Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, maj 26, 2008

  Informera mer om hiv och aids

  Förra året ökade antalet nyupptäckta hiv-fall i Sverige kraftigt. 541 personer diagnostiserades med hiv under detta år. Nu visar det sig dessutom att många hade varit infekterade länge utan att vare sig de själva eller sjukvården hade upptäckt det.

  Hos 25 procent, alltså var fjärde patient, hade infektionen utvecklats till aids.

  Det tyder på allvarliga brister i sjukvårdspersonalens kunskaper och medvetenhet om hiv. Därför krävs ökade satsningar på hiv-tester och på ökad aidsinformation. RFSU:s krav om att regeringen ökar anslagen till det hiv-preventiva arbetet samt att en nationell kampanj om hiv och sexuellt överförbara infektioner genomförs, är synnerligen välkomna.

  Samtidigt visar en ny doktorsavhandling att svenska myndigheter använder sig av rasistiska stereotyper när de informerar om hiv och aids. Därmed riskerar människor att tro att man kan undvika smitta om man bara inte tillhör eller har kontakt med någon ifrån en ”riskgrupp”.

  Dock är situationen bättre i Sverige än på många andra håll. I exempelvis Ryssland uppges en miljon människor vara hiv-smittade. Problemen är enorma och i flera länder i östra Europa låter man frivilligorganisationer sköta hiv-testningen eftersom många människor misstror sjukvården.

  Och i nordöstra Kenya har muslimska ledare enats om att driva en kampanj mot kondomer. Att satsa pengar på att sprida användningen av kondomer är att satsa pengar på sprida omoral, enligt de religiösa ledarna, som menar att det bästa sättet att minska spridningen av hiv är att leva enligt islam.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Informera mer om hiv och aids"

   

  Anonymous Christopher Aqurette skrev... (26 maj, 2008 08:26) : 

  Det största problemet är smittskyddslagen. Många är med rätta livrädda för den rättslöshet som ett HIV-positivt svar innebär i Sverige.

  Här i Malmö åker många till Köpenhamn för att testa sig anonymt. En del av dem som är positiva väljer sedan att vänta med att kontakta svensk sjukvård tills dess att de första symptomen kommer. Jag känner ett par stycken som känt till sin diagnos i flera år utan myndigheternas kännedom.

  Jag brukar själv rekommendera folk att testa sig utomlands om de kan.

  Ett annat problem är att "säkrare sex"-informationen inte vilar på vetenskap. Det är exempelvis nästan omöjligt att bli smittad via oralsex. Alla länder utom Sverige har därför slutat varna homosexuella män för sperma i munnen. Men här håller man fast vid förlegade budskap eftersom de som sitter på bidragspengarna tycker det är viktigt att skicka ut "rätt signaler" (läs: att bögar inte ska vara promiskuiösa). Resultatet är att många som inte klarar av att avstå från oralsex tänker att de lika gärna kan göra allt när de ändå utsatt sig för risk.

   

  Blogger Björn skrev... (27 maj, 2008 11:53) : 

  Tyvärr är både sjukvården och RFSU själva faktiskt en stor del av problemet. De gånger jag gått och testat mig för könsjukdomar (för säkerhets skull liksom, tycker man bör göra det regelbundet om man haft oskyddat sex även om man inte har några symptom) har personalen ifrågasatt varför jag velat göra hiv-test och inte bara testa för klamydia. Och detta har alltså skett både inom landstingsdriven vård och på RFSU:s klinik.

  Personligen tycker jag det känns helt huvudlöst - jag ber om att bli testad, trots det är de påtagligt ovilliga eftersom jag inte tillhör någon riskgrupp... det är inte konstigt att hiv inte upptäcks i tid när man måste tjata sig till att bli testad.

   

  kommentera