Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, juni 11, 2007

  Inte hela sanningen om hiv

  Enligt SvD innebär ett negativt resultat när man gör ett hiv-test att man inte har hittat antikroppar, det vill säga att provet inte tyder på hiv-infektion. Ett positivt resultat sägs däremot innebära att man har hiv.

  Jag råkar dock veta att det inte riktigt stämmer. Skulle jag genomgå ett vanligt hiv-test i dag så finns det en viss möjlighet att det skulle visa att jag har hiv, eftersom jag sannolikt bär på antikroppar mot viruset. I mitt fall, liksom för ett antal personer i Sverige till, innebär det dock att vi deltagit i en studie för att få fram ett verksamt och effektivt hiv-vaccin.

  En mer grundlig studie skulle förhoppningsvis visa att vi är fullt friska.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Inte hela sanningen om hiv"

   

  Anonymous C. L. K. Aqurette skrev... (11 juni, 2007 21:04) : 

  Du har helt rätt.

  Det finns två typer av HIV-tester. Det vanligaste är det du nämner. Man undersöker om det finns antikroppar i blodet. Dessa antikroppar syns efter fyra till åtta veckor (av säkerhetsskäl brukar man säga tre månader) efter smittotillfället. Men det finns ett annat text där man söker efter virus i blodet. Detta test brukar främst användas på redan diagnosticerade för att mäta virusmängd, men det användas också för att säkerställa om någon verkligen är HIV-positiv. Den som får veta att han eller hon är HIV-positiv efter ett antikroppstest blir alltid testad igen med den andra metoden.

  Antikroppar mot HIV betyder inte nödvändigtvis att man är HIV-positiv. Exempelvis föds nästan alla barn till HIV-positiva mammor med antikroppar - även om de barn som inte själva är infekterade av virus. Det är detta som av oseriös media beskrivs som om ett nyfött barn plötsligt tillfrisknat från HIV.

   

  Anonymous Petter skrev... (12 juni, 2007 15:06) : 

  Jag reagerade på fönster-perioden de refererade till i artikeln. När jag testade mig refererades det till helt säkert test efter 6 månader. Detta bekräftas av den Amrikanska motsvarigheten till smittskyddsinstitutet:

  "Ninety-seven percent of persons will develop antibodies in the first 3 months following the time of their infection. In very rare cases, it can take up to 6 months to develop antibodies to HIV."

  ...vill man vara säker så vill man vara säker.

   

  kommentera