Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, september 20, 2008

  Gemensam plattform för maktskifte 2010

  I går ryktades det om att socialdemokraterna på sitt partistyrelsemöte skulle ta ställning till ett eventuellt fördjupat samarbete med miljöpartiet och vänsterpartiet. Detta mot bakgrund av att Mona Sahlin under den senaste tiden har fört samtal med Lars Ohly och miljöpartiets båda språkrör om förutsättningarna för att bilda en koalitionsregering efter nästa val.

  Enligt uppgift så bad Sahlin om mandat att fortsätta – och skynda på – samtalen om regeringssamarbete. Dock ska s just nu vara mer intresserade av ett samarbete med mp än med v. Om inte vänsterpartiet går med på att behålla överskottsmålet och utgiftstaket i statens budget, kan det inte vara med i en regering. Särskilt inte med tanke på den nuvarande ekonomiska krisen.

  Värt att notera i sammanhanget är också att så många som sex av tio väljare tippar att socialdemokraterna är tillbaka i regeringsställning efter valet 2010. Men betydligt färre tror att vänsterpartiet och miljöpartiet får vara med, enligt opinionsinstitutet Synovate.

  Vad människor tror och vad de vill är förstås olika saker. Men hittills har opinionsmätningarna sedan valet entydigt pekat på att det ser ut att bli maktskifte 2010. Och trots att svenskar sägs reagera positivt på politiker och partier som samarbetar så har jag hittills inte sett något som tyder på att väljarna är så angelägna om att Mona Sahlin plockar in ett eller två partier till i en ny regering efter valet.

  Med det sagt så håller jag ändå fast vid det jag skrivit tidigare; samtalen mellan oppositionspartierna bör intensifieras och snarast möjligt bör någon form av gemensam politisk plattform presenteras. Väljarna har rätt att få tydliga besked.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Gemensam plattform för maktskifte 2010"

   

  Anonymous Uffe skrev... (21 september, 2008 23:54) : 

  Du har givetvis rätt Jonas, tydlighet i politiken är a och o. Inte minst är Olivalliansen i Italien en viktig förebild för den svenska oppositionen med ett tajt samarbete mellan framåtsyftande partier, ledda av ett ekonomiskt-politiskt moget socialdemokratiskt parti. På kuppen marginaliserades den politiska extremvänstern och den politiska mitten flyttades ett par rejäla steg åt höger. Jag har ont i baken.

   

  kommentera