Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    söndag, november 23, 2008

    Blockpolitiken och alternativen

    [UPPDATERAD] Enligt TV4:s och Novus väljarbarometer för november rasar stödet för socialdemokraterna. Partiet tappar hela 3,6 procentenheter. Samtidigt ökar stödet för moderaterna och det rödgröna övertaget i opinionen fortsätter att minska.

    Värt att notera är att den stora vinnaren i mätningen förefaller vara miljöpartiet som nu är det tredje största partiet.

    Novus opinionsexpert Arne Modig analyserar de senaste siffrorna på Politikerbloggen. Modig skriver att undersökningen visar att ”man bör vara försiktig med att utesluta möjligheten av framtida, snabba förändringar” och att man inte heller ska tro att eventuella fortsatta förändringar ”nödvändigtvis kommer att gå i samma riktning” som de förändringar man ser just nu. Den ökade rörligheten i väljarkåren innebär nämligen att framtida förändringar också kan ta en annan riktning.

    Jag vill påminna om vad många politiska bedömare skrev när socialdemokraterna låg på rekordhöga opinionstal för inte allt för länge sedan; det enda vi vet med säkerhet är att detta inte är beständigt och att vi lär få se både en och två rejäla svängningar i väljarstödet innan valet 2010.

    Mot den bakgrunden känns det nu mer relevant att granska de politiska alternativen snarare än den skiftande opinionen. Niklas Ekdal skriver tänkvärt i DN om att Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin delar en personlig erfarenhet: ”att ha stora delar av partiet emot sig”.

    Ekdal konstaterar att trots övertaget i opinionsmätningarna ”får den socialdemokratiska ledningen en svettigare resa till valet 2010 än moderaterna”; bevisbördan när det gäller regeringsduglighet ligger nämligen helt och hållet på vänsterblocket, vilket Ekdal beskriver som ”en ny situation i svensk politik”.

    I SvD analyserar de politiska veteranerna Lars Stjernkvist (s), Mats Einarsson (v) och Lennart Olsen (mp) den rödgröna regeringsdugligheten och förutsättningarna för s, mp och v – i någon eventuell kombination – att faktiskt bilda regering. Enligt Stjernkvist så är det vänsterpartiets ”förhållningssätt till makten” som ligger i vägen. Miljöpartiet däremot, menar han, ”har landat i analysen att regeringspolitik och partipolitik måste hänga ihop”.

    Mats Einarsson menar dock att om vänsterpartiet hamnar i det parlamentariska läge att de kan bilda regering, ”då tar man sitt ansvar”. Han medger att för fyra år sedan var inte v beredda att sätta sig i en reell diskussion om regeringssamverkan men hävdar att ”i dag är vi det definitivt”.

    För miljöpartiets del är en s/mp-regering målet. Enligt Lennart Olsen blir det ”säkert” svårare att locka mittenväljare om vänsterpartiet bjuds in i samarbetet, och det skulle jag tro att han har rätt i. Samtidigt har nog tyvärr också rätt i att socialdemokraterna och miljöpartiet antagligen inte räcker till för att få egen majoritet.

    SvD:s Göran Eriksson påminner (ej på nätet) om att Mona Sahlin i oktober medgav att samverkan med vänsterpartiet skulle göra samarbete över blockgränserna svårare. ”Hittills har det varit svårare för vänsterpartiet att tycka att blocköverskridande lösningar är bra”, uppgav Sahlin då.

    Paradoxalt nog är detta en uppfattning som Ohly delar med Fredrik Reinfeldt, som kanske mer än någon annan värnar om stenhård blockpolitik – i syfte att undergräva socialdemokratins särställning i svensk politik.

    * * *

    PS: För övrigt fortsätter Reinfeldt få kritik från håll som en moderat statsminister knappast är van vid. I Ekots lördagsintervju krävde Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström att regeringen ingriper för att rädda den krisande marknaden.

    Bäckström gör bedömningen att BNP kommer att sjunka nästa år och att Sverige därmed går in i en recession. Lågkonjunkturen fortsätter och den finansiella krisen fortsätter att påverka svensk ekonomi, med risken att allt fler företag slås ut och arbetslösheten ökar.

    Och Expressens politiska chefredaktör Anna Dahlberg utfärdar en varning för moderaternas chefstrateg Per Schlingmann. Hon skriver att Schlingmann har ”höjt sitt fuktiga finger i luften och kommit fram till att det blåser blågula vindar”, och slår fast att ”Det vore för sorgligt om moderaterna - just som regeringen har börjat vinna folkets förtroende - skulle börja ägna sig åt blågul populism”.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Blockpolitiken och alternativen"

     

    Anonymous Anonym skrev... (23 november, 2008 22:49) : 

    Apropå A.Dahlbergs artikel.

    M verkar inte ha varit intresserad av EU-parlamentets verksamhet. De som stod valbara på deras förra lista verkar ha bestått av partikamrater som man ville skulle hålla sig borta från Sverige. Det vore förfärligt om m skulle få fler ledamöter som synes ha som sin huvuduppgift att sätta käppar i hjulet för samverkan i EU-parlamentet. Sverigedemokrater kramar nu högröstade EU-kritiker inom SAP. Är det dessas röster Schlingmann är ute efter?

    Mvh
    Klara

     

    kommentera