Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, oktober 17, 2008

    Dags att väcka eurodebatten

    Den svenska kronan rasar nu mot både dollarn och euron. I går sjönk kronan rejält, och passerade den psykologiskt betydelsefulla gräns där det nu går mer än tio kronor på en euro.

    Samtidigt fortsätter fallet på Stockholmsbörsen. Under gårdagen vände kurserna upp över nollstrecket igen men landade till slut ändå på minus 3,4 procent.

    Och oron för utvecklingen ökar i Sverige. Över 70 procent av svenskarna tror att Sveriges ekonomi blir sämre under nästa år. Det är drygt 9 procentenheter fler än i augusti, enligt Skops senaste mätning.

    Ändå förefaller inte finansminister Anders Borg särskilt oroad. Han säger sig utgå från att kronans försvagning är en del av vanliga rörelser i växelkurserna och att kronan stabiliserar sig så småningom. Borg tror också att det kan dröja en lång tid innan det blir aktuellt med en ny folkomröstning om EMU.

    På andra håll i borgerligheten låter det annorlunda. Två ledande centerpartister förespråkar, mitt under finanskrisen, att euron införs som valuta i Sverige.

    Det är centerpartiets skattepolitiske talesman Jörgen Johansson och rättspolitiske dito Johan Linander som lagt ett förslag om ny EMU-omröstning i en riksdagsmotion. Och lite lustigt är det att det är just centerpartister som nu väcker frågan till liv. Centerpartiet var ju det enda borgerliga partiet som inför folkomröstningen 2003 sa nej till att byta kronan mot euro. Nu ska man dock inte förledas att tro att Johansson och Linander är representativa i frågan. Partilinjen är fortfarande att ”hålla Sverige utanför EMU:s tredje steg”.

    Själv välkomnar jag däremot initiativet. Jag tror förvisso inte att tiden är mogen för en ny folkomröstning än, eller att det vore så klokt att göra euron till en valfråga 2010. Men det är bra att debatten hålls vid liv. Och vem vet, om finanskrisen håller i sig och utvecklingen i Sverige fortsätter att gå åt det håll vi sett tecken på och väljarna uppenbarligen oroar sig för, då kan frågan aktualiseras fortare än vi anar.

    Däremot är det ju så – tack Stina – att det i ett läge där kronan är väldigt svag mot euron så är det nog inte optimalt att binda kronan. Det är förstås väldigt svårt att med säkerhet säga vad som hade hänt om vi 2003 hade röstat ja, men i alla händelser så hade det varit ett bättre läge att gå med i EMU fullt ut omkring 2006 än i en djup lågkonjunktur.

    Andra skriver intressant om , , , .


    Kommentarer om "Dags att väcka eurodebatten"

     

    Anonymous Anonym skrev... (17 oktober, 2008 08:44) : 

    Faktum är att det vore bra att binda växelkursen till euron när kronan är svag. Visserligen innebär det initialt en svagare köpkraft, men för export- och tjänstesektorn skulle det betyda bättre konkurrenskraft. Ett av argument mot en euroanslutning i folkomröstningen 2003 var att kronan skulle knytas till euron till en växelkurs som skadade svensk export.

     

    Anonymous Anonym skrev... (17 oktober, 2008 09:58) : 

    Mycket av det man läser i tidningarna när det handlaer om en försvagad krona är at "det är bra för exporten men dåligt för semesterresan utomlands". Vad man inte tar upp är att Sverige inte är en råvaruexportör utan förädlar produktionen innan export. Därmed är vi också beroende av import av insatsvaror till vår industri. En låg växelkurs driver upp importpriset som därmed driver upp kostnaden för vår export av industriprodukter. Det är svårt att finna någon exportchef som i tycker det är bra med en inhemsk valuta som fluktuerar (även om man på kort sikt tjänar på en svag krona).

     

    Blogger Bo Widegren skrev... (17 oktober, 2008 11:20) : 

    Att man t.o.m. skall utnyttja finanskrisen för att fortsätta detta EMU-tjabbel. Där ger jag för en gångs skull Anders Borg rätt att det är lång tid tills det rimnligen kan hållas ny folkomröstning och för egen del kan jag helt avvara den.

    Att kronan svänger litet i samband med finansoroligheter är knappast någonting att oroa sig för även om det "går över magiska 10 kr för en Euro". Däremot så är det ju ingalunda så att vi betr produktivitet eller arbetslöshet har sämre siffror än de flesta EMU-länder, tvärtom. Hela EMU-snacket är alltså en flopp, bland nervösa klippare.

    När det gäller EU-debatt så var det tunt. Exempelvis ingen oro för att socialdemokrater tänker rösta igenom en lagstiftning som de facto lagfäster Laval-domens följder att de fria rörligheterna tar över kollektivavtals- och strejkrätt (art 6 Unionsfördraget och art 51,52 i Rättighetsstadgan), varigenom lönedumpning alltså tillåts enligt svensk lag.

     

    Blogger Peter A skrev... (18 oktober, 2008 12:22) : 

    Visst finns det kostnader med att vi har en egen valuta, men det är också så att kronan tenderar att bli stark i högkonjuktur vilket skyddar oss mot överhettning, samt att kronan tenderar att bli svagare i sämre tider vilket gynnar svensk import och vår interna arbetsmarknad.

    Jag vet inte om det ena överväger det andra, men jag är motståndare till det mesta inom EU. Det enda jag gillar med EU är domstolen för mänskliga rättigheter, samma domstol som vänstern i Sverige hatar då den försvagar facken.

     

    Blogger Peter A skrev... (18 oktober, 2008 12:23) : 

    Import skulle naturligtvis vara export.

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 oktober, 2008 21:38) : 

    Hej alla!

    Med tanke på din slutsats så kan jag bara säga att du har missat fundamenta i grundkunskapen om penningpolitik. Hade vi suttit fjättrade fast i Euroträsket hade läget varit mycket värre. Håller med Borg i denna slutsats, där har han inte fel! Synd att socialdemokrater sitter fastkletad i sin prestige och inte inser grundläggande fakta i saken.

    Mvh

    Lennart Nilsson

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 oktober, 2008 00:11) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 oktober, 2008 23:18) : 

    För mig som "vanlig" europe är euron självklar. När ska svenska riksdagen förstå det och ta beslutet om euron.

     

    kommentera