Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, november 03, 2008

    Några notiser om USA-valet

    [UPPDATERAD] SVT rapporterade i morse att svenska medier inte har favoriserat någon av de två presidentkandidaterna i USA-valet. Åtminstone inte enligt en undersökning av omvärldsanalysföretaget United Minds och medieanalysföretaget Retriever.

    Detta kom som en överraskning för mig, som nog hade bilden av att Obama framställts betydligt mer positivt. Men enligt inslaget så fick Barack Obama 56 procent positiva omdömen och 44 procent negativa bland de medieinslag som granskats, medan John McCain hade 55 procent positiva och 45 procent negativa. Skapligt jämt, således.

    Se inslaget här:



    Även TT har plockat upp nyheten.

    * * *

    Både SvD och DN påminner om att amerikanerna inte bara väljer president och vicepresident på tisdag. Det sker också kongressval där demokraterna väntas gå fram på bred front, även i republikanska delstater som North Carolina.

    * * *

    Som jag nämnt tidigare så har jag och den moderata riksdagsledamoten Anna Kinberg Batra inbjudits av Prime PR att kommentera resultatet av det amerikanska presidentvalet och analysera valutgångens konsekvenser. På plats från Washington rapporterar även Niklas Nordström direkt från händelsernas centrum. Jag ser nu att Prime öppnat för fler att anmäla sig till valvakeminglet på Slussplan i Stockholm. Läs mer här.

    * * *

    Resumé tipsar om fler valvakor. DN På stan berättar också om några.

    * * *

    På lunchen i dag råkade jag föresten hamna ett bord ifrån Filip & Fredrik, och – vad jag gissar – två producenter av Kanal 5:s USA-valvaka. Framförallt Fredrik Wikingsson är tämligen högljudd och det var svårt att undvika att höra en del av planeringen för kvällen. Å andra sidan föreföll stora delar av det jag hörde kretsa kring hur mycket John McCain, som var en riktigt stilig karl i sin ungdom, fått ligga. Jag hoppas att nivån på valvakan hamnar lite högre än så.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Några notiser om USA-valet"

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 november, 2008 10:42) : 

    Apropå opartiskheten - nog är det väl märkligt att
    a) en undersökning från högerns United Minds tas på fullt allvar?
    b) det framställs som något POSITIVT att svenska medier står opartiska mittemellan kandidater som med svenska mått är folkpartister vs typ nätverket Engelbrekt ?
    c) motsvarande fråga inte ställs annars? T ex hur det står till med opartiskhet eller /hejaklacks/rapportering om valen i Zimbabwe, Georgien, Ukraina, Ryssland, Venezuela...
    d) Jonas Morian, som ju ändå är såväl mediemänniska som sosse, inte kläcker något om a-c?

    /Mattias heter jag

    PS: För den mediehistoriskt intresserade - läs om hur svenska medier agerade under 30- och 40-tal. Jo, man var "balanserad" någonstans mittemellan de etablerade extrempunkterna nazist - högersosse (övriga befann sig utanför skalan och, särskilt kommunister och "undermåliga", tacksamma hetsobjekt).
    Ta sedan en funderare till på begreppet "opartiskhet" är. DS.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (06 november, 2008 11:02) : 

    Mattias, jag tror att man gör det väl lätt för sig genom att beteckna konsultverksamheten United Minds som en del av "högern". Men oavsett hur man ser på företaget så är granskningen man gjort intressant. Jag har aldrig förstått hållningen att vissa källor ska betraktas som dubiösa och inte värda att nämna. I stället försöker jag förhålla mig hälsosamt kritisk till det mesta.

    Och jo, jag tycker att det är positivt att svenska nyhetsmedier förhåller sig hyfsat opartiska i rapporteringen om en valkampanj i ett demokratiskt land. I länder med mer tveksam demokrati, som några av de du nämner, är det annan sak. Där tycker jag att det är rimligt att påpeka just demokratiska brister hos såväl kandidater som system, och mer eller mindre tydligt ta ställning för det minst dåliga alternativet.

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 november, 2008 16:24) : 

    Jonas,
    • United Minds tillhör i alla fall inte vänstern, så kan vi ju stanna där.
    • Antydningar om censuriver undanbedes - jag skrev inte att UM inte skulle vara "värda att nämna" utan efterlyste just den hälsosamma källkritik som du säger dig stå för.

    I övrigt kvarstår mina synpunkter och framförallt min uppmaning att fundera på mediehistorien och opartiskheten.

    "Välkomna till kvällens Debatt i Demokratiska Landet. Här till höger har vi hr Schmidt, vars parti anser att alla judar ska utrotas industriellt, i mitten står hr Schultz som vill ha lite urskiljning och individuellt mördande, och till vänster hr Schain som tycker alla människor har rätt att leva. Varsågoda, ni har tre minuter var".

     

    kommentera