Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, augusti 20, 2007

  Putin, KGB och andra skämtobjekt

  På väg till jobbet i morse passerade jag KGB bar & restaurang och noterade att de fått sitt skyltfönster fyllt av Putin-kritiska klistermärken. Nu var förvisso Putin-kritiken av det mer infantila slaget (”Putin är en bajskorv”, ”Putin äter snorsmörgås” etc.), men det var ändå intressant att man valt just KGB-baren för att ventilera sitt missnöje med den ryske despoten.

  Visst, Vladimir Putin har en bakgrund som KGB-officer. Det är ingen hemlighet. Och det finns förstås skäl att vara kritisk mot att döpa en bar och restaurang efter den ökända sovjetiska säkerhetspolisen – och dessutom inreda den med nostalgia från Sovjetunionen. Men det känns ändå inte alldeles klockrent att indirekt ge stället skulden för vad Putin bör hållas ansvarig för.

  Annars är det fascinerande att ett fenomen som KGB-baren inte väckt större kontrovers. Jag har själv besökt den flera gånger och kan konstatera att det är ett helt okej ställe med trevlig personal och hyfsade priser. Men namnet och konceptet är motbjudande. Ändå kommer man undan med det, då det hela känns ironiskt och det på något sätt är acceptabelt att flörta med kommunistisk estetik.

  Det är svårare att tänka sig en restaurang eller bar i Stockholm som till exempel hette Gestapo, var inredd med hakkors och hade drinkar döpta efter Göring, Himmler eller Heydrich.

  Av någon anledning har vi lättare att skämta om kommunismen än nazismen. Och jag har ärligt talat ingen aning om vad det beror på.

  * * *

  PS: Jo, jag känner till att det i Sydkorea finns (har funnits?) en Hitler-bar...

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Putin, KGB och andra skämtobjekt"

   

  Anonymous simon j skrev... (20 augusti, 2007 09:40) : 

  En förklaring som förekommer ibland är att de som haft skäl att peka ut Nazismen som kärnan av mänsklig ondska har ett betydligt större inflytande över vår mediabild än de som drabbats av kommunismen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 augusti, 2007 09:42) : 

  Öh? Utveckla gärna.

   

  Anonymous simon j skrev... (20 augusti, 2007 09:55) : 

  Både ryssar och tyskar är visserligen klassiska filmskurkar, men om du kollar t.ex. hur många filmer som gjorts om förintelsen (och vilken spridning de fått) och jämför med hur många motsvarande som behandlar kommunismens övergrepp kommer de förra att vinna stort. Sannolikt på grund av att många människor med inflytande i Hollywood har judiskt påbrå och därmed bär på berättelser som de väljer att uttrycka i filmer och TV-serier som når oss.

  De som berörts av kommunismens härjningar har (ännu) inte samma inflytande över vad som produceras - åtminstone inte i länder vars mediaprodukter når oss i större omfattning.

  Och även i Sverige väljer vi ju att fokusera på offren av det ena totalitära styrelsesättet när vi gör offentligt finasierade läseböcker för grundskolan.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 augusti, 2007 10:28) : 

  Ouch. Simon, nu är du ute på väldigt hal is. Vad du gör är att i likhet med Joe Labero i våras sprida myten om judarnas inflytande över showbiz och media. Det är definitivt inget jag vill vill förknippas med.

   

  Blogger Sanjay skrev... (20 augusti, 2007 10:42) : 

  Det har faktiskt funnits en Hitler bar i Mumbai också, men den fick sedemera byta namn. För asiater är Hitler en tysk som förlorade ett krig, en ganska lustig figur och i Indiens fall en gubbe som väldigt många var med och besegrade.

  Att kommunismen har varit förhållandevis mer rumsren än nazismenkan väl bero på att det varit en väldigt mycket starkare rörelse som än idag är ganska levande. Trots rörelsen obestridliga misslyckande på samtliga plan så kan man ju ett problem att väldigt mpnga som anslutit sig till kommunismen i Sydamerika och Asien har haft verkligs anledningar till missnöje. Det är svårt att sätta sig till doms över fattiga bönder från ursprungsbefolkningar som förmodligen inte kan läsa och dessutom med allra största sannolikhet hört talas om Das Kapital.

   

  Anonymous simon j skrev... (20 augusti, 2007 11:37) : 

  Min grundinställning är att man inte bör sekretess- eller tabubelägga information även om den kan missbrukas av idioter. Om man inte pratar om vissa saker kan man lätt få växande populistpartier med mögliga åsikter som marknadsför sig med paroller som "vi säger vad du tänker".

  Men det är känsliga frågor, så jag ska försöka respekterar din åsikt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 augusti, 2007 11:43) : 

  Simon, innan man kan börja tala om sekretess- eller tabubeläggning så bör nog kunna slå fast att det faktiskt handlar om information snarare än propaganda. Än så länge har jag inte sett några seriösa (och dit räknar jag inte Ahmed Rami) uppgifter om att människor med judiskt påbro de facto är överrepresenterade inom nöjes- och nyhetsvärlden. Och ens om det hypotetiskt skulle vara så, så känns det väldigt konspiratoriskt att utifrån det dra slutsater om varför andra världskriget och Förintelsen fått så stort utrymme på tv, film och andra sammanhang.

   

  Anonymous simon j skrev... (20 augusti, 2007 11:45) : 

  Efter att ha kollat din Labero-länk måste jag säga att Joe tycks drabbad av att rönnbären är sura. Om man inte kommer dit man önskar här i livet kan man ju alltid skylla det på mäktiga sammansvärjningar och dolda strukturer. För det kan väl aldrig bero på en själv, väl...?

   

  Blogger Sanjay skrev... (20 augusti, 2007 11:46) : 

  Sekretessbelagd och information. Fniss. Judar och Sovjet var inte direkt glödhett det heller...

   

  Anonymous simon j skrev... (20 augusti, 2007 11:48) : 

  Nej, jag har faktiskt inte räknat - det har du rätt i.

   

  Anonymous Mattias Lönnqvist skrev... (20 augusti, 2007 17:03) : 

  En möjligt förklaring skulle kunna vara att Nazismen besegredas av externa krafter, som i efterföljande rättegångar visade upp alla de brott som begåtts i nazismens namn.

  Kommunisterna blev istället besegrade av sig själva, och några rättegångar mot de ansvariga för Sovjetkommunismens folkrättsbrott har aldrig hållits.

  En annan anledning kan vara att Sveriges riksdag i över 70 år haft ett kommunistiskt parti, som bytte namn först när det blev inopportunt att kalla sig kommunist.

  En tredje anledning kan vara att människan är inkonsekvent.

   

  Blogger Peter skrev... (20 augusti, 2007 22:21) : 

  Jonas Morian, du kan knappast vara obekant med ditt partis historia.

  Senast 1984 förkunnade ni på partikongressen att "Vi sysslar inte med antisovjetism".

  Här kan man läsa Palmes tal på Kuba:

  http://www.cubanuestra.nu/web/article.asp?artID=562

  Er politik är anledningen till att många svenskar inte har den blekaste aning om vad GULAG är, eller att kommunismen hade ihjäl 150 miljoner människor förra seklet, vilket kan jämföras med de 40 miljoner som dog i krig under samma tidsperiod. Ni är det parti som samarbetar med kommunister, det parti (v) som hyllar och skickar bidrag till revolutionära kommunister världen över, t ex FARC och PFLP.

  Att du "ärligt talat" inte förstår orsakernas sammanhang har jag mycket svårt att tro på. Det är nog snarare så att du befinner dig i förnekelse.

   

  Blogger Jens skrev... (20 augusti, 2007 22:50) : 

  Mattias har svaret. Givetvis är anledningen att Stalins Sovjet var med på segrarsidan och Hitlers Tyskland var den store förloraren efter andra världskriget. Segrarna skriver historien.

   

  Blogger Kent Filppu skrev... (20 augusti, 2007 23:55) : 

  När det gäller media så har väl USA producerat tillräckligt med filmer om onda kommunister för att det ska spöa alla filmer om andra världskriget med hästlängder. Allt från James Bond till Rambo handlar ju om hur den så kallat fria världen bekämpar kommunismen.

  Men det jag inte begriper i sammanhanget är att så många väljer att bara se de brott som Östsidan begått (vilka är många och enorma) men samtidigt blundar för västs övergrepp i allt från Latinamerika där man störtat demokratier i samma tempo som Jeltsin tömt glasen. Eller alla korståg som fortfarande förs mot de oljeproducerande länderna. KGB är en historisk skurk, men CIA är en skurk som fortfarande är mäktig och vars förbrytare fortfarande behandlas som hjältar.

  OBS. Jag försvarar inte på något sätt kommunisternas brott mot mänskligheten, undrar bara hur det kommer sig att alla som ständigt påminner om dem glömmer de brott som begått i kapitalismens intresse.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 augusti, 2007 07:31) : 

  Peter, jag är nog betydligt mer bekant med socialdemokratins historia än vad du är. Och jag vet hur låg tolerans vi inom s haft för kommunism genom historien. Påståendet att den låga svenska kunskapen om de brott som begåtts i kommunismens namn skulle bero på socialdemokratisk politik är rent skitsnack.

   

  Blogger Peter skrev... (21 augusti, 2007 23:54) : 

  Jonas Morian, kan du ge exempel på denna låga tolerans? Exemplena på motsatsen är många. Ni har ju hyllat, stött och upphöjt kommunistregimer ända fram till 90-talet.

  Ni har stött Castro, Mugabe (med ofantligt mycket skattepengar dessutom), Pol Pot (det tog 20 år för Birgitta Dahl att dra tillbaka sina förintelseförnekelser) och romantiseringarna om Sovjet och Kina har varit många.

   

  Anonymous Åsa skrev... (23 augusti, 2007 07:55) : 

  Peter> interneringsläger för kommunister under andra världskriget? (Inte för att någon elev i skolan har fått lära sig det utan att det finns under sveriges historia på universitetsnivå men ändock).

  Totalvägra samregera med f.d. vkp. DEt finns inom socialdemokratin många, och även historiskt, som inte har något övers för kommunister.

  Att socialdemokratiska (och även högerregeringar i fallet Mugabe) stött tveksamma länder och regimer tror jag mest att man ska se som "din fiendes fiende är mer din vän än fiende" samt att socialism inte nödvändigtvis är samma sak som kommunism på statsnivå.

  Socialdemokraterna har inte stött revolution i kommunistiska länder såsom vpk gjort (eller kpmlr som trots allt var större under Palmes tid som statsminister).

   

  kommentera