Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    söndag, mars 11, 2007

    Kulturens roll i politiken

    Via Bloggen Bent ser jag att socialdemokraten Peter Kennerfalk uppmanat till en facklig bojkott av Riksteaterns uppsättning Den polske rörmokaren.

    Uppsättningen är en del av Riksteaterns storsatsning på temat ”Sverige, det nya Europa och solidariteten”, under vilket man runt om i landet kommer spela teater på arbetsplatser, skolor och offentliga rum och ”diskutera obekväma men nödvändiga frågor”. Det är helt nyskrivna pjäserna som spelas, med manus av Lena Andersson, Maciej Zaremba, America Vera Zavala och Alexander Ahndoril. Inspirationen kommer från Zarembas artikelserie i DN, som just hade rubriken ”Den polske rörmokaren”. Pjäserna sägs handla om makt, tillhörighet och solidaritetens gränser, och i samband med föreställningarna arrangeras diskussioner och debatter.

    Själv tycker jag att initiativet och satsningen är lysande, och jag hoppas kunna se en föreställning vid tillfälle.

    Peter Kennerfalks reaktion är dock väldigt olycklig. Utan att ha sett uppsättningen (som hade premiär i dag) påstår han att ”facket [kommer] att från scener landet runt att attackeras och ifrågasättas för sin roll i samhället”. Därför, skriver Kennerfalk, kan ”en sådan här attack från kultureliten [...] bara bemötas på ett sätt, bojkott”.

    Reaktionen är barnslig och påminner om att sätta skygglappar på sig själv. Som jag skrev i en kommentar på Kennerfalks blogg så är min erfarenhet av Riksteatern knappast den att man låter sig bli verktyg för Svensk Näringslivs-propaganda. Jag tycker att Maciej Zarembas artiklar var välskrivna och intressanta – och väl värda att diskutera. Greppet att nu göra teater baserat på frågeställningarna i dem är djärvt och enligt mig helt rätt. Kulturen är den kraft i samhället som bör borra i komplicerade samtidsfrågor, och ge publiken en chans att tänka till och se saker belysta ur olika perspektiv.

    Jag hoppas därför att ingen ska ta Peter Kennerfalks uppmaning om bojkott på allvar, utan i stället gå och se föreställningarna med öppna ögon.

    Andra skriver intressant om , , , .


    Kommentarer om "Kulturens roll i politiken"

     

    Anonymous Anonym skrev... (11 mars, 2007 19:51) : 

    Kennerfalk behöver väl inte gå dit. Själv tyckte jag att Zaremba ljög så bra så i sina artiklar, men det betyder ju inte att ämnet i sig är ointressant. Det hela beror ju på vilken vinkling man har på det - Zaremba har ju helt uppenbart bestämt sig för att den svenska arbetarröreslen är det stora hindret för välfärdens spridande över de forna öststaterna, vilket säkerligen kan förklaras med hur han formats av sin uppväxt.
    Handlar pjäsen om hur svenska medelklassfamiljer ger svältlöner åt polskor och lettiskor för att de ska städa, eller hur svenska företag stöder omänskliga villkor för utländska byggnadsarbetare är det säkerligen sevärt.
    Nu tror jag inte det. Jo, Jonas, Zarembas artiklar var välskrivna. Och lögnaktiga. Jag hade kunnat visa honom säkert hundra byggen i Stockholm där svenska entreprenörer beter sig svinaktigt mot utländsk arbetskraft, men se det ville inte Zaremba se....

     

    Anonymous Anonym skrev... (31 maj, 2007 09:43) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    kommentera