste EU vara beslutsfaehigt. Det aer det viktigaste. Redan idag saa aer det mycket sirap i maskineriet-just paa grund av allt fler medlemslaender.
  Ingen gynnas av att gaa oever den magiska troeskeln som helt spracker EUs funktionsduglighet. Verkligen inte heller grannlaenderna.
  Och Gud ska in i foerdraget. Det raecker med att de 12 stjaernorna visar Maria Bebaadelse 12:1.UBYMIC

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 februari, 2007 01:21) : 

  Eh in..inte ! in foerdraget skulle jag skriva. Sorry om det blev obegripligt..MIC

   

  Blogger Magnus skrev... (17 februari, 2007 11:23) : 

  Eftersom KD har Anders Wijkman i parlamentetär jag inte så orolig mer rabalder kommer det att bli på hemmaplan av en grupp...

  Om man får vara lite skämtsam om ett så allvarligt ämne kan man ju fråga sig varför de inte har begravningar efter utförda samlag där man försöker bli med barn. Långt ifrån alla befruktade ägg blir liv...

   

  Anonymous Stefan skrev... (17 februari, 2007 19:59) : 

  Magnus:

  "Långt ifrån alla befruktade ägg blir liv..."

  Skojar du eller förstår du inte skillnaden?

   

  Anonymous Kerstin skrev... (18 februari, 2007 04:32) : 

  Jonas skriver:
  Jag har aldrig stuckit under stol med att jag är en varm anhängare av EU, att jag gärna ser att arbetet med en samlande konstitution för EU-samarbetet skyndsamt återupptas, och att vi i Europa behöver symboler och visioner. Men reaktionära, kvinnofientliga värderingar har ingen plats i det EU jag brinner för."

  Är det inte dags för er EU-romantiker att inse att den där föreningen handlar om något helt annat än om era visioner och kommer att utvecklas till något helt annat än det som svenska folket lurades att tro vid omröstningen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 februari, 2007 09:39) : 

  Stefan, när det samarbete vi i dag kallar EU grundades sades inte ett ord om "Gud" i Romfördraget. Så nej, katolicismen hade inte nämnvärt stor betydelse i sammanhanget.

  Kerstin, självklart utvecklas EU hela tiden. Men det är våra politiska representanter som står för utvecklandet. Om du känner dig lurad av folkomröstningen berode det nog mer på dig än något annat.

   

  Blogger Magnus skrev... (18 februari, 2007 12:33) : 

  Klantigt skrivet, borde ha skrivit

  Långt ifrån alla befruktade ägg blir till födda människor... typ.

   

  Anonymous Stefan skrev... (18 februari, 2007 15:42) : 

  Jonas: Det var inte vad jag skrev heller.
  Jag ville få fram att det är tänkvärt att samtliga undertecknare är katoliker.

  Magnus: Ok, men vad har det med ursprungsfrågan att göra? Ett befruktat ägg som stöts ut ur kvinnans kropp genom sk. spontan abort eller missfall är långt ifrån samma sak som att en människa själv bestämmer sig för att göra abort.

   

  Blogger Hossein skrev... (18 februari, 2007 18:32) : 

  Holland är till stor del protestantiskt.

   

  Anonymous Kerstin skrev... (19 februari, 2007 01:26) : 

  Jonas Morian:
  Va?? Hur skulle jag ha kunnat bli "lurad av folkomröstningen", den blev ju som den blev.

  Däremot försökte man lura mig i kampanjen inför denna omröstning. Jag lät mig inte luras, men många andra gjorde det, och många har ångrat sig sedan dess - vilket väl avspeglades i EMU-omröstningen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 februari, 2007 06:31) : 

  Kerstin, du skrev att "svenska folket lurades" att tro att EU handlade om något helt annat än det gör. Sedan skrev du att resultatet i folkomröstningen om EMU visade att många ångrat sig sedan EU-omröstningen.

  EMU och EU är inte samma sak, och det är fullt möjligt att vara emot det förra och för det senare. Det senaste folkomröstningsresultatet visar alltså inte alls att människor ändrat sig.

  Sedan undrar jag vilka det var som ljög för det svenska folket, exakt vad ljögs det om, och vilka motiv hade man för att ljuga.

   

  kommentera