Varselrekord, passivitet och näringslivskritik
Byggföretaget Skanska meddelade i dag att man varslar 3 400 anställda, varav 2 000 i Sverige. Det är det största varslet som lagts i byggsektorn hittills. Och det kan bli mer. Men trots att tiotusentals byggjobb är hotade är regeringen passiv, säger socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros. Östros hänvisar till att s föreslagit investeringsstöd för byggande av hyresrätter, ett ROT-program för renovering av bostäder och tidigarelagda infrastrukturinvesteringar. Han får medhåll från Skanskas ordförande Sverker Martin-Löf som beklagar att regeringens intresse för att lyssna på näringslivets representanter är så dåligt. Martin-Löf efterlyser åtgärder som stimulerar ekonomin, som satsningar inom byggsektorn, upprustning av miljonprogrammet, blocköverskridande överenskommelser inom energiområdet och infrastrukturprojekt. Och det kommer nu allt fler oroande tecken på att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. I SEB:s senaste analys av det ekonomiska läget sägs nedgången i den svenska ekonomin fortsätta och rent av förvärras. Följden blir stigande arbetslöshet, fallande BNP och sänkt reporänta. Tidigast under år 2010 vänder det, tror SEB. Antalet personer som varslats om uppsägning uppgår hittills i november till 14 396 personer, enligt Arbetsförmedlingens statistik. I oktober var siffran 19 500, den högsta siffran sedan krisåren i början på 1990-talet. Mot den bakgrunden begär socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet gemensamt en hearing i riksdagen för att undersöka risken för total utslagning från arbetsmarknaden, för att Sverige går in i en ny 90-talskris och för att granska vilken beredskap – om någon – som regeringen har. Andra skriver intressant om politik, varsel, konjunktur. |
Kommentarer om "Varselrekord, passivitet och näringslivskritik"
Ifall efterfrågan saknas hjälper det inte ifall man artificiellt pumpar upp efterfrågan lite med skattepengar. Slutar bara med budgetunderskott och höjda skatter för att kunna betala av den ökade statsskulden. Detta leder i långa loppet till ännu lägre efterfrågan då folk får mindre pengar över...
Annars skulle man ju kunna tycka att byggsektorn (och då både arbetsgivare och fack) skulle lära sig att hantera lågkonjunkturer någon gång.
Varje gång är det samma sak; företagen säger upp i panik och sedan när konjunkturen vänder så kan de inte hitta kompetent personal (eftersom många lämnar sektorn för mer stabila sektorer). Vilket sedan utnyttjas av facket för att blåsa upp lönerna maximalt under högkonjunkturen.
Och sedan upprepas detta gång på gång.
Det är dags för byggsektorn att lära sig att konjunkturen svänger. Om det leder till vissa konkurser så är det bara nyttigt för branschen.