Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, september 14, 2008

  Fucking bögfilm

  Häromdagen läste jag (hittar dessvärre inte källan just nu) att den nya svenska filmen Patrik 1,5 trots överlag mycket goda recensioner troligen inte kommer att visas på så många biografer runt om i landet som man skulle kunna förvänta sig av en film av en känd regissör (Ella Lemhagen) och populära skådisar i ledande roller (Gustaf Skarsgård och Torkel Petersson).

  Förklaringen är att filmens tema – två homosexuella män som adopterar en son – anses kontroversiellt och att biografägare inte tror att detta intresserar den lokala publiken.

  Det är inte bara anmärkningsvärt. Det är direkt absurt.

  Jag vill gärna påminna om att en annan svensk film om homosexuell kärlek – Fucking Åmål – år 2005 konstaterades vara en av Sveriges mest sedda filmer (på bio) genom tiderna. Även Brokeback Mountain var en stor framgång på biograferna.

  Kanske är det så att huvudpersonerna i ”Patrik 1,5” är alldeles för svennigt vardagliga för att det ska kännas riktigt bekvämt. Ungdomligt svärmeri mellan tjejer är en sak, liksom sexuell åtrå mellan två cowboys i ett vackert landskap långt borta – men två radhusbögar, hämtade från vilket svenskt samhälle som helst; det är något helt annat.

  Själv håller jag tummarna för att filmen hittar sin publik – trots biografägarnas ängslighet.

  PS: Tack till Hanna för inspiration.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Fucking bögfilm"

   

  Blogger victor skrev... (14 september, 2008 15:21) : 

  well, glöm inte att fucking åmål lanserades som en "ungdomsfilm" och att ingen pratade om den queera tematiken i några recensioner, utom typ en. alla som hade sett filmen visste, ingen sa något. och att publiken skrattade åt delar av brokeback mountain.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 september, 2008 15:28) : 

  Victor, jag minns att queerinslaget i Fucking Åmål tonades ned eller förtegs helt i recensionerna - men det verkar ju ändå inte ha avskräckt publiken. Och jag har då rakt inget minne av skratt från publiken när jag såg Brokeback Mountain.

   

  Blogger victor skrev... (14 september, 2008 15:55) : 

  nä det är klart, publiken gick ändå. men jag tror inte att det var för att det handlade om två tjejer, ingen jag kände då visste att filmen skulle handla om det. och alla skrattade inte på brokeback, men när jag såg den var det ett sjukt problem. på det härliga, upplysta södermalm.

   

  Anonymous Christopher Aqurette skrev... (14 september, 2008 16:33) : 

  Intressant är att samma fenomen finns i USA men backfired just med Brokeback Mountain. När film kom gick den bara upp i vissa större städer. Massor av biografer valde bort filmen för att man antog att ingen ville se två killar kyssas. Vad som hände var att Brokeback Mountain blev en enorm succé på alla ställen som visade den, med resultatet att biografer i mindre städer tog mod till sig och visade filmen ett par veckor efter premiär. Det slutade med att filmen nu är den åttonde mest populära filmen någonsin i sin kategori.

  Men trots vår förljugna självbild så är Sverige lika konservativt som USA. Skillnaden är att amerikanerna åtminstone har en känsla för ekonomisk potential, vilket gör att de lär sig av sina misstag och gör rätt nästa gång. Numera tvekar inte de amerikanska landsortbiograferna när det kommer en film om eller med homosexuella karaktärer.

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 september, 2008 17:13) : 

  Finns det nån grupps "problematik" som vi är så informerade om som HBT-folkets???
  Så vad mer behöver vi veta...
  Jag tänker inte se filmen för att ämnet inte intresserar mig.
  Det finns ETT undantag och det är en film med Robin Williams som har en nattklubb i Miami med sin partner.
  Den har helkul!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 september, 2008 11:41) : 

  Fredrik, filmer kan man se av väldigt många olika skäl. Att tematiken intresserar är ett, att man vill ha en stunds underhållning är ett annat. Det känns dock sorgligt att du aktivt väljer bort en film för att känner dig tillräckligt informerad om ämnet. Men det är självklart upp till dig.

   

  kommentera