Är det inte statsministern som bestämmer?
Flera medier citerar i dag ett pressmeddelande som säger att Lars Leijonborg blir kvar i regeringen, även efter att han efterträds som folkpartiledare av Jan Björklund. Det sägs att Björklund ”har till statsminister Fredrik Reinfeldt framfört” att han önskar utses till utbildningsminister och departementschef, medan Leijonborg blir högskole- och forskningsminister. Allt givet att folkpartiets landsmöte den 7 september följer valberedningens förslag och väljer Björklund partiordförande. Men ingenstans uttalar sig Fredrik Reinfeldt – vilket i och för sig inte är så ovanligt. Och ytterst är det väl ändå statsministern som formar sin regering och har det slutgiltiga ordet om hur många aktiva och före detta partiledare han vill ha omkring sig på regeringssammanträdena. Andra skriver intressant om politik, regeringen, Fredrik Reinfeldt. |
Kommentarer om "Är det inte statsministern som bestämmer?"
En nackdel med en flerpartiregering är att statsministern blir försvagad i sin roll som regeringschef.
Det är väl ingen journalist som orkar läsa regeringsformen, då är väl enklare skriva av pressmeddelanden.
vh/ Peter K
Jo - hade det varit Göran Perssons regering det här, så hade det sannerligen inte gått till på detta sättet...
På ett annat plan tycker jag det är bra att f.d. partiledare (och t.o.m. statsministrar) kan stanna kvar i regeringen på nya poster. Det ger ett betydligt mer avslappnat förhållande till att "ta ett steg ned".
Enligt uppgift lade sig partierna, och därmed inte heller statsministern som sedan utsåg dem, inte i varandras personbesättning vid regeringsbildningen för snart ett år sedan.
Varför skulle statsministern agera annorlunda nu?