Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, augusti 30, 2007

  Yttrandefrihet är inte lätt

  Få friheter är så ifrågasatta världen över som just yttrandefriheten. Den är ständigt under attack. Ibland – rent av ofta – så är angreppen riktigt otäcka. Andra gånger tar de sig rent komiska uttryck.

  Ett exempel på det förra kunde vi läsa om häromdagen när Yahoo anklagas för att ha lämnat ut information om den kinesiske medborgaren Wang Xiaoning till myndigheterna, som sedan ska ha fängslat och utsatt Wang för tortyr.

  Och i Tyskland rasar nu en debatt om det nationalistiska och utlänningsfientliga partiet nationaldemokraterna, NPD, ska förbjudas.

  Ett mer komiskt – om än ändå skrämmande – exempel på ingrepp i yttrandefriheten är att flera städer i den amerikanska södern har eller planerar att förbjuda klädsel som visar alltför mycket av underkläderna. I måltavlan står framförallt de säckiga byxor som identifieras med hiphop-kulturen.

  Även hemma i Sverige tar sig olika syn på yttrandefrihet intressanta uttryck. I spåren efter publiceringen av Muhammedteckningar i tidningen Nerikes Allehanda har det arrangerats protester där uppretade muslimer krävt att chefredaktören ska be om ursäkt. Det vägrar han förstås. Folkpartipolitikern Johan Pehrson ger honom starkt stöd, och tillägger att ”De som har en annan uppfattning kanske ska fundera på att flytta”.

  Två fel gör inte ett rätt. De som vill hindra tidningar från att publicera vilka bilder de vill har lika mycket att lära om yttrandefriheten som dem som vill hindra de föregående från att säga detta.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Yttrandefrihet är inte lätt"

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 augusti, 2007 19:11) : 

  Men en öppen debatt om mediernas ansvar skulle inte vara helt fel. Stig Björn Ljunggren kommenterade detta äromdan med anledning av SIFO-unders. om riksdagsledamöternas inställning till yttrandefriheten.

  "Mediernas självsyn baseras på att de är grundblten i det öpna samhället", skriver SBL.

  Håller med om att vi just därför bör diskutera hur den friheten ska brukas, och hur den ofta missbrukas.

  SBL:s resonemang är mkt klokt och kan läsas i sin helhet på: http://www.opinion2002.nu/

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 augusti, 2007 19:59) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 augusti, 2007 20:00) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Christoffer skrev... (31 augusti, 2007 08:23) : 

  Låt oss ta hela kommentaren i sammanhang med frågan som det är delsvar till.

  "På frågan om NA:s chefredaktör Ulf Johansson borde be om ursäkt svarar Pehrson:
  – Absolut inte. Jag har följt hans kommentarer i radio och han har förklarat sin ståndpunkt på ett utmärkt sätt. Vi lever i ett fritt land och den här publiceringen är inom toleransens gränser. De som har en annan uppfattning kanske ska fundera på att flytta."


  Det är ganska tydligt att han INTE pratar om att förbjuda folk att protestera. som du insinuerar, Det han pratar om är att folk som inte accepterar ytrandefriheten bör fundera på om de ska flytta.

  Hadde du reagerat lika dant om hanna hadde uttalat detta om folk som tex vil avskaffa demokratin elelr införa slaveri elelr andra saker som går emot svenska grundlagar ?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (31 augusti, 2007 09:55) : 

  Christoffer, om man verkligen är för yttrandefrihet så bör man förstås också vara beredd att acceptera att människor argumenterar emot inskränkningar av densamma - utan att behöva föreslå att de ska lämna landet.

   

  Blogger Christoffer skrev... (31 augusti, 2007 14:20) : 

  Är då inte hans svar en del av yttrandefriheten ?

  Desutom så är vi då inne på den klasiska filosofiska frågan "ska en tollerant person aceptera intoleransen ?"

  Men min poäng var främst att du hadde felciterat här du får gärna kritisera vilka du vill (jag är för yttrandefriheten) men det är ju bättre om man kritiserar dem för de dom verkligen sa och inte förenklar det till stråmän.

   

  kommentera