Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, september 01, 2007

  Det räcker nu

  Jag är inte rätt person att bedöma den konstnärliga verkshöjden i Lars Vilks Muhammedbilder. Men uppenbarligen finns det konstkännare som menar att de är angelägna verk som är viktiga att ställa ut och visa upp. Och givet den kontrovers som uppstått kring dem kan jag tycka att det därmed finns ett värde att visa hans bilder som en markering för yttrandefriheten.

  Alla verkar dock inte instämma i detta.

  För andra fredagen i rad demonstrerade i går hundratals muslimer utanför tidningen Nerikes Allehandas redaktion i Örebro. Man kräver fortfarande en ursäkt efter den uppmärksammade publiceringen av profeten Muhammed som rondellhund. Enligt uppgift gick dock demonstrationen lugnt till väga, och jag har egentligen inget att invända mot protesterna i sig – yttrandefriheten ger även människor rätten att argumentera för inskränkningar av den.

  På andra håll i världen har dessvärre demonstrationerna tagit sig direkt bisarra uttryck. I Pakistan har man bränt svenska flaggor och dockor föreställande Fredrik Reinfeldt. Detta har nu fått den svenske statsministern att ta bladet från munnen och göra ett sällsynt uttalande. Reinfeldt förklarade att han är mån om att Sverige ska fortsätta vara ett land där ”muslimer och kristna, de som tror på gud och de som inte tror på gud, kan leva sida vid sida i ömsesidig respekt”, och betonade samtidigt vikten av att ”stå upp för den yttrandefrihet som är grundlagsfäst och som är naturligt för oss och som handlar om att vi inte politiskt fattar beslut om vad som publiceras i tidningar”.

  Det är ett välkommet uttalande. Situationen börjar spåra ur, och om inte de pakistanska myndigheterna kan förmå sina medborgare att respektera att man i andra länder har andra synsätt på ”kränkningar” så riskerar vi se mer våldsamma attacker mot svenska intressen – i likhet med vad som drabbade främst Danmark i samband med Jyllands-Postens publiceringar av Muhammedkarikatyrer.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Det räcker nu"

   

  Anonymous Claes Krantz skrev... (01 september, 2007 07:26) : 

  Det är viss ironi att du vill att de pakistanska myndigheterna ska agera för att inskränka demonstranternas rättigheter i Lahore.

  Som förövrigt vill att de svenska myndigheterna ska få sina medborgare att acceptera ett annat synsätt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (01 september, 2007 07:30) : 

  Claes, det är en enorm skillnad. Som jag tydligt skriver så accepterar jag att människor protesterar mot andra människors yttrandefrihet. Men när detta tar sig hotfulla och våldsamma uttryck så finns det skäl att ingripa.

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 september, 2007 07:57) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 september, 2007 09:00) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jah Hollis skrev... (01 september, 2007 14:30) : 

  Man behöver inte vara dum i huvudet...men det underlättar tydligen, får man lust att fylla i.
  Sluta gärna tjafsa om "islamofobi" så fort någon säger någon kritiskt om eller ifrågasätter något i den religionen.

   

  Blogger Jah Hollis skrev... (01 september, 2007 14:32) : 

  Där blev min kommentar ovan helt obegriplig iom att kommentaren jag svarade på helt plötsligt togs bort.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (01 september, 2007 14:40) : 

  Jah, anonyma kommentarer är inte tillåtna och tas därför bort.

   

  Anonymous Lorenz skrev... (01 september, 2007 19:54) : 

  Liberaler missförstår yttrandefrihet med publicerings"rätt".

  Inget nytt under solen?

  "yttrandefriheten ger även människor rätten att argumentera för inskränkningar av den."

  Men gud (eller Allah lol) förstår du inte den elementära skillnaden emellan att jag får yttra mig fritt och priviligiet att få mina åsikter publicerade?
  Det är väldigt få muslimer vad jag vet som inte accepterar att det finns folk som inte respekterar deras tro, men det betyder väl inte att de tycker det är ok att någon tidning VÄLJER att publicera enligt dem kränkande bilder?
  Är man enligt dig också för inskränkningar i yttrandefriheten om man motsätter sig pornografi i skolor t.e.x?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (01 september, 2007 20:24) : 

  Lorenz, jo - självklart är det skillnad på att ha rätten att publicera och om det är rätt att publicera. Jag vet inte vilka publicistiska resonemang som låg bakom NA:s beslut, och jag säger inte att jag i motsvarande situation hade fattat samma. Men faktum kvarstår: i demokratier har man långtgående rättigheter att publicera även sådant som andra kan ta illa upp av. Det är beklagligt att de göra det, men alternativet - att inget upprörande publicerades - är många gånger värre.

   

  Anonymous ogeretla skrev... (03 september, 2007 21:15) : 

  Hm, säga vad man vill om Rajraj men nog är hanteringen av frågan betydligt proffsigare, än den förra vänster-regeringens tveksama.. öststatsaktivteter.

  "att inget upprörande publicerades - är många gånger värre" - Bra, för jag tror du menar det.

   

  Anonymous Lorenz skrev... (04 september, 2007 12:04) : 

  Då är vi eniga på den punkten!

  Men du har fortfarande inte förklarat vari det ligger att inskränka yttrandefriheten om jag vill att en tidning ej publicerar låt säga kränkande iscensatta nakenbilder på Reinfeldt?
  Likväl som det inte är en inskränkning om tidningen inte väljer att publicera bilderna TROTS mina eller tusentals andras påtryckningar.
  Det är för att tala med ditt språk deras val.

  Dessutom föreligger redan ett antal begränsingar i den press, tryck -samt yttrandefrihetslagstiftning som är rådande i Sverige.
  Ett tips; läs den.

  Lagens syfte är inte för att tala klarspråk att jag fritt får gå omkring på stan och skrika okvädningsord till alla jag stöter på, detta faller utanför denna lag och hamnar under lagen om förargelseväckande beteende och/eller ärekränkning.

  Det finns alltså ingen "rätt" att få kränka inom ramen för denna lag och har så aldrig gjort!
  Utan rätten eller snarare skyddet från kränkningar har man beslutat väger tyngre. Där man gör en avvägning från fall till fall givetvis.
  Men om du vill ifrågasätta detta samhällsfundament - sure go ahead. Men då ifrågasätter du också hela den liberala demokrati du säger dig vilja försvara.

  Föga konstruktivt utan det låter snarare som ett sätt att under yttrandefrihets"argumentet" få rida på religionsfientliga eller mer specifikt islamfientliga vindar....

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 september, 2007 13:39) : 

  Lorenz, du känner uppenbarligen inte mig och du förefaller inte ha läst så mycket vad jag skrivit här på bloggen om yttrandefrihet tidigare. Jag vill, upplysningsvis, ha en mycket långtgående yttrandefrihet och är mycket skeptisk till de inskränkningar som gjorts - och av oroväckande många riksdagsledamöter planeras.

  Den engelske komikern Rowan Atkinson har vältaligt uttryck att "Rätten att driva med något är mycket viktigare för ett samhälle än rätten att inte bli förlöjligad, eftersom det första är frihet och det senare förtryck". Och mycket klokare kan det inte sägas. Även hån, förlöjligande och kränkningar bör omfattas av yttrandefriheten – alternativet blir ett förtryck baserat på godtycke.

   

  kommentera